Fermierii români învață în Israel cum se fac irigațiile. Israelul, lider global în tehnici eficiente de irigare
Un grup de 38 de fermieri români din 27 de cooperative agricole au făcut un tur al așezărilor israeliene de tip kibbutz pentru a afla despre tehnicile lor de irigare, transmite CO-OP NEWS, citată de Rador. Din totalul de 22.000 de hectare administrate de aceste cooperative românești, doar 4.000 de hectare sunt irigate în prezent, iar fermierii vor să dubleze această suprafață în următorii cinci ani.
Vizita derulată între 26 februarie și 3 martie a inclus opriri la cooperativa agricolă Grnanot, care reunește 41 de kibutz-uri integrate orizontal și vertical.
Având în vedere că Israelul este lider mondial în ceea ce privește reutilizarea apei – 95% din apa utilizată este refolosită prin tehnici dezvoltate în proiecte de cercetare de miliarde de dolari – cooperativele agricole care fac parte din înființarea kibbutz-urilor au lecții utile pentru omoloagele lor din străinătate.
Zona vizitată de fermierii români se laudă cu peste 1.000 de hidranți de incendiu complet automatizați. Apa este colectată în mai multe bazine între 250 mc și 1,5 milioane de metri cubi, la baza munților. Apa este pompată noaptea de la o adâncime de 70 de metri sub nivelul mării, până la 200 de metri, în cinci trepte de udare, și folosită pentru irigare în timpul zilei, după cum este necesar.
Fermierii români au vizitat, de asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Israel și mai multe companii locale specializate în agricultură, irigații și infrastructură.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank