G4Media.ro

Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea…

Sursa foto: Unspalsh / Sandra Wei

Fermierii spanioli avertizează că orezul din care se face paella va dispărea din cauza interzicerii utilizării unui pesticid în UE

Un soi de orez spaniol care în mod tradiţional este utilizat pentru a găti paella este ameninţat de o ciupercă, după ce Uniunea Europeană a interzis un pesticid pe care fermierii spanioli se bazau, un alt exemplu al modului în care normele comunitare de mediu îi nemulţumeşte pe fermieri, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Trei producători de orez din regiunea Valencia spun că recolta lor de „orez bomba”, un soi cultivat aproape în exclusivitate în Spania, a fost la jumătate în 2023 faţă de media din ultimii 10 ani, din cauza ciupercii Pyricularia care afectează culturile de orez.

„Este foarte posibil” ca orezul bomba să dispară, spune Miguel Minguet, fermier din Valencia. „Recolta noastră va fi pierdută din cauza reglementărilor”, avertizează fermierul.

În paralel, mari exportatori de orez precum Brazilia, India şi Cambodgia utilizează la scară largă pesticide pentru a-şi proteja culturile.

Fermierii din întreaga Europă au organizat proteste de amploare faţă de restricţiile care, în opinia lor, le conferă un avantaj competitorilor din afara blocului comunitar. Zilele trecute fermierii spanioli au organizat proteste la scară naţională. Aceste dispute scot la iveală dificultăţile UE în a reconcilia planurile sale în domeniul sustenabilităţii cu obiectivul de a deveni autosuficientă în producţia de alimente.

Comisia Europeană a fost forţată să dea înapoi cu privire la interzicerea pesticidelor, preşedinta executivului comunitar Ursula von der Leyen anunţând marţi retragerea planului vizând reducerea la jumătate a utilizării de pesticide.

În 2018, UE a încetat să mai autorizeze un pesticid denumit triciclazol după ce a decis că este dăunător pentru sănătatea umană. Fermierii susţin că s-au bazat timp de 40 de ani pe acest pesticid pentru a combate un parazit care afectează culturile de orez.

Ceea ce îi nemulţumeşte în mod special pe fermieri este că UE aprobă în continuare importurile de orez care au mici urme de fungicid.

„Există un set de reguli pentru Europa şi altul pentru ceea ce este produs în afară”, spune Emilio Gonzalez, profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cordoba.

Reducerea producţiei de orez bomba a condus la dublarea preţurilor în ultimii trei ani, astfel încât la retaileri precum Carrefour sau Ahorramas un kilogram de orez bomba se vinde pentru mai mult de cinci euro. Cel mai mare lanţ de supermarketuri din Spania, Mercadona, a confirmat că în ultimele luni au existat unele probleme în aprovizionarea cu acest tip de orez dar susţine că livrările îşi revin gradual în aproape toate magazinele din Spania.

Photo 10409663 © Javarman | Dreamstime.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Chiar mă întreb, oare cum se descurcau țăranii din Abufera în urmă cu 200 de ani, când încă nu se inventase pesticidul acela ucigător pentru oameni!

    • Probabil ca soiul initial a murit, fiind înlocuit de hibridul asta și acum nu mai ai de unde sa aduci soiul inițial și asta hibrid va muri. Insa mă îndoiesc ca la cât a evoluat știință nu se poate face ceva.
      Nimeni nu vrea sa schimbe nimic în ceea ce fac pentru ca e costisitor și de aceea e mai ușor sa te plângi. Insa nu sunt botanist, s-ar putea sa mă înșel, insa așa e peste tot când vine vorba de schimbare, de aia nu o sa salvam planeta vreodată

    • A! Deci nu mai este soiul original?!

      In cazul acesta, produce Tailanda orez pentru jumătate de Glob și toată Spania. Iar “fermierii” pot cultiva aloe, ca e mai puțin pretențioasă, iar cererea este în creștere pe plan internațional.

    • Pai vezi? Ce simplu se rezolva toate în ziua de azi, doar politicienii și fermierii se incaptaneaza sa facă lucrurile complicate.