Fermierii spanioli plănuiesc proteste în luna februarie, nemulțumiți de reglementările de mediu și de lipsa sprijinului guvernamental
Asociațiile de fermieri spanioli au declarat marți că intenționează să iasă în stradă în februarie pentru a protesta împotriva reglementărilor europene stricte și a lipsei de sprijin guvernamental, în timp ce tulburările continuă să se extindă în Europa.
Cele mai mari grupuri de fermieri – Asaja, COAG și UPA – împărtășesc aceleași nemulțumiri ca și colegii lor din alte țări europene, spunând că reglementările de mediu impuse de Bruxelles subminează profitabilitatea culturilor și cresc prețurile alimentelor, scrie Reuters.
Seceta din sudul Spaniei i-a afectat, de asemenea, pe agricultori, producția mai multor culturi, cum ar fi orezul și măslinele, scăzând în ultimii doi ani.
„Mobilizările vor avea loc cât mai curând posibil”, a declarat Pedro Barato, președintele Asaja, o asociație spaniolă care reprezintă aproximativ 200.000 de agricultori și crescători de bovine, într-un interviu la radio.
Protestele vor avea loc în următoarele săptămâni, au precizat organizațiile într-o declarație comună. Membrii Asaja urmează să se întâlnească pe 1 februarie pentru a face pregătiri.
În Portugalia vecină, Confederația Națională a Agriculturii, care reprezintă fermele mici și mijlocii, a declarat că și ea va organiza proteste, marșuri lente și alte evenimente. Datele nu au fost încă stabilite.
Între timp, pe măsură ce protestele din Franța s-au intensificat, cele aproximativ 20.000 de camioane spaniole care trec zilnic granița au întâmpinat dificultăți în a transporta fructe, legume și alte bunuri. Asociația spaniolă a transportatorilor, Fenadismer, estimează că blocajele cauzează pierderi zilnice de 10 milioane de euro pentru companiile spaniole.
Fermierii spanioli spun că se luptă, de asemenea, să concureze cu produsele importate din afara UE la prețuri mai mici.
Printre alte revendicări, organizațiile spaniole intenționează să ceară Bruxelles-ului să oprească negocierile cu blocul comercial Mercosur, precum și acordurile comerciale cu Chile, Kenya, Mexic, India și Australia.
O sursă guvernamentală spaniolă a declarat că administrația și-a sprijinit fermierii ca niciodată în ultimele decenii prin fonduri și reglementări pentru a-i ajuta să se adapteze la schimbările climatice, la consecințele războiului din Ucraina și să se modernizeze și să devină mai rezilienți, precum și mai competitivi la nivel global.
În timp ce Spania a respectat la maximum dreptul fermierilor de a protesta, agricultorii spanioli nu au suferit aceleași probleme ca și colegii lor francezi, a adăugat sursa citată. Fermierii au protestat și în Belgia, Germania, Polonia și România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank