G4Media.ro

Fermierii spanioli renunţă la măsline, grâu şi viţă de vie în favoarea…

Sursa foto: Pixabay

Fermierii spanioli renunţă la măsline, grâu şi viţă de vie în favoarea fisticului, o cultură mai profitabilă şi mai rezistentă la secetă

Fermierii spanioli renunţă la măsline, grâu şi vii în favoare fisticului, supranumit şi „aurul verde”, o cultură mai profitabilă şi mai rezistentă la secetă, relatează The Guardian.

În timp ce fermierii câştigă între 65 şi 85 de cenţi pentru fiecare kilogram de măsline pe care îl produc şi aproximativ 65 de cenţi pentru struguri, fisticul, care aduce 6-8 euro pe kilogram, se află într-o ligă diferită.

„Obişnuiam să cultivăm cereale, măsline şi viţă de vie, dar le-am abandonat pe toate pentru a cultiva fistic. Este mult mai profitabil şi mai ieftin de produs şi înseamnă că mult mai mulţi fermieri pot supravieţui”, spune Gustavo Adolfo Gálvez, care are o plantaţie de fistic lângă Toledo, în Castilla-La Mancha, în centrul Spaniei.

În 1986, guvernul regional din Castilla-La Mancha a înfiinţat un proiect de cercetare pentru a căuta culturi alternative pe care fermierii să le poată cultiva, spune José Francisco Couceiro López, de la institutul regional de cercetare şi dezvoltare agricolă.

„Am petrecut următorii 10 ani căutând culturi alternative la cele trei sau patru care sunt deja cultivate aici. Odată ce am trecut de la teorie la practică, am renunţat practic la toate opţiunile în afară de fistic. Fisticul se potriveşte aproape magic climei din Castilla-La Mancha. Poate rezista la căldură şi frig şi poate prospera în soluri sărace şi puţin adânci”, spune Couceiro López.

Următoarea etapă, spune el, a fost educarea fermierilor printr-o serie de cursuri şi zile deschise. În 2013, Couceiro López a co-scris o carte despre cultivarea fisticului, care a devenit un bestseller în Spania şi America Latină.

„Cel mai mare handicap este că fermierii care plantează fistic trebuie să aştepte cel puţin şapte ani înainte de prima lor recoltă decentă”, spune el, deşi în mod clar mulţi sunt convinşi că merită aşteptarea, mai ales că cererea continuă să depăşească oferta.

Anul trecut, Spania a recoltat 2.800 de tone de fistic de pe 70.000 de hectare, aproape toate în La Mancha, dar este încă un nou venit pe o piaţă dominată de California, Iran şi Turcia, care împreună reprezintă aproape 90% din producţia mondială.

Fisticul poate rezista la secetă – un factor important în La Mancha – dar are nevoie de apă din abundenţă în timpul etapei de formare a nucilor.

În California, seceta severă şi restricţiile privind exploatarea apelor subterane ameninţă deja recolta din acest an.

În Iran, deficitul de apă a redus producţia cu 35% anul trecut, în timp ce seceta din jurul Gaziantep, în sudul Turciei, care găzduieşte 42 de milioane de fistic, a redus recolta cu 40%.

Deşi nu este originar din Spania, fisticul există în Spania încă din epoca romană, spune Fran Figueroa, un ecologist la Arba (asociaţia pentru recuperarea pădurilor native), care este de acord că se potriveşte ideal pentru La Mancha.

”Este recolta viitorului şi are nevoie de mai puţină apă decât migdalele, de exemplu”, spune el.

În timp ce Spania este un jucător mic, concurează mai degrabă pe calitate decât pe cantitate. Majoritatea plantaţiilor din La Mancha sunt organice, ceea ce conferă culturilor lor valoare adăugată.

”Nu vreau să fiu şovin, dar fisticul nostru este cel mai bun de pe piaţă. În Iran, produsul nu este la fel de bun şi nici în Turcia. Oamenii recunosc asta şi sunt pregătiţi să plătească pentru asta”, spune Gálvez.

Fisticul este consumat în mare parte ca gustări, dar este folosit pe scară largă în bucătăria din Orientul Mijlociu, precum şi în producţia de prăjituri, dulciuri, îngheţată şi produse cosmetice.

Popularizarea preparatelor din Orientul Mijlociu, prin bucătari precum Yotam Ottolenghi, a crescut şi cererea de fistic în vest. Pe măsură ce oamenii abandonează în mod constant mediul rural, España vaciada – Spania golită – a devenit o problemă politică care este exploatată de partidul de extremă dreapta Vox.

Ar putea aurul verde al fisticului să atragă oamenii înapoi la ţară?

”Oamenii din satul meu au plecat la oraş pentru că nu au putut supravieţui ca fermieri. Dar acum ei văd că chiar şi cu doar 10 sau 15 hectare poţi să trăieşti decent. Suntem hotărâţi să ne asigurăm că nu facem aceeaşi greşeală pe care am făcut-o cu vinul, pentru care am lăsat marketingul altora şi noi fermierii nu am obţinut niciodată beneficiile. Vrem să ne asigurăm că fermierul este cel care beneficiază de fistic”, spune Gálvez.

Sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Pt. Romania … Nu e Tara-n Lume in care sa creasca canabisul mai bine …

    Si nici cultura mai profitabila … Mai ales daca ne punem pe vandut ulei, CBD 100% . (18% e 1000RON / E M A G ..) Just have a look at the Scores …

    POSIBILITATILE SUNT INFINITE ! Ma uit la floarea soarelui si la porumb, mi se vestejeste sufletul … Canepa, s-ar face foarte sexy … Faci haine, masini, hrana, sfoara, creste ca pirul, e compacta … Si actual pe glob invarte o industrie de minim 40 de miliarde de $ … Nu m-am mai actualizat …

  2. La masini ma refer la caroserii … Reteta lui Ford au trecut-o la ‘Top Secret’ ca era prea buna, distrugea industrii … Acum avem plastic sa invelim Planeta ca pepenele intr-o punga … Vii se nasc copiii cu microPET in ei … Da-i cu Cola ! Cumpara Dorna . Ia toate tiplele din raft ca ne e rusine sa mergem la aprozar(ala care a mai ramas).

    Schiopatarea mintii continua … In loc sa evoluam ne-am ‘retrogradat’ …

  3. Si legat de plastic … Sa cumperi apa e cea mai mare blasfemie. Omenirea lui Wash&Go@Cortex.

  4. Avem sansa sa devenim exportatori mondiali si sa acoperim 50% din PIB doar cu asta :

    thegreenfund.com/the-global-cannabis-industry-a-world-view

  5. A Priori ! + ca si-ar gasi toate leprele un loc de munca … 0% rata somajului …

  6. Sa nu mai vorbim de cat dioxid de carbon asimileaza cateva milioane de hectare … Ne da UE bani doar sa mai crestem !

  7. Se bucura si Bill Gates … (in caz ca nu i-ati citit penultima carte…)(mai slabuta decat ce v-am pus eu candva aici)

  8. „The Limits of Growth on a Finite Planet” (.pdf)(gratis!)(vad ca google-ul n-o mai da 🙁 )

  9. Era recenta, nu aia de la Clubul de la Roma …

  10. Asa trebuie sa facă și fermierii de la noi. Sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima sa se orienteze către culturile profitabile sa producă produse românești finite sa aducă plus valoare economiei sa creeze locuri de muncă. Noi exportam materia prima și sa importăm alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata. O mai mare evaziune fiscală și muncă la negru ca în agricultură nu găsești. O rușine imensă ca o tara cu asa potențial agricol importăm mancare alimente. Sa se investească în procesare

    • O rusine imensa ca scoatem graul din tara ca sa-l introducem la loc. + restul lucrurilor : materie prima : materie procesata. Cea mai mare rusine.

      + ca nu iese nimeni sa le spuna oamenilor ca importurile exporta banii Romaniei … Clar si explicit, sa inteleaga tot netotul.

      Hai, Apple ca Apple, dar tot ce-i de ‘has’ ar putea fi facut in Ro.

      (cu mici exceptii, dar si acolo exista o lipsa crasa de cunoastere : banana nu-i mai nutritiva decat cartoful.. un simplu exemplu si cu exemple de genul..)

    • + ca tot ce-i dulce trebuie pe cat se poate evitat.

      Varietate avem dar oamenii-s mofturosi si d’asta si toate bolile.

      Flora microbiana e un organ(ism) care trebuie constientizat mult mai bine. Actual e cvasi-deloc. O simbioza de care 99.999% Habar nu au.

    • Practic, toate Problemele Romaniei pot fi rezolvate ‘in-house’.

      Evitati, va rog, slippery-slopes si fel si fel de alte sofisme tentante : ‘comunism’, ‘totalitarism’, ‘era ceausista’, ‘nu mai iesim din tara’, ‘piata libera’.

      Invatati sa ganditi.

  11. Gata, copii. Si Gratis, nu se poate mai bun :

    open.umn.edu/opentextbooks/textbooks/980

  12. Criteriile obscure de Cenzura strikes again : pastebin.com/sBWfs8by

  13. *strike ? Nu-mi bat capul. Cititi, nu mai stau sa ma lupt cu Cenzura.

  14. Si cartea se numeste, de fapt :

    ” Energy and Human Ambitions on a Finite Planet

    Thomas W. Murphy, UC San Diego

    Copyright Year: 2021

    ISBN 13: 9780578867175

    Publisher: eScholarship

    Language: English „

  15. Poate o citesc si ‘Supervisorii’. (TOTI)

  16. P.S. : Spuneti ‘bogdaproste’ !

  17. P.S. : Spuneti ‘b o g d a p r o s t e’ !

  18. Nu regret deloc comunismul dar în agricultură era tot organizat ,terenurile erau comasate, aveam industrie alimentara, miloane de romani lucrau în agricultură,. Acum se dau subvențiile după ureche tot felul de mafioți vânători de subvenții au acaparat agricultură, românii lucrează în alte state producând plus valoare economiei,. Erau irigații care acum sunt distruse , acum tot felul de analfabeți foști tractoristi betivi care se ocupau cu furatul acum sunt numiți fermieri

  19. Secretul e Disciplina si Disciplina implica existenta Consecintelor. Devine complicat cand mai adaugi si canepa in ecuatie …

    La noi toti fac de capul lor pt. ca nimeni nu mai pateste nimic. Furi cateva milioane de euro, 18 luni sau ‘cu suspendare’ . Pedeapsa nu merge. Sistemul e esuat. Cu munca nu e voie …

    Complicat. Va recomand un ceai verde.

  20. In schimb, un fraierel care vinde niste iarba …

  21. S-o mai linisteasca si pe ‘Monica’ … Cu sau fara menopauza …

  22. Stresul, boala tribalismului.

  23. The jungle is still within us …

  24. 2.800.000 kg fistic x 8 euroi/ kg fistic = 22.400.000 euroi / 70.000 ha = 320 euroi / ha pe an adica mai putin decit un asistat social .Unde-i hiba ?