G4Media.ro

Fertilitatea este insuficientă pentru a menține nivelul populației în majoritatea țărilor /…

sursa foto: Pixabay.com

Fertilitatea este insuficientă pentru a menține nivelul populației în majoritatea țărilor / Fenomenul, global, se va accentua (studiu)

Fertilitatea este insuficientă pentru a menține nivelul populației în majoritatea țărilor, potrivit unui vast studiu publicat joi, care avertizează asupra unor dezechilibre ce vor deveni din ce în ce mai accentuate de la o regiune la alta a lumii.

„Fertilitatea este în declin în întreaga lume”, se arată în studiul publicat în revista științifică The Lancet, precizând că mai mult de jumătate dintre țări au deja rate de fertilitate prea scăzute pentru a-și menține nivelul populației. Iar „în viitor, ratele de fertilitate vor continua să scadă în întreaga lume”, adaugă studiul, citat de Le Figaro.

Studiul se bazează pe cifrele furnizate de Global Burden of Disease, un vast program finanțat de Fundația americană Bill & Melinda Gates și conceput pentru a colecta date despre sănătate din majoritatea țărilor.

Cercetătorii nu numai că au evaluat ratele actuale de fertilitate din aceste țări, dar au încercat, de asemenea, să calculeze tendințele viitoare în funcție de numeroase variabile predictive, cum ar fi nivelul de educație și mortalitatea infantilă.

Ei au ajuns la concluzia că, până în 2050, trei sferturi dintre țări vor avea rate de fertilitate insuficiente pentru a-și menține populația. Până în 2100, majoritatea țărilor vor fi afectate. Cercetătorii prevăd, de asemenea, că populația țărilor sărace va continua să crească pentru o lungă perioadă de timp, în special în Africa Subsahariană, în timp ce în țările dezvoltate va scădea. În opinia lor, acest dezechilibru va avea probabil „consecințe economice și societale considerabile”.

Preocupări

Această lucrare vine într-un moment în care multe țări, cum ar fi Franța, sunt îngrijorate de evoluția populației lor. Cu toate acestea, previziunile studiului Lancet trebuie tratate cu prudență, subliniază cercetătorii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Aceștia critică o serie de alegeri metodologice, subliniind în special slăbiciunea datelor disponibile în prezent în multe țări sărace. În ceea ce privește substanța, ei susțin că „trebuie să ne concentrăm pe nuanțe, nu pe senzaționalism, atunci când vorbim despre scăderea ratelor de fertilitate”.

De asemenea, ei subliniază că un astfel de fenomen poate avea atât avantaje (mediu, hrană etc.), cât și dezavantaje (sisteme de pensii, ocuparea forței de muncă etc.). Mai presus de toate, ei observă că nu există „nicio modalitate evidentă” de a face ceva în acest sens.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...