G4Media.ro

Festivalul Cultural Latino-American s-a deschis la Muzeul Literaturii

sursa foto: Pexels/ Rodrigo Arrosquipa

Festivalul Cultural Latino-American s-a deschis la Muzeul Literaturii

Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Cultural Latino-American s-a deschis miercuri seară, la sediul din Calea Griviţei al Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), manifestare care se va derula până duminică şi propune peste 15 evenimente, de la proiecţii de filme, la expoziţii de fotografie, ilustraţie sau reproduceri de gravuri, concerte şi lecturi publice, cu acces gratuit pentru public, transmite Agerpres.

În deschiderea festivalului, directorul general al MNLR, Ioan Cristescu a propus ca, asemenea invitatului de onoare la ediţia din acest a Salonului de Carte Bookfest, Republica Moldova, care a avut ca slogan „Te cuprind”, ceea ce înseamnă „o îmbrăţişare”, şi Festivalul Cultural Latino-American să fie nu doar un eveniment al parteneriatului cultural, ci unul al „îmbrăţişării culturilor”.

Ambasadorul Peru în România, Felix Denegri Boza, a subliniat că America Latină nu este nici o putere economică sau militară, din fericire, dar cu siguranţă este „o putere culturală”.

„Cultura noastră este foarte bogată şi diversă şi reflectă fuziunea secolelor de tradiţii şi influenţe indigene, europene, africane, din Orientul Mijlociu şi asiatice. În particular, moştenirea de dinainte de Cristofor Columb convieţuieşte în regiunea noastră cu influenţele coloniale, creând o identitate vibrantă, care reflectă rezilienţa, creativitatea şi un profund simţ al comunităţii. Regiunea noastră îşi exprimă cultura prin diverse manifestări artistice, cum ar fi muzica, dansul şi gastronomia, festivităţile religioase şi populare. Fiecare ţară are elemente unice de la sonul cuban, până la tangoul argentinian, trecând apoi la versurile lui Pablo Neruda, până la sărbătorile colorate din Ziua Morţilor din Mexic, sau sărbătoarea Fecioarei Maria de Candelaria din Peru. În următoarele zile aş vrea să vă invit să vă lăsaţi pătrunşi de cultura latino-americană, participând la câteva dintre cele 15 evenimente programate în cadrul festivalului”, a spus Felix Denegri Boza.

Ambasadoarea Cubei în România, Deborah Leticia Ojeda Valedołn, a afirmat că MNLR permite unei părţi din ţările Americii Latine „să se prezinte, să se întâlnească într-un program magnific pentru a-şi face cunoscute cultura şi tradiţiile”. „A admira şi a înţelege tradiţiile culturale ale altor popoare este o modalitate de a obţine înţelegerea, simpatia şi iubirea dintre popoarele noastre şi a obţine pacea de care avem foarte mare nevoie în acest moment”, a afirmat diplomatul cubanez.

Ambasadorul Argentinei la Bucureşti, Carlos Alejandro Poffo, a susţinut o lectură a unui fragment din romanul „Şotron” al scriitorului argentinian Julio Cortazar, pe care a numit-o „o carte care înseamnă multe cărţi”, aşa cum o caracteriza însuşi autorul.

Au fost prezenţi: ambasadorul Republicii Chile în România, Julio Antonio Bravo Iubini, Alejandro Omar Vazquez Martinez – secretar II în cadrul Ambasadei Mexicului, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti, Abel Murcia Soriano, reprezentanţi ai ambasadei Braziliei la Bucureşti. În cuvântul lor, diplomaţii au prezentat propunerile culturale ale ţărilor pe care le reprezintă, amintind o serie dintre acţiunile inedite care se regăsesc în programul festivalului.

Un concert de muzică tradiţională peruană a fost susţinut de interpretul Itto Meza, un recital fiind oferit celor prezenţi de Cătălina Beţa – voce şi Liviu Negru – chitară.

***
Ediţia din acest an a Festivalului Cultural Latino-American cuprinde o expoziţie organizată de Ambasada Argentinei la sediul din Calea Griviţei nr. 64-66 al MNLR, care prezintă zece fotografii cu tema „Gauchos”, cunoscuţii cowboy argentinieni, şi o alta, propusă de Ambasada Chile, care reuneşte zece lucrări grafice ale artistului Claudio Gay despre Chile colonial.

De asemenea, la mansarda MNLR din strada Nicolae Creţulescu nr. 8, publicul poate vizita expoziţia de reproduceri ale unor gravuri din secolul al XIX-lea ale artistului Eduardo Laplante, care se regăsesc la Muzeul Naţional al Cubei, despre vechile „Ingenios” (fabrici de prelucrare a trestiei de zahăr), iar la demisolul MNLR din acelaşi sediu, o expoziţie realizată de Clubul Ilustratorilor în parteneriat cu Institutul Cervantes din Bucureşti, intitulată „Pădurea de texte şi imagini”, care reuneşte lucrările a 40 de ilustratori români.

Începând de joi, la sediul din strada Nicolae Creţulescu nr. 8 al MNLR vor fi prezentate peste zece proiecţii de la filme, de la documentare la filme de artă dedicate unor personalităţi ale vieţii culturale latino-americane, precum cel dedicat memoriei scriitoarei chiliene Gabriela Mistral, ori la filme semnate de regizori celebri precum Guillermo del Toro şi până la filme recompensate cu premii importante, recenzate elogios în întreaga lume şi prezente la cele mai importante festivaluri.

Cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la apariţia cărţii „Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare”, semnată de poetul chilian Pablo Neruda, laureatul Nobelului literar în anul 1971, în cadrul festivalului va fi lansată ediţia în limba română, în traducerea lui Dan Munteanu Colan, apărută la Editura Vellant.

Programul oficial al ediţiei din acest an a Festivalului Cultural Latino-American poate fi consultat pe site-ul MNLR, precum şi pe paginile de social media ale instituţiei. AGERPRES / (AS – autor: Daniel Popescu, editor: Marius Frăţilă)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.