G4Media.ro

Fetiţa de 5 ani care a primit transplantul de ficat a trecut…

sursa foto: Facebook/ SUUMC

Fetiţa de 5 ani care a primit transplantul de ficat a trecut prin momente dificile, dar medicii sunt optimişti / Medic: Fragmentul pe care l-a primit a avut o întârziere de funcţie / În două săptămâni – o lună, copilul poate fi externat

Medicul Dana Tomescu, şef secţia ATI din Institutul Clinic Fundeni, a declarat că, în urma transplantului de ficat făcut la fetiţa de 5 ani cu hepatită, noua grefă a avut o întârziere de funcţie, dar că acum există optimism, după ce copilul a ajuns la terapie intensivă. Medicul Dana Tomescu, şef secţia ATI din Institutul Clinic Fundeni, a declarat că, în urma transplantului de ficat făcut la fetiţa de 5 ani cu hepatită, noua grefă a avut o întârziere de funcţie, dar că acum există optimism, după ce copilul a ajuns la terapie intensivă.

Medicul Dana Tomescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că, imediat după intervenţia chirurgicală, fetiţa de 5 ani cu hepatită care a fost supusă unui transplant de ficat a trecut prin momente dificile.

”Întotdeauna suntem rezervaţi în prognostic. Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, în sensul că grefa respectivă, deci fragmentul pe care l-a primit, a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei. A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive de terapie intensivă. (…) A avut o perioadă în care sângele nu s-a coagulat, extrem de hipotermă, deci a fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti, deci şi-a reluat diureza. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat în urma măsurilor”, a declarat medicul Dana Tomescu.

Medicii sunt optimişti, mai ales că de fiecare dată pacienţii copii au un răspuns bun în urma intervenţiilor.

”Optimismul există şi ştim că întotdeauna copiii au un răspuns care ne mulţumeşte şi că toată munca pe care o facem în scopul de a salva un copil este răsplătită de o anduranţă şi de un răspuns extraordinar al copiilor şi de o revenire a lor care de foarte multe ori este spectaculoasă. Şi mâine e ziua ei, împlineşte cinci ani”, a mai afirmat Dana Tomescu.

Întrebată dacă mai sunt riscuri ca noul organ să nu funcţioneze, medicul Dana Tomescu a explicat că acum lucrurile sunt sub control.

”Lucrurile sunt oarecum controlate. Ceea ce facem noi este că am depăşit un moment critic, am depăşit partea operatorie care a fost un succes, am depăşit partea de disfuncţie pe care am avut-o a grefei în sine şi în acest moment vedem care este toleranţa. Dar cum am spus şi ieri, acest copil este un copil care are un grad mare de imunosupresie, în plus este imunosupresată prin medicaţia pe care o primeşte, este un copil subnutrit, deci există o serie de lucruri, plus nişte infecţii în antecedentele pe care le-a avut şi toate acestea, pe intervenţie mare, faptul că e mai slăbuţă şi mai micuţă şi că primeşte medicaţie imunosupresoare, toate acestea sunt nişte factori de risc în timp. Dar primeşte tratament cu antibiotic profilaxie, perfuzii, sânge, toate lucrurile sunt făcute în aşa fel încât să fim minimum agresivi şi să nu ratăm nimic”, a declarat Dana Tomescu.

Medicii mai spun că singurele riscuri, în acest moment, pentru fetiţa de 5 anu sunt infecţiile, dar că în două săptămâni, cel mult o lună, aceasta poate fi externată din spital.

sursa: News.ro, sursa foto: Facebook/ SUUMC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vești frumoase, însănătoșire grabnică, îți țin pumnii domnișoară.

  2. Trebuie incurajat mai mult mersul tinerilor sanatosi pe motocicleta, tare de tor si fara casca..e nevoie de organe sanatoase.

  3. Ce repede s-au miscat! Sa auzim vesti bune despre fetita.

  4. Transplant facut la timp, reusit, pacientul nu e arsinel sau socaciu… culmea, si in romanica. (Pacienta NU si-a pus rudele sa-si vanda casele ca sa aiba macar de o mica atentie, pentru inceput.) Pe bune???
    —–
    Daca e adevarat (desi nu cred), pana si medicii care au operat-o se mira de minune, cum a sarit cineva peste rand, lasand-i cu buza umflata si buzunarele goale (cel mai trist aspect). Auzi tu, sa ai promisiuni de zeci de mii de euro pentru un ficat si sa il transplantezi „gratis”. Cine nu s-a „ars” n-o sa inteleaga in veci!