G4Media.ro

”Ficatul gras” nu dă simptome, dar este foarte periculos / Steatoza hepatică…

Sursa foto: Dreamstime

”Ficatul gras” nu dă simptome, dar este foarte periculos / Steatoza hepatică este mai frecventă decât se crede: afectează până la 33% dintre adulți și pune în pericol în special inima / cum se diagnostichează și cum să „slăbești” ficatul

Cândva se credea că „ficatul gras” (o afecțiune numită în medicină osteatoză hepatică), nu necesită o atenție deosebită. În schimb, acum se știe că acesta este unul dintre principalii actori ai așa-numitului sindrom metabolic, o afecțiune care nu numai că implică acest organ foarte important, dar expune și la riscul de a dezvolta diabet de tip II, cu toate complicațiile sale, și crește probabilitatea de boli cardiovasculare, care pot duce la evenimente precum infarcturi și accidente vasculare cerebrale, scrie Corriere della Sera.

Luigi Ripamonti cu Anna Ludovica Fracanzani, director SC Medicină cu Adresă Metabolică Policlinico di Milano și profesor de medicină internă la Universitatea din Milano spun că steatoza este foarte frecventă, estimându-se că afectează 25 până la 33% dintre adulți. Steatoza hepatică nealcoolică (adică care nu se datorează consumului de băuturi alcoolice) poate fi o afecțiune genetică (nu de puține ori au existat deja cazuri în familie) sau poate fi legată de anumiți factori metabolici: „Supraponderalitatea”, enumerată Fracanzani, având o dispoziție diferită a grăsimilor mai ales la nivelul viscerelor (aceasta se măsoară prin circumferința taliei, care nu trebuie să depășească 80 cm la femeile adulte și 94 cm la bărbați), hipertensiunea arterială, trigliceridele (să nu depășească 150 mg/dl), colesterolul bun care să nu fie prea scăzut și diabetul.

Ce se întâmplă

Țesutul adipos secretă, este un organ endocrin, care ridică nivelul inflamației. Plasat în jurul organelor, le poate înfășura prea mult și sufocă.

Când se „îngrașă”, ficatul activează apoi „oinflamare progresivă (în acest caz vorbim de Nash sau Mash, acronime englezești care pot fi traduse prin „steatohepatită non-alcoolică”), cu distrugerea celulelor hepatice, care sunt înlocuite progresiv de țesut fibros, ceea ce poate crea premisele pentru cirroza hepatică”, a explicat expertul. Fibroza este un fel de cicatrice care sufocă celulele, ciroza la rândul ei poate duce și la apariția unui cancere hepatice.

Niciun simptom

Problema poate fi că ficatul „nu se plânge” și, prin urmare, nu se realizează că „se îngrașă”, cel puțin în stadiile în care consecințele sale nu s-au instalat încă.

Mulți pacienți au deja manifestări cardiovasculare atunci când descoperă acest lucru: ei sunt trimiși la cardiolog. Medicii de familie au un rol important pentru că pot intercepta pacienții cu risc: peste 50 de ani, obezi, cu hipertensiune arterială, poate diabet… Trebuie să căutați „ficatul gras” cu ajutorul analizelor de sânge.

Diagnosticul

”Diagnosticul, atunci când există o suspiciune, este ușor și nedureros”, explică profesorul. ”De obicei, poate fi suspectată cu un examen de sânge foarte normal în care valorile enzimelor hepatice (transaminazele) sunt alterate. Examenul care decretează prezența steatozei este atunci ecografia hepatică, care poate determina dacă și în ce măsură ficatul este în „infarct”. În cazul steatozei reale, se efectuează de obicei o examinare suplimentară, întotdeauna nedureroasă, pentru a determina dacă s-a dezvoltat fibroza. Instrumentul cel mai utilizat în acest scop este Fibroscanul, care se bazează pe trimiterea de unde elastice printr-o sondă așezată pe piept”,, spune specialistul.

Pentru că steatoza hepatică poate intra în cadrul sindromului metabolic, cu riscul cardiovascular aferent, se efectuează adesea și un eco-doppler al carotidelor („trunchiuri supraaortice”) pentru a verifica prezența unor placi aterosclerotice.

Ce trebuie să faceți

Vestea bună este că steatoza hepatică poate fi reversibilă și grăsimea din ficat redusă foarte mult cu un stil de viață adecvat, care include: reducerea greutății corporale, atunci când este prezentă, o dietă adecvată (care urmează în principiu Dieta mediteraneană) și exerciții fizice proporționale cu vârsta și caracteristicile fiecăruia.

”Este important să adaptăm cantitatea de alimente la nevoi și să îmbunătățim calitatea’, recomandă Fracanzani -. Piramida alimentară a dietei mediteraneene ne dă o idee despre frecvența de consum a diferitelor alimente. Activitatea fizică corectă este cea pe care o faci, cel puțin o jumătate de oră pe zi. Moderația trebuie să ne ghideze”, explică expertul.

În cazul în care aceste măsuri nu sunt suficiente astăzi există farmaceutice care, atunci când sunt indicate, pot fi de mare ajutor chiar și în cazuri pentru care nu se putea face nimic până acum ceva timp. În special, pot fi tratați toți factorii de risc cardio-metabolic, cum ar fi tensiunea arterială, colesterolul, diabetul și trigliceridele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.