G4Media.ro

Fidelii i-au adus un ultim omagiu lui Fethullah Gulen, clericul islamist turc…

Sursa foto: Selahattin Sevi / AP / Profimedia

Fidelii i-au adus un ultim omagiu lui Fethullah Gulen, clericul islamist turc auto-exilat în Statele Unite, dușmanul regimului președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan

O mulțime s-a îndreptat joi spre mormântul lui Fethullah Gulen, în încercarea de a-i aduce un ultim omagiu influentului lider spiritual turc și învățat islamic care a murit săptămâna aceasta în autoexil în Statele Unite, relatează Associated Press.

După o slujbă oficiată în aer liber în New Jersey, la care au participat mii de persoane, Gulen a fost înmormântat pe terenul Centrului de retragere Chestnut, un complex întins și închis din Munții Pocono din Pennsylvania, unde a trăit și a lucrat timp de un sfert de secol.

Gulen, care a inspirat o mișcare socială globală în timp ce se confrunta cu acuzații nedovedite că a orchestrat o lovitură de stat militară eșuată în 2016 împotriva președintelui Turciei, a murit duminică la un spital din Pennsylvania. Avea 80 de ani.

El a fost rememorat joi ca un lider religios care și-a încurajat adepții să se dedice lui Dumnezeu și să facă fapte bune caritabile.

„Cu toții ne simțim ca și cum am fi pierdut un tată”, a spus Usame Tunagar, un asociat de lungă durată, îndoliaților. „Cu toții ne simțim ca și cum am fi orfani. Există acum un gol imens în viețile noastre”. Dar Tunagar a spus că Gulen va trăi prin cărțile și predicile sale și prin miile de școli și alte instituții din întreaga lume înființate de adepții săi. „Ceea ce rămâne viu este moștenirea sa”, a spus el.

Sub o prezență puternică a poliției, familia, prietenii și adepții au umplut un mic stadion din nordul New Jersey pentru o slujbă de rugăciune, care s-a desfășurat în mare parte în turcă, cu rugăciuni islamice și lecturi în arabă din Coran.

Adepții care au fost purtători de sicriu fie au studiat direct cu Gulen, fie au urmat o școală inspirată de mișcarea sa. Aceștia au intrat pe stadion purtând sicriul său, care era acoperit cu o țesătură verde și aurie inscripționată cu versete din cartea sfântă musulmană.

Organizatorii au spus că un frate și o soră au fost prezenți. Un alt frate este încarcerat în Turcia.

Nu se așteaptă să aibă loc nicio slujbă de comemorare în Turcia, deoarece jelirea publică, glorificarea sau simpatia față de Gulen ar putea duce la încarcerare sub acuzația de promovare și susținere a terorismului.

După slujba din New Jersey, sute de persoane s-au adunat la înmormântarea lui Gulen în Saylorsburg, Pennsylvania, pe terenul centrului islamic. Mulțimea s-a strâns într-un perimetru restrâns în jurul locului de înmormântare, cu oameni îndurerați înghesuindu-se pentru a lua o mână de pământ pe care să o arunce în mormânt.

Mina Turkyolu, o nepoată de 22 de ani a lui Gulen, al cărei tată a fost un apropiat al liderului religios timp de 50 de ani, a declarat că își amintește de Gulen ca având o „inimă caldă și mare”. Ea a spus că își amintește că stătea în poala lui când era mică și că Gulen îi dădea ciocolată. Dar ea a spus că a fost întotdeauna atentă la poziția lui.

„Chiar dacă suntem rude, dacă întrebi pe cineva, el nu a fost niciodată considerat ca făcând parte din familie. Întotdeauna a fost mai mult o persoană sfântă și nobilă, pe care ai admirat-o întotdeauna. Așa că el a fost întotdeauna o sursă de inspirație pentru noi toți, pentru milioane de oameni”, a spus ea.

Gulen a fost mult timp unul dintre cei mai importanți învățați din Turcia, cu legiuni de adepți în țara sa natală și în întreaga lume. A trăit în Statele Unite din 1999, când a venit la tratament medical.

Filosofia sa a îmbinat sufismul – o formă mistică a islamului – cu o susținere fermă a democrației, educației, științei și dialogului interconfesional. Acoliții săi au construit o rețea globală slab afiliată de fundații caritabile, asociații profesionale, întreprinderi și școli în peste 100 de țări, inclusiv 150 de școli charter finanțate de contribuabili în Statele Unite.

Liderul religios a început ca un aliat al liderului Turciei, Recep Tayyip Erdogan, dar a devenit un dușman. El l-a numit pe Erdogan un autoritar care dorește să acumuleze putere și să strivească disidența. Erdogan l-a catalogat pe Gulen drept terorist, acuzându-l că a pus la cale tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, când facțiuni din cadrul armatei au folosit tancuri, avioane de război și elicoptere pentru a încerca să răstoarne guvernul.

În total, 251 de persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 2.200 au fost rănite. Aproximativ 35 de presupuși complotiști ai loviturii de stat au fost uciși.

La scurt timp după tentativa de lovitură de stat, clericul, în mod normal retras, a convocat reporterii în apartamentul său din complexul Pennsylvania pentru a nega orice cunoștință sau implicare în planificarea acesteia. El a declarat că nu s-ar fi întors în Turcia chiar dacă lovitura de stat ar fi reușit, temându-se că ar fi „persecutat și hărțuit”.

„Acesta este un loc liniștit și curat și mă bucur și îmi trăiesc libertatea aici”, a spus Gulen despre retragerea islamică izolată, fondată de turco-americani, pe care a adoptat-o ca fiind casa sa și unde va fi înmormântat opt ani mai târziu. „Dorul de țara mea natală arde în inima mea, dar libertatea este, de asemenea, la fel de importantă”.

În Turcia, mișcarea lui Gulen – cunoscută uneori sub numele de Hizmet, „serviciu” în turcă – a fost supusă unei ample represiuni. Guvernul a arestat zeci de mii de persoane pentru presupusa lor legătură cu lovitura de stat, a concediat peste 130.000 de presupuși susținători din funcțiile publice și peste 23.000 din armată și a închis sute de întreprinderi, școli și organizații media.

Guvernul Turciei a reacționat la moartea sa în această săptămână, promițând să mențină presiunea asupra mișcării Guleniste. Erdogan a declarat că Gulen a suferit o „moarte dezonorantă” și l-a comparat cu un „demon în formă umană” și a promis că mișcarea va fi „complet eliminată”.

Gulen nu a fost niciodată acuzat de vreo infracțiune în SUA, iar guvernul american a respins cererile Turciei de extrădare a sa. Clericul a denunțat în mod constant terorismul, precum și complotiștii loviturii de stat.

Mustafa Yilmaz, în vârstă de 46 de ani, a predat chimie la școli afiliate lui Gulen din străinătate și din Turcia până în 2016, când a fugit din țara sa natală pe fondul represiunii lui Erdogan și a primit azil în Canada.

Yilmaz, care locuiește în Toronto, a călătorit în New Jersey pentru funeraliile lui Gulen. El a numit-o „o sarcină importantă pentru mine să fiu aici”. „Vom urma întotdeauna ceea ce ne-a lăsat el”, a spus Yilmaz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...