G4Media.ro

Fidesz a depus un proiect de lege privind „protecţia suveranităţii naţionale” împotriva…

Foto: Facebook.com/ Orban Viktor

Fidesz a depus un proiect de lege privind „protecţia suveranităţii naţionale” împotriva „ingerințelor politice” străine / Partidul premierului Orban vrea să pedepsească cu închisoarea pe oricine acceptă contribuții de campanie din străinătate

Grupul parlamentar al celui mai mare partid de guvernământ din Ungaria a prezentat marți seara un pachet legislativ numit proiectul de lege privind protecția suveranității.

Fidesz intenționează să înființeze o Autoritate pentru protecția suveranității și să pedepsească cu închisoarea pe oricine acceptă contribuții de campanie din străinătate, notează Telex.hu.

Principalele puncte ale pachetului au fost deja prezentate de liderul grupului Máté Kocsis la o conferință privată a Századvég Alapítvány lunea trecută. Fidesz propune modificarea a patru legi:

  • În Legea fundamentală, ar urma să extindă partea privind protecția identității constituționale și cea privind protecția culturii creștine cu o secțiune privind recunoașterea suveranității;
  • în Legea electorală, domeniul de aplicare a reglementărilor aplicabile partidelor politice ar fi extins pentru a include ONG-urile și candidații la alegeri, astfel încât toți cei care candidează la alegeri să fie obligați să respecte aceleași legi.
  • Codul penal ar include infracțiunea penală de acceptare a unei finanțări străine în calitate de membru, reprezentant sau ofițer al unei organizații candidate care candidează la alegeri. În urma adoptării amendamentului, o astfel de faptă ar fi pedepsită cu închisoare de până la 3 ani.
  • instituție separată ar fi înființată pentru a proteja suveranitatea și a investiga procesele care sugerează interferențe străine.

Potrivit MTI, vorbind în cadrul conferinței private, liderul grupului Fidesz a mai spus că „cei care sunt de partea suveranității naționale” nu au o problemă cu stânga politică, ci cu mass-media de stânga. Deși finanțarea străină a presei este, de asemenea, o preocupare, Kocsis a spus că „finanțările serioase care pot fi folosite pentru alegeri vin prin intermediul ONG-urilor” și, prin urmare, pachetul propus pentru protecția suveranității nu abordează reglementarea acestei probleme în mass-media.

În urmă cu câteva zile, Viktor Orbán le-a spus membrilor Consiliului Diasporei Maghiare că în următorii 10-15 ani va fi vorba despre apărarea suveranității atât în Ungaria, cât și în multe alte părți ale lumii.

„Se așteaptă o dezbatere importantă pe marginea Legii privind protecția suveranității, care va fi prezentată în curând în Parlament, dar trebuie să stabilim interdicții clare pentru a împiedica banii străini să influențeze alegerile din Ungaria”, a declarat Orbán, potrivit MTI.

„Vrem să le îngreunăm lucrurile”

„Protecția suveranității” a devenit noul obiectiv al guvernului la sfârșitul lunii septembrie, în urma reuniunii grupului parlamentar al coaliției Fidesz-KDNP în afara sediului. La acea dată, liderul grupului Fidesz, Máté Kocsis, a declarat că, în opinia sa, suveranitatea Ungariei este atacată în domeniile culturii, economiei și politicii. El a anunțat apoi că activitatea „jurnaliștilor finanțați din străinătate, a pseudo-ONG-urilor și a politicienilor finanțați în dolari” va fi limitată de noi reguli încă din toamna acestui an.

Liderul grupului Fidesz a declarat că suveranitatea economică a Ungariei este atacată de UE atunci când aceasta încearcă să spună țării ce decizii economice ar trebui să ia. Potrivit lui Kocsis, abolirea suveranității culturale se reflectă în politica UE privind migrația și în încercările de „a ne impune ideologia lor de gen”. Noua legislație are ca scop protejarea suveranității politice de „stânga finanțată în dolari” și de „mass-media finanțată în dolari”.

Poziția partidelor de guvernământ din Ungaria este că Comisia Europeană „oferă mai mulți bani organizațiilor de stânga, ONG-urilor, instituțiilor media de stânga, ONG-urilor finanțate în dolari, mass-media finanțate în dolari și politicienilor finanțați în dolari decât imperiul Soros”. Kocsis a declarat că obiectivul lor este de a „face lucrurile mai dificile pentru cei care vând țara în schimbul dolarilor”, sau, după cum a spus el: „vrem să facem lucrurile mai dificile pentru jurnaliștii de stânga, pseudo-ONG-urile și politicienii finanțați cu dolari”.

Noua mantră a guvernului, sintagma „stânga finanțată în dolari”, a fost introdusă în toamna anului trecut și a fost repetată de un milion de ori de atunci. La început, aceasta se referea la politicienii care au primit donații din străinătate, cum ar fi Péter Márki-Zay, care s-a lăudat într-un interviu că mișcarea sa a primit sute de milioane de dolari în contribuții din Statele Unite.

De atunci, vocabularul guvernului s-a extins, iar termenului „stânga finanțată cu dolari” i s-au adăugat expresiile „ONG-uri finanțate cu dolari”, „mass-media finanțate cu dolari” și „politicieni finanțați cu dolari”. Până în prezent, guvernul a amenințat doar acești politicieni și organizații și i-a etichetat ca fiind cei care „complotează împotriva patriei”.

De când a fost anunțată legislația, politicienii și oficialii guvernamentali Fidesz au subliniat în mod repetat că guvernul protejează „presa patriotică”. Ministrul de externe Péter Szijjártó a vorbit despre „curentul liberal” care dorește să domine mass-media. „Potrivit curentului liberal, libertatea presei există doar dacă 99 la sută din mass-media este liberală”. El a adăugat: „Guvernele patriotice și conservatoare precum al nostru trebuie să se opună acestui lucru”. Premierul Orbán a susținut că, atâta timp cât hegemonia liberală continuă să domine gândirea publică, Ungaria nu va fi suverană.

Orbán a vorbit, de asemenea, despre realizarea partidului său în urma înfrângerii suferite în alegerile din 2002, și anume că și-au dat seama că, dacă „dominația liberală” va rămâne, partea conservatoare va câștiga alegerile doar din întâmplare, cu puțin noroc.

Dar ceea ce premierul a omis să menționeze a fost că „norocul accidental” a fost atât de mult în favoarea lor în ultimele patru alegeri parlamentare încât, cu excepția uneia sau a două perioade scurte, s-au bucurat în permanență de o majoritate constituțională de două treimi în parlament. În ciuda acestui fapt, potrivit lui Orbán, „hegemonia liberală”, adică dominația liberalilor, este încă predominantă în discursul public maghiar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Penibilă nesimțire. După ce Orban și Fidesz au plătit reclame politice în Polonia, acum chipurile alții comit „ingerințe politice” la ei în țară.

  2. Gata, renuntati la Putin? Nu-i mai permiteti sa se implice in politica voastra de r a h a t?

  3. Manevre din partea lui Orban pentru a se menține la putere, în condițiile în care pe plan politic nu se confruntă cu o opoziție, care să-I pericliteze dominația. În ce privește pericolul unor ”ingerințe politice externe”, evident că Orban se referă numai la acei factori politici externi, care îi pot pune în pericol postul, pentru că – printre altele – solicită respectarea principiilor statului de drept, principii la care Ungaria s-a raliat benevol, atunci când a solicitat intrarea în Uniunea Europeană. Iată de ce, reacțiile Uniunii la încălcarea repetată a reglementărilor uniunii sunt considerate ”ingerințe”. Pe de altă parte serviabilitatea lui Orban față de Rusia lui Putin sunt considerate alianțe benefice, nicidecum ingerințe, pe simplul motiv că natura și esența celor două regimuri sunt identice. Aspectele de mai sus explică de ce se consideră că prin acest hocus pocus, se vor accentua actele regimului, de oprimare, urmărire și eradicare a oricăror voci, opinii, acțiuni care pun la îndoială sau critică regimul lui Orban. Sâmbăta ce a trecut, a avut loc congresul al 30 al fidesz, unde Orban, în cadrul uni discurs lung și plictisitor, și-a numit guvernul un ”guvern ninja” care ”luptă” neîncetat cu ”ingerințe străine” care nu pot fi oprite decât dacă el personal este la putere. A pus deci în vedere celor avizați din interiorul partidului, că nu au șanse . Jocuri de putere într-o țară tristă.