G4Media.ro

FIFA este îndemnată să examineze mai atent drepturile omului în acordul cu…

Photo by FRANCK FIFE / AFP

FIFA este îndemnată să examineze mai atent drepturile omului în acordul cu Arabia Saudită pentru Cupa Mondială 2034

Cu două luni înainte ca FIFA să confirme oficial Arabia Saudită ca gazdă a Cupei Mondiale din 2034, organismul de fotbal a fost din nou îndemnat vineri să permită o examinare independentă a obligațiilor regatului în ceea ce privește drepturile omului pentru acest turneu, relatează AP News.

Un grup de experți în drept și drepturile omului, împreună cu activiști saudiți din străinătate, cer FIFA să impună revizuiri regulate — și o clauză de reziliere potențială — în cadrul contractului de organizare a Cupei Mondiale din 2034.

Consilierii care au venit la Zurich vineri doresc ca președintele FIFA, Gianni Infantino, care are legături strânse cu liderii politici și sportivi din Arabia Saudită, să învețe din modul în care Qatar a fost ales să găzduiască Cupa Mondială din 2022. Qatar a câștigat în 2010, fără ca liderii de atunci ai FIFA să acorde multă atenție garanțiilor legale și provocărilor de imagine.

Arabia Saudită, la fel ca precedenta gazdă, Qatar, este o societate tradițional conservatoare și are nevoie de un proiect masiv de construcții, bazându-se pe muncitori migranți pentru a construi stadioane și alte infrastructuri necesare pentru cel mai mare eveniment de fotbal la nivel mondial.

„Acum nu mai există scuze”, a declarat avocatul britanic Rodney Dixon pentru Associated Press. „Dacă asta înseamnă că trebuie să ajungă la un alt tip de acord în decembrie, atunci asta ar trebui să facă.”

Contractele pentru găzduirea Cupei Mondiale vor fi semnate după decizia din 11 decembrie, luată în cadrul unei întâlniri online de către peste 200 de federații membre FIFA. Arabia Saudită este singurul candidat pentru 2034.

Dixon a afirmat că nu dorește să fie conflictual cu FIFA, adăugând: „Nu suntem naivi. Nu este rolul FIFA să schimbe lumea. Ei nu sunt ONU.”

Această informare, desfășurată în orașul-sediu al FIFA, a avut loc la două zile după ce Adunarea Generală a ONU din New York a respins oferta Arabiei Saudite de a obține un loc în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU pentru următorii trei ani.

Vineri, consilierii care ar putea lucra cu FIFA au invocat istoricul Arabiei Saudite în ceea ce privește libertatea de exprimare și de întrunire, precum și legile referitoare la muncă și tutelajul masculin, care limitează libertățile femeilor.

După ce Gianni Infantino a fost ales pentru prima dată președinte FIFA în 2016, când s-a acordat o atenție deosebită tratamentului muncitorilor migranți din Qatar, FIFA a cerut o strategie privind drepturile omului din partea viitorilor organizatori ai Cupei Mondiale.

Regulile de licitație pentru turneele masculine din 2030 și 2034 fac referire la „activitățile legate de licitația și organizarea” evenimentului, mai degrabă decât la drepturile din societate în ansamblu.

În luna mai, FIFA a primit o ofertă din partea experților în drept și drepturile omului pentru a crea un proces independent de monitorizare a progreselor din Arabia Saudită. Mark Pieth, profesor de drept din Elveția și fost consilier anti-corupție al FIFA între 2011 și 2014, a declarat că au fost ignorați și că „suntem aici în Zurich pentru a încerca din nou”.

În luna iulie, au fost publicate planurile Arabiei Saudite pentru Cupa Mondială, inclusiv o revizuire a strategiei privind drepturile omului realizată de avocați aleși de ei și 15 proiecte de stadioane.

Cercetătoarea Joey Shea de la Human Rights Watch a declarat vineri că organizația a documentat „încălcări grave ale drepturilor muncitorilor migranți”, care numără peste 13 milioane de persoane, aproximativ 40% din populația regatului.

Magnitudinea construcțiilor necesare pentru Cupa Mondială și potențialul pentru abuzuri asupra forței de muncă „este cu adevărat alarmant”, a spus Shea într-o transmisiune live din Londra. Ea a avertizat că, în timp ce grupurile pentru drepturile omului au avut acces limitat în Qatar înainte de Cupa Mondială din 2022, în Arabia Saudită „nu există acces deloc”.

Oficialii saudiți din domeniul fotbalului au afirmat în mod constant că regatul face progrese în privința reformelor sociale ca parte a planului Vision 2030, condus de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, care urmărește modernizarea și crearea unei economii post-petrol.

Campania pentru oferta din 2034 a fost contactată pentru comentarii vineri.

Într-un mesaj video transmis din Washington D.C., Abdullah Alaoudh de la Middle East Democracy Center a insistat că „situația drepturilor omului în Arabia Saudită s-a înrăutățit sub conducerea lui Mohamed bin Salman”.

Arabia Saudită a fost clasată pe locul 131 din 146 de națiuni în ceea ce privește problemele de gen de către Forumul Economic Mondial. „(Există) atât de multe legi care prejudiciază femeile”, a spus Dixon. „Niciuna dintre ele nu este abordată în oferta Arabiei Saudite.”

FIFA evaluează licitatorii pentru Cupa Mondială, iar rapoartele sunt așteptate probabil la începutul lunii decembrie. De asemenea, trebuie evaluată și strategia privind drepturile omului a singurului candidat pentru Cupa Mondială din 2030: co-gazdele Spania, Portugalia și Maroc, alături de meciuri unice în Argentina, Paraguay și Uruguay.

„Toate rapoartele relevante, inclusiv evaluările independente ale contextului drepturilor omului și strategiile tuturor ofertanților pentru edițiile din 2030 și 2034, sunt disponibile pe site-ul nostru”, a declarat FIFA vineri.

FIFA și Infantino nu au organizat o conferință de presă pentru a răspunde întrebărilor despre licitațiile pentru Cupa Mondială de când ediția din 2034 a fost accelerată în direcția Arabiei Saudite, în urmă cu un an.

Orice protest din partea alegătorilor FIFA pe 11 decembrie este puțin probabil.

FIFA a anunțat săptămâna trecută că atribuirea edițiilor din 2030 și 2034 va fi combinată într-un singur vot. Orice opoziție europeană față de oferta Arabiei Saudite ar conta și împotriva Spaniei și Portugaliei. Este posibilă o victorie prin aclamare, fără un vot detaliat.

„Dacă FIFA este disperată să ofere Arabiei Saudite Cupa Mondială”, a spus Pieth, „cel puțin ar trebui să se asigure că sunt respectate cerințele minime privind drepturile omului”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează