G4Media.ro

FIFA: Pandemia ar putea costa fotbalul mondial aproximativ 14 miliarde de dolari

Sursa foto: Pixabay

FIFA: Pandemia ar putea costa fotbalul mondial aproximativ 14 miliarde de dolari

Pandemia de Covid-19 ar putea costa fotbalul mondial aproximativ 14 miliarde de dolari, iar acest lucru a determinat deja peste 150 de asociaţii să solicite ajutorul Federaţiei Internaţionale de Fotbal (Fifa), a anunţat miercuri fostul comisar european Olli Rehn, care este responsabil de acest dosar în cadrul Fifa, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Luând în calcul perturbarea calendarului meciurilor, stadioanele goale şi pierderile din drepturile de televizare, această estimare „acoperă totalitatea economiei fotbalului” pentru cele 211 de asociaţii membre ale Fifa, inclusiv echipele de juniori, a explicat finlandezul într-o conferinţă de presă.

Fără a intra în detalii, Olli Rehn a precizat că fotbalul sud-american „a suferit destul de mult”, pe un continent lovit dur de pandemie, chiar dacă „în cifre absolute”, Europa a înregistrat cele mai importante pierderi.

„Peste 150 de asociaţii membre au solicitat deja să fie incluse în planul de ajutor al Fifa, înzestrat cu 1,5 miliarde de dolari sub formă de subvenţii şi împrumuturi”, a continuat guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene şi care începând din 2017 este vicepreşedinte al comisiei de guvernanţă a Fifa.

Acest ajutor „nu este limitat în timp” şi vizează să permită federaţiilor naţionale „să depăşească această criză” pe termen lung, a adăugat Olli Rehn, potrivit căruia şi alte state membre „vor putea solicita ulterior fonduri”.

„Cererea de subvenţii este foarte puternică”, depăşind-o pe cea pentru împrumuturi, în condiţiile în care Fifa intenţionează să acorde până la 1,5 milioane de dolari pentru fiecare asociaţie membră şi până la 2 milioane de dolari pentru fiecare confederaţie.

Într-un studiu publicat la începutul lunii iulie, sindicatul european al cluburilor (ECA) estima la patru miliarde de euro impactul financiar al pandemiei de Covid-19 numai asupra veniturilor cluburilor europene, calculat pentru sezoanele 2019-20 şi 2020-21.

„Este în pericol existenta cluburilor noastre”, a subliniat săptămâna trecută influentul Andrea Agnelli, preşedintele clubului italian de fotbal Juventus şi totodată al ECA, explicând că acest lucru trebuie asociat cu „contracţia” economică a unui sector care mult timp a cunoscut o creştere a surselor de venituri.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Nu ar fi mai bine pentru toata lumea sa dispara sportul asta maimutaresc? Poate si-ar mai scoate anumite primate capul din fund.

  2. Isi iau si ei un an sabatic. Le va face bine. Au din ce trai un an.

  3. O „meserie” supra-evaluata, aceea de fotbalist. Si in general sportivii din sporturile populare (fotbal, tenis, baschet NBA, NFL, NHL etc.) sunt foarte bine remunerati, pe cand multe alte sporturi sufera intens din lipsa fondurilor, desi de multe ori eforturile si sacrificiile sunt mult mai mari. Iar aceasta remunerare supra-evaluata este foarte inechitabila, doar pentru ca unul stie sa dea bine in minge, dar nu stie sa lege doua cuvinte corect. Aiurea…
    Si sa nu mai spunem despre coruptia care exista in sport! Sa nu mai spunem cati bani se spala prin sport, bani proveniti din afaceri ilicite! Plus afacerile de pariuri – legale sau ilegale. Si atunci stai si te intrebi…pentru ce? Sportul s-a vrut a fi ceva care promoveaza sanatatea, „mia san mia”, nu doar o masinarie de facut si tocat bani, ca 1% sa se imbogateasca iar restul sa moara de foame. Cum naiba sa ia unu’ care da cu piciorul in minge 20 milioane de euro / an??? A descoperit cumva cum sa transforme desertul in teren arabil, a descoperit vreun vaccin pt Covid??? Inegalitatea asta mi se pare absurda…

  4. Confirmi ca ceea ce gandesc e corect; Lumea e nedreapta cu.. ea insasi.. In sport in general dar in fotbal in special se ruleaza sute de miliarde de dolari americani. Sume imense alocate activitatilor de divertisment care pot fi relocate pentru salvarea planetei, a preintampinarii incalzirii globalle, sanatatii oamenilor . Ideea aceasta a aparut in perioada starii de urgente cu orase goale, care au determinat scaderea poluarii, aparitia delfinilor aproape de plaje s.a.m.d. Cu stadioanele goale s-a jucat forbal. Toti banii care nu s-au platit pe bilete de pe atatea stadioane ale lumii timp ar fi ajuns sa hranim milioane de oameni saraci sa vindecam milioame de oameni.. de ceoare nu o facem!!! Ar fi fost un inceput…