G4Media.ro

FIFA şi UEFA au „abuzat de poziţia lor dominantă” când s-au opus…

Sursa foto: Pexels / phillipkofler

FIFA şi UEFA au „abuzat de poziţia lor dominantă” când s-au opus proiectului SuperLigii europene, susţine justiţia spaniolă/ Proiectul, inițiat în 2021 de 12 mari cluburi europene

Justiţia spaniolă a apreciat că FIFA şi UEFA au „abuzat de poziţia lor dominantă” prin faptul că s-au opus SuperLigii, un proiect de competiţie semi-închisă care era aproape să devină realitate în 2021, relatează AFP, transmite News.ro.

Cele două foruri trebuie „să înceteze comportamentul anticoncurenţial”, bazat pe „restricţii nejustificate şi disproporţionate”, cere Tribunalul Comercial din Madrid.

Aşa cum era de aşteptat, judecătoarea Sofia Gil Garcia a adoptat raţionamentul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) din decembrie, când s-a pronunţat împotriva regulilor UEFA şi FIFA – care au intrat în vigoare în 2021, dar au fost modificate între timp – menite să blocheze apariţia unor turnee concurente.
La vremea respectivă, FIFA şi UEFA cereau „autorizarea lor prealabilă pentru crearea oricărui nou proiect de competiţie”, sub ameninţarea unor sancţiuni pentru cluburile şi jucătorii implicaţi, totul fără criterii clare.

Acordându-şi puterea discreţionară de a interzice participarea la competiţii alternative, cele două organisme fotbalistice au încălcat legislaţia europeană în materie de concurenţă, a decis judecătoarea spaniol.

„Sper să înceapă competiţia lor fantastică cu două cluburi”, a ironizat în decembrie preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, alegând să minimalizeze ameninţarea în ciuda respingerii instanţei europene. „Nu vom încerca să îi oprim, pot crea orice vor”, a spus el.

 

În hotărâre, Gil Garcia a ordonat, de asemenea, ca FIFA și UEFA să anuleze imediat orice acțiuni anticoncurențiale comise în trecut, scrie Reuters.

Cazul a fost intentat de A22 Sports Management, compania de dezvoltare sportivă din spatele planului de creare a SuperLigii Europene (ESL), împotriva Federației Spaniole de Fotbal, LaLiga din Spania, UEFA și FIFA, care au blocat ESL. „Era monopolului s-a încheiat definitiv”, a declarat Bernd Reichart, directorul general al A22, după pronunțarea hotărârii, calificând-o drept „un pas important către un peisaj cu adevărat competitiv și durabil al fotbalului de club în Europa”.

 

Reichart a adăugat că UEFA a înăbușit inovația timp de zeci de ani, iar cluburile „nu ar trebui să se teamă de amenințări cu sancțiuni doar pentru că au idei și conversații”.

Într-o declarație de luni, La Liga a insistat asupra faptului că hotărârea nu susține în mod explicit crearea Superligii.

Propunerea din 2021 a unei ligi separate de către cele mai importante 12 cluburi din Europa a stârnit proteste ample în rândul fanilor și amenințări cu sancțiuni din partea UEFA, ceea ce a determinat nouă dintre ele să se retragă.

A22 afirmase că UEFA și FIFA dețineau o poziție monopolistă care încălca Legea UE privind concurența și libera circulație.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat împotriva UEFA și FIFA, deși nu a comentat în mod specific dacă ESL poate continua. Real Madrid, Barcelona, Juventus și alte nouă cluburi europene de top au anunțat acest plan în aprilie 2021. Demersul s-a prăbușit însă în 48 de ore, după un val de proteste publice care le-a forțat pe Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Inter Milano și Atletico Madrid să se retragă.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...