G4Media.ro

Filipine și Japonia semnează un pact de apărare pe fondul tensiunilor din…

sursa foto: captura video

Filipine și Japonia semnează un pact de apărare pe fondul tensiunilor din Marea Chinei

Filipine și Japonia au semnat luni un pact crucial de apărare care le va permite desfășurarea de trupe în cealaltă țară semnatară pentru a-și consolida relația ca să contracareze influența tot mai mare a Chinei, transmite Le Temps, citat de Rador.

Acordul de acces reciproc (RAA) a fost semnat de secretarul filipinez al apărării, Gilberto Teodoro, și de ministrul de externe japonez, Yoko Kamikawa, în timpul unei ceremonii la Palatul Prezidențial din Manila, a declarat pentru AFP secretarul pentru Comunicații al președinției, Cheloy Garafil. Din noiembrie anul trecut, Japonia negociază acest pact bilateral de apărare care permite desfășurarea de trupe pe teritoriul celeilalte țări, în special în scopuri de antrenament și exerciții militare.

Mânia Beijingului

Filipinele și Japonia sunt aliați de multă vreme ai Statelor Unite, care și-au consolidat recent alianțele cu Australia. Manila a semnat deja acorduri echivalente cu Cambera și Washington și intenționează să încheie unul nou cu Franța.

La rândul lor, autoritățile chineze au acuzat luna trecută Washingtonul că încearcă să construiască „o versiune Asia-Pacific a NATO” pentru a-și menține hegemonia în regiune. Trebuie spus că semnarea acestui acord vine într-un context de tensiuni puternice în jurul Taiwanului și în Marea Chinei de Sud care trezesc temeri de un conflict mai larg ce ar putea implica Statele Unite, aliate ale Filipinelor. Incidentele s-au înmulțit în ultimele luni între ambarcațiunile chineze și filipineze în Marea Chinei de Sud, ape disputate de cele două țări.

Cel mai grav a avut loc pe 17 iunie, când gărzile de coastă chineze înarmate cu cuțite, bețe și un topor au înconjurat și s-au urcat la bordul a trei nave ale marinei filipineze care efectuau o misiune de reaprovizionare pentru soldații filipinezi staționați pe o navă militară blocată pe atolul Second Thomas. Un marinar filipinez și-a pierdut degetul mare în incident.

Tokyo și Manila, din ce în ce mai apropiate

Tensiunile sunt mari și între Tokyo și Beijing cu privire la insulele disputate controlate de Japonia din Marea Chinei de Est. Japonia a ocupat Filipinele în timpul celui de-al doilea război mondial, dar cele două țări s-au apropiat din punct de vedere economic și, mai recent, pentru a contracara puterea Chinei.

Tokyo este unul dintre principalii furnizori de echipamente de securitate pentru Filipine, furnizând în special nave de patrulare pentru paza de coastă și sisteme de supraveghere radar pentru coastele sale. Ambasadorul Tokyo la Manila, Kazuya Endo, într-un discurs rostit joi, a evidențiat „evoluții semnificative” în ce privește furnizarea de echipamente de apărare de către Japonia pentru Filipine. În ultimii ani, Japonia a semnat deja acorduri similare de acces reciproc cu Marea Britanie și Australia.

Filipinele, o poziție strategică

Acest acord dintre Manila și Tokyo este important pentru că va permite Filipinelor „să-și îmbunătățească interoperabilitatea cu parteneri cu care împărtășește aceeași viziune”, a declarat Don McLain Gill, un analist geopolitic din Manila. Filipinele s-au aflat în centrul eforturilor depuse de Statele Unite de a construi alianțe, datorită poziției sale în Marea Chinei de Sud și a apropierii de Taiwan, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său. Beijingul și-a intensificat presiunea diplomatică și militară în jurul insulei autonome, trimițând frecvent avioane și nave în împrejurimile sale.

În cazul unui conflict, sprijinul Manilei ar fi crucial pentru Statele Unite. Liderii Japoniei, Filipinelor și Statelor Unite au ținut primul lor summit trilateral în aprilie pentru a consolida legăturile de apărare, la Washington. Acest summit a avut loc după manevrele militare comune organizate de Manila în Marea Chinei de Sud și la care au participat Statele Unite, Japonia și Australia

Japonia, precaută cu privire la posibilele modificări ale politicii americane în regiune, încearcă de asemenea să „joace un rol mai important”, ca forță independentă și stabilizatoare, notează Don McLain Gill.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează