Filipinele acuză din nou Beijingul că a blocat o navă în Marea Chinei de Sud
Filipinele a acuzat duminică Garda de Coastă chineză că a încercat să blocheze o navă guvernamentală filipineză care aprovizionează cu combustibili bărci de pescuit, al doilea astfel de incident în apropierea unui atol din Marea Chinei de Sud în două săptămâni, relatează AFP, conform Agerpres.
Aceste incidente s-au petrecut lângă atolul Scarborough, controlat de China, dar asupra căruia Manila şi Beijingul îşi dispută suveranitatea.
Nava filipineză, BRP Datu Sanday, aproviziona cu combustibil pescarii din apropierea atolului când a fost hărţuită de o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă chineză şi de alte trei nave chineze pe 22 februarie, a anunţat Garda de Coastă filipineză.
Trei dintre cele patru ambarcaţiuni chineze au ajuns la 100 de metri de prova navei Datu Sanday, a anunţat ea într-un raport despre incident, menţionând, de asemenea, blocarea transponderelor navei şi alte „manevre periculoase”.
„În pofida acestor manevre, căpitanul navei BRP Datu Sanday a demonstrat abilităţi maritime excelente şi a reuşit să evite încercările de blocaj”, a declarat Jay Tarriela, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă filipineze pentru probleme legate de Marea Chinei de Sud.
Cu o săptămână înainte, Garda de Coastă filipineză anunţase că această navă a avut o altercaţie similară în zonă.
Atolul Scarborough – un lanţ de recife şi stânci – reprezintă un motiv de tensiuni între cele două ţări după ce China a preluat controlul asupra sa în 2012. Beijingul a desfăşurat de atunci ambarcaţiuni de patrulare despre care Manila afirmă că hărţuiesc navele filipineze şi îi împiedică pe pescarii filipinezi să intre în laguna sa bogată în peşte.
Ziarul chinez Global Times a scris sâmbătă pe reţelele sociale că Garda de Coastă chineză a respins Data Sanday în momentul în care „când nava a intrat ilegal în apele adiacente insulei chineze Huangyan”, folosind numele chinezesc al atolului.
Atolul Scarborough se află la 240 de kilometri vest de principala insulă a Filipinelor, Luzon, şi la circa 900 de kilometri de cel mai apropiat punct din China continentală, Hainan.
Anul trecut, confruntările dintre China şi Filipine din cauza recifelor revendicate de ambele ţări au condus la coliziuni, iar nave chineze care au tras cu tunuri cu apă asupra navelor filipineze.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank