G4Media.ro

Filmare vs. ajutor oferit victimei. De ce oamenii preferă să filmeze decât…

Sursa foto: Pixabay

Filmare vs. ajutor oferit victimei. De ce oamenii preferă să filmeze decât să ofere o mână de ajutor? Cazul lui Rareș Ion ”Castron” și multe altele asemănătoare din Europa

Unii oameni preferă să filmeze necazurile, accidentele sau eventualele decese decât să ofere o mână de ajutor sau să anunțe autoritățile. Explicația multora este că filmatul acestor evenimente neplăcute ar fi pentru nevoia de ”evidență” pe care o pot da mai departe autorităților, însă nu mereu este cazul. Iată care sunt cazurile cele mai cunoscute din Europa, conform reporterilor ENTR.

Unul dintre cele mai recente și mediatizate cazuri a fost moartea tragică a unui tânăr de 20 de ani, care a fost filmat în timpul unei supradoze fatale, iar înregistrarea a fost distribuită pe rețelele de socializare de către un traficant de droguri – în loc să ajute victima. Victima era Rareș Ion, cunoscut ca și ”Castron” pe social media, iar cel care a filmat și nu a chemat ambulanța în timpul supradozei a fost „Maru”, cunoscut deja pe internet ca dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai. 

Deși adolescentul nu a murit în filmarea în sine, ci a decedat mai târziu, platforma a retras în cele din urmă filmarea. Cu toate acestea, filmarea este încă disponibilă prin intermediul altor surse. Deși pe live oamenii se rugau de Maru să cheme ambulanța, acesta a ignorat îndemnul și afirma că victima ”nu are nimic”.

„Nu mai filmați, începeți să ajutați”

Conform reporterului ENTR din Țările de Jos, există o mulțime de cazuri de persoane care filmează accidente (cel mai adesea accidente de mașină sau de bicicletă). Există mai multe campanii cu sloganuri precum „nu mai filmați, începeți să ajutați” și, de asemenea, se poate primi o amendă dacă sunteți prins filmând un accident. 

Există câteva cazuri de acest gen și în Germania. O persoană pe bicicletă a fost lovită de o mașină și aruncată câțiva metri. O mulțime de oameni nu au ajutat-o, ci doar au filmat situația. El a fost grav rănit și a murit în cele din urmă – ceea ce nu s-a datorat totuși lipsei de ajutor. Un alt caz vorbește despre un contact fizic într-o gară. Două fete au lovit o altă fată atât de rău încât aceasta a trebuit să meargă la spital. Alții nu au ajutat și doar au filmat situația. 

Deși nu a fost un accident, un caz similar s-a petrecut recent în Portugalia: o fată de 16 ani a fost violată, iar o înregistrare video a violului a fost distribuită pe rețelele sociale. Acesta a fost văzut de peste 30 000 de ori, dar nimeni nu l-a raportat autorităților. Cei trei suspecți (cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani) au fost arestați după ce victima a mers la spital, unde a raportat cazul la Poliția de Securitate Publică. Tinerii au fost eliberați cu măsuri nerestrictive de constrângere, fiind acuzați de un total de 51 de infracțiuni.

Chiar și după ce cazul a devenit public, unele persoane de pe rețelele de socializare s-au oferit să împărtășească înregistrarea video a violului cu oricine le-ar fi cerut.

Codul Penal pedepsește persoanele care nu oferă ajutor victimelor

În România, legea pedepsește persoanele care asistă pasiv la accidente și nu oferă ajutor celor aflați în pericol. Conform articolului 203 din Codul Penal, dacă o persoană are posibilitatea să intervină fără a-și pune propria viață în pericol și nu o face, poate fi sancționată cu amendă sau chiar condamnată la închisoare de la 3 luni la 1 an. Simplul fapt de a filma un accident, fără a acorda primul ajutor sau fără a alerta autoritățile, poate constitui o încălcare a legii. 

Acordarea de ajutor nu presupune neapărat intervenții complicate, ci poate însemna și apelarea serviciului de urgență 112 și furnizarea de informații utile. În schimb, dacă situația este prea periculoasă pentru a interveni direct, legea nu obligă la acțiuni care ar pune viața salvatorului în risc. Este cazul accidentelor rutiere, unde salvatorii SMURD recomandă ca victimele să nu fie deplasate sau să nu se intervină pentru că viața salvatorului trebuie să nu-și pună viața în pericol, prin riscul de explozie al mașinii. 

Filmarea poate deveni acceptabilă ca probă doar atunci când este însoțită de demersuri reale pentru a ajuta victimele și a sprijini intervenția autorităților.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.