Filmul fugii lui Cătălin Cherecheș / Primarul condamnat ar fi trecut granița în Ungaria folosind actul de identitate al unui verișor
Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare care a fost condamnat vineri la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, ar fi fugit din țară prin Vama Petea, unde ar fi folosit un act de identitate al unui verișor, au declarat pentru G4Media surse apropiate anchetei.
Potrivit surselor citate, Cherecheș ar fi fost la sediul Primăriei în jur de ora 4 dimineața.
De aici, a fost luat de o mașină și dus în Satu Mare, de unde a plecat și a trecut granița în Ungaria cu puțin timp înainte de ora 8,00, prin Vama Petea.
Sursele citate afirmă că primarul a trecut granița folosind un act de identitate al unui verișor din partea mamei,
Polițistul care a verificat actele a declarat că a crezut că persoana care s-a prezentat la punctul de trecere a frontierei era cea din documentul de identitate prezentat.
Șoferul care l-a transportat pe Cherecheș a declarat, la rândul său, că nu a avut nicio implicare și că a jucat doar rolul de taximetrist.
Vineri seara, Tribunalul Cluj a emis mandat european de arestare pe numele lui Cărălin Cherecheș după ce acesta nu a fost găsit de polițiști la domiciliul său.
Cătălin Cherecheș era sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, ceea ce înseamnă că era dat în consemn la toate frontierele țării. Mai mult, el trebuia să se prezinte la secția de poliție de două ori pe săptămână, ultima dată mergând luni, 20 noiembrie.
Primarul din Baia Mare a fost condamnat vineri la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Totodată, Curtea de Apel Cluj i-a majorat de la 4 la 5 ani pedeapsa complementară de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar.
Instanța a dispus și menținerea sechestrului asigurător asupra unui autoturism marca Porsche Cayenne, a unui teren intravilan în suprafaţă de 74 mp şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, până la concurenţa sumei de 65.000 lei şi 5.000 euro, cu privire la care s-a dispus confiscarea specială. Dispune ca sechestrul asigurător să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 57.000 lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel).
Socrii lui Cătălin Cherecheș se află în arest preventiv, după ce soacra primarului ar fi fost prinsă în flagrant, la Cluj, în timp ce intermedia o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă în dosar de corupție al ginerelui său.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj l-au trimis în judecată, în septembrie 2018, pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, pentru luare de mită în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată şi corupere a alegătorilor în formă continuată.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, iar Nicolae Dan Trifa pentru complicitate la dare de mită.
Procurorii anticorupţie susţin în rechizitoriul trimis în instanţă că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat şi a primit de la oamenii de afaceri menţionaţi mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.
DNA mai susţine că, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar de Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăţi comerciale ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi, etc.
Conform procurorilor, din analiza declaraţiilor de avere din perioada 2013 – 2018, date pe propria răspundere de către Cătălin Cherecheş, a rezultat că acesta a făcut, în cuprinsul lor, menţiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicţie cu situaţia reală de fapt.
DNA mai arată că, în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cătălin Cherecheş a oferit unei persoane, preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro şi 5.000 lei în scopul determinării simpatizanţilor acelei formaţiuni politice să îl voteze ca primar al municipiului Baia Mare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii