G4Media.ro

Filmul lui Mungiu, R.M.N, de la Cannes în căminul cultural din Ditrău…

sursa foto: Agerpres. GINA ŞTEFAN

Filmul lui Mungiu, R.M.N, de la Cannes în căminul cultural din Ditrău – comuna harghiteană care a inspirat povestea peliculei / În 2020, localnicii din Ditrău se revoltau pe patronii unei brutării pentru că au adus muncitori din Sri Lanka

Regizorul Cristian Mungiu și-a dorit să-și prezinte cel mai nou film – R.M.N – și în localitatea Ditrău, după ce producția s-a bucurat de aprecierea publicului la festivalul de la Cannes. Localitatea harghiteană Ditrău, populată în majoritate de etnici maghiari, a fost extrem de mediatizată în 2020, când patronii unei brutării au făcut public faptul că întâmpină mari greutăți din partea cetățenilor, după ce au ales să angajeze doi brutari din Sri Lanka.

Povestea a fost amplu mediatizată mai multe zile la rând, localnicii din Ditrău fiind și ei dispuși să-și expună punctele de vedere împotriva „străinilor” srilankezi care le invadaseră comuna. Povestea l-a inspirat pe Mungiu, iar vineri seara, filmul său R.M.N a fost prezentat, în cadrul unei proiecții speciale, la Căminul Cultural „Kőrösi Csoma Sándor” din Ditrău.

Zeci de persoane s-au adunat să vizioneze filmul și chiar au aplaudat, la final, relatează Agerpres. Cu 15 minute înainte de începerea proiecţiei, în sala de spectacole a Căminului Cultural erau mai mulţi jurnalişti decât spectatori şi deja se vehicula ideea că oamenii din sat nu îşi doresc să vadă acest film.

În scurt timp, sala aproape s-a umplut, însă, mulţi dintre spectatori venind din Gheorgheni, Topliţa sau localităţile învecinate.

În holul clădirii, spectatorii au fost invitaţi să servească produse de patiserie realizate chiar de brutăria la care, în 2020, au fost angajaţi cei doi muncitori srilankezi.

A fost prima proiecție a filmului în România, după festivalul de la Cannes și avanpremiera de la Bucureşti.

Cristian Mungiu a fost și el prezent la Ditrău și le-a spus celor din sală că a considerat că este de datoria sa să arate filmul în comunitatea care l-a inspirat. Regizorul a dat asigurări că povestea nu este despre oamenii din localitate, nici despre România, „ci este despre noi, ca oameni în lume, în acest continent”.

De altfel, în postarea de pe Facebook, care anunţa proiecţia de la Ditrău şi îi invita pe oameni la film, se subliniază că ”R.M.N. nu îşi propune să judece pe nimeni, nu identifică vinovaţi în rândurile niciunei etnii”, ci „îndeamnă la înţelegere, dialog, la ascultarea şi cunoaşterea celuilalt”, fiind realizat „de o echipă care a inclus deopotrivă actori şi profesionişti maghiari”, unii dintre ei fiind prezenţi la lansarea peliculei, relatează Agerpres.

Filmul a rulat cu subtitrare în maghiară şi română, pentru că se vorbeşte în ambele limbi, uneori şi în germană, lucru apreciat de spectatorii din Ditrău.

Sursa foto: Agerpres/ GINA ŞTEFAN

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Fain, bravo!

  2. Oscar direct! Pentru progresism globalist…

    • Pentru regresism medievalist nu se acordă premii.

    • De gândit și la cum ar fi apreciat în Ungaria lui Viktor Orban un film de un regizor din Budapesta despre brutăria cu migranți.

  3. in harcov e un adevarat centru de rasism…xenofobie si revizionism…alimentate si orchestrate de la buda pesta de fetita lui putin…🛑🛑🤮🤮 🤮

    • Presupun ca nu ai calcat niciodata la moscova …😂😂😂

  4. Magyarország .Információs Hivatal. 🤑🤑🤑💰💰💰⭐️⭐️⭐️

  5. 👍👍👍👍👍👍

  6. Ca tine nu ?

  7. Ca tine nu ?

  8. Patronului îi e mai simplu să angajeze niște migranți amărâți, vai steaua lor, cărora să le dea o glumă de salariu, ca să-i rămână lui cea mai mare parte de profit. Te folosești rapid de omul aflat la greu. Cum au fost folosiți și românii în Vest.
    Filmul cred că se încadrează în tendințele actuale de proslăvire a migrației, a amestecului total, a nivelării complete la nivel mondial, a jenei față de orice identitate națională. Dramolete de-astea stângiste (stai să-i vezi ce încep să mă înjure, ca niște roboței, că sunt putinist și creștinopat).

  9. – Nuuuuuuuu!!! Sunt doar românii răi, că nu lasă la unguri voie să facă din România Ungaria. Yoy!

  10. Aveti multă dreptate.

  11. Asa este!! Azi – miine o să cădem cu toții în această groapă.