G4Media.ro

Filmul Napoleon: Caricatura unui personaj istoric complex la un cost de 200…

Sursa foto: pixabay.com

Filmul Napoleon: Caricatura unui personaj istoric complex la un cost de 200 de milioane de dolari (RFI)

La sfârșitul săptămânii a avut loc difuzarea în cinematografe a filmului Napoleon al regizorului britanic Ridley Scott. Megaproducția de Hollywood, cu un buget estimat la 200 de milioane de dolari, îl prezintă pe Împăratul Franței în mod distorsionat într-o lumină extrem de negativă, scrie RFI.

Ce mai poate spune un film despre Napoleon, unul dintre personajele istorice cele mai cercetate? Aparent nu prea multe și dacă privim filmul lui Ridley Scott suntem confruntați cu absurdități din punct de vedere istoric care nu sunt măcar compensate din punct de vedere artistic.

Filmul, în care rolul principal este jucat de Joaquin Phoenix, este o biografie a generalului și ulterior Împăratului Franței din 1793 până la moartea sa în exil în insula Sfânta Elena în 1821.

Inexactitățile istorice abundă, de la prezența lui Napoleon Bonaparte la execuția Reginei Maria Antoaneta – nedocumentată istoric, la schimbarea datei sale de naștere, la reducerea diferenței de vârstă dintre el și prima sa soție Josephine de Beauharnais (în realitate cu șase ani mai în vârstă), la expertiza sa în călărie – aparent era un călăreț mediocru – până la întâlnirea sa du Ducele de Wellington, învingătorul de la Waterloo și temnicerul său, care nu a avut niciodată loc.

Dar să spunem că acestea reprezintă o licență artistică, mai mult sau mai puțin reușită, deși actorul Phoenix în vârstă de 49 de ani îl joacă pe Napoleon de la vârsta de 24 de ani până în anul morții la 51, iar Vanessa Kirby care o joacă pe Josephine are 35 de ani. Lucrul cel mai supărător este reprezentarea lui Napoleon ca un personaj exclusiv obsedat de putere, un bădăran care ignoră orice reguli de comportament, inclusiv în relațiile diplomatice, dar mai grav, un dictator absolut, un proto-Hitler la cumpăna dintre secolele XVIII – XIX.

Citește restul articolului pe RFI.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. O caricatura de film. O asa zica „capodopera” care de fapt este un kitsch de la cap la coada. Un film produs de un individ ca re n-a deschis niciodata o carte de istorie! Sper sa fie un „faliment” rasunator!

  2. Asa e cand te iei de o „mema” nationalista Marele Imparat, creatorul Frantei moderne, creatorul conceptului de stat modern si justitie pe baza de coduri era in fond un om „Inexactitatile” istorice sunt in fapt banuieli transformate in legende Fara a considera filmul o reusita cred ca este o viziune diferita a unui artis confirmat, film care a avut cel putin meritul de a re-deschide interesul fata de acest urias personaj istoric care a ramas in istorie nu prin batalii si cuceriri ci prin conceptele de organizare statala (utilizate universal si azi) pe care le-a introdus. Merita vazut macar pentru a avea ce critica