G4Media.ro

Filmul „Pe aripile vântului”, considerat rasist, a fost retras de pe platforma…

Sursa foto: captură video

Filmul „Pe aripile vântului”, considerat rasist, a fost retras de pe platforma HBO Max / BBC şi Netflix au renunţat la difuzarea comediei „Little Britain”

Filmul „Pe aripile vântului”, caracterizat de unii istorici revizionist, a fost retras de pe platforma HBO Max, în plină mişcare de protest contra rasismului şi a violenţelor Poliţiei care vizează persoanele de culoare în Statele Unite. De asemenea, comedia „Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox, relatează News.ro.

Lungmetrajul de patru ore, regizat de Victor Fleming şi lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept cel mai ambiţios şi eficient instrument de revizionism sudist.

El prezintă în special o versiune romantică a Sudului şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi.

Această reinterpretare a unei perioade sumbre din istoria americană este opera unei mişcări foarte organizate în fostele state confederale, care şi-au propus să prezinte Sudul de dinaintea Războiului Civil American într-o lumină mai bună.

Ideologia „cauzei pierdute” susţinea că statele din Sud s-au luptat pentru independenţa lor politică, ameninţată de Nord, şi nu pentru menţinerea sclaviei, ceea ce este un neadevăr istoric.

„Pe aripile vântului” rămâne în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări – 3,44 miliarde de dolari.

„Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană”, a comentat, marţi, pentru AFP, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar.

Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său „fără explicaţie şi fără a denunţa această reprezentare ar fi iresponsabil”.

Platforma intenţionează să difuzeze filmul online dar cu o contextualizare care să resitueze opera în epoca sa.

Filmul va fi prezentat integral, căci, dacă ar proceda altfel, ar pretinde că „aceste prejudecăţi nu au existat niciodată”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Lansată la sfârşitul lui mai, platforma grupului WarnerMedia (filială a operatorului de cablu AT&T) este principalul concurent al Netflix, cu un catalog foarte bogat în seriale şi filme.

Filmul este accesibil pe alte platforme, în special pe Amazon.

De asemenea, comedia „Mica Britanie/ Little Britain” a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox ca urmare a criticilor la adresa unor personaje.

Netflix a retras, vineri, serialul cu Matt Lucas şi David Walliams, împreună cu o altă comedie – „Come Fly With Me”.

BBC şi Britbox au renunţat luni la „Mica Britanie”. Ambele platforme au spus că „timpurile s-au schimbat” de la prima difuzare. Ambele filme includ scene în care actorii înfăţişează personaje din medii etnice diferite.

Sursa foto: captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. Ce a ajuns si america asta si lumea impreuna cu ea?! De k…kat! O sa vedem de-acum incolo numai filme cu negri, cu lesbiene si lesbieni, cu femei (doar eroine) si probabil, in curand si cu pedofili si zo…ofili! Atat ne-a mai ramas!

    • Ce mezerie..
      Ce urmeaza, ardem public Tom Sawyer, Huckleberry Finn și Coliba unchiului Tom?

      *Uncle Ben’s mai e pe piață???*

    • Un film foarte bine facut care a depasit cartea, lucru extrem de rar. Cine pricepe invata iar cine nu il critica.
      Ideea este ca in lume ni se impun diverse, prin legi, constrangeri, etc.
      Ce gluma proasta!
      Fiecare om are convingeri proprii, sperante, idei despre lume si viata. Acestea se formeaza in timp. Odata legea disparuta din motive independente se alege praf de civilizatie.
      Fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga de ce asa nu, pentru ca indiferent de tara omul este unic in universul lui interior.
      In caz de razboi, catastrofe educatul european se comporta la fel cu cei din lumea a treia sau a zecea, etc.
      Cum e cu civilizatia asta de fapt?
      Tu nu dai in cap unuia pentru ca nu poti, nu vrei, empatizezi, etc nu te intereseaza de lege sau constrangeri!

  2. Multi idioti.Film bun, de referinta care probabil a redat si realitatile din acele vremuri..Rescriem istoria,ce facem?? Doamne multi idioti.

    • Pai asta pare ca face si filmul ala.
      Sa-ti dau un exemplu autohton, poate mai bine inteles de romani.
      Filmul Pistruiatul prezinta aventurile unui pusti in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Foarte dragut cainele lup, cu priza la publi. Si totusi, filmul ESTE un film de PROPAGANDA facut de comunisti. Fundalul filmului prezinta regalistii ca pe niste criminali colaborationisti cu fascistii. In film, comunistii sunt vanati de politia regalista (poza Regelui Mihai apare obsesiv in film). Comunistii sunt prezentati ca fiind sustinuti de popor, luptand eroic ca niste partizani. FALS. Regalistii nu conduceau tara, era dicatura antonesciana. Iar comunistii erau un curent infim, mai mult anarhist, fara sustinere populara. Stim foarte bine cine sunt criminalii, pe langa fascistii din film. Comunistii care ne-au fost bagati pe gat de Stalin, cu pretul a sute de mii de victime, cu o inapoiere de decenii si o mentalitate a romanului pervertita de comunism.
      Dar filmul e in continuare difuzat la noi, chiar de zeci de ori la tv. Nu intamplator postul e Antena 1.
      Asa ca aveti grija la ce mesaj subliminal promoveaza un film. Majoritatea populatiei are cunostinte generale despre subiecte de acest gen, majoritatea obtinute de la tv/cinema. E usor sa capeti o prejudecata falsa despre un subiect.
      Despre „Pe aripile vantului” nu pot sa ma pronunt obiectiv, nu cunosc multe despre acea perioada. Dar romantarea acelei perioade a sclaviei, asa cum e explicata in articol pare plauzibila. Iar daca aceasta viziune falsa a fost INTENTIONAT promovata de anumite curente sudiste (si chiar de autoarea cartii), pai imi pare rau, dar eu sustin masura HBO. Sa nu rescriem istoria.

    • nu putea lipsi „corectul politic” care sa dea in comunism sustinand o masura pur totalitara :))

  3. Buna ziua!Asa ceva!!!!Filmul este rasist pentru că reflectă realitățile momentului???Păi ce facem cu lista lui Schindler sau,cele care prezintă holocaustul???Oameni buni,ne negăm istoria universală????Cum vom știi dacă masurile luate acum sunt corecte dacă nu învățăm din istorie,așa cum este prezentată în filmele și cărțile vremurilor???Cine îi confirma pe cei care cenzurează că sunt îndreptățiți pentru aceste măsuri???Sau…scopul este sa nu știm ca să se întâmple din nou???

    • Sa-ti prezint un fil ipotetic, produs de o casa de film ungara.
      Actiunea se petrece acum 100 de ani, in timpul primului razboi mondial. Protagonistii sunt un ungur si o unguroaica, indragostiti, dar care trebuie sa indure despartirea, cand logodnicul se ofera voluntar in armata austro-ungara.
      Apoi urmeaza niste scene lacromogene, scrise de cineva care se pricepe. Actorii arata traznet. si incepe melodrama. Tratatul de la trianon, impos de dusmanii malefici ai Ungariei ameninta sa-i desparta pe indragostiti, unul fiind in Ungaria, unul fiind surprins de eveniment in Ardeal. Si dai si lupta, si aventuri pentru reunirea celor despartiti de oculta mondiala care unelteste pentru distrugerea maretei natiuni ungare, care e prezenta de la maimuta incoace in Ardeal, evident.
      Ce ziceti de un film din asta? Ati accepta de dragul scenariului prezentarea partinitoare a faptelor din fundalul filmului?
      No, cam asa se pune problema cu cenzura. Daca e justificat in cazul „Pe aripile vantului”? Nu stiu, nu am suficiente cunostinte despre istoria SUA. Voi aveti?

    • @Tiberius După logica dumneavoastră ar trebui cenzurate și filmele istorice românești din perioada comunismului numai pentru ca prezintă o istorie denaturată cu un scop precis și anume ridicarea în slăvi a unei națiuni prin fapte istorice care de fapt nu au existat niciodată sau care au existat dar sunt manevrate de producători cum vor ei. Scenariul prezentat de dumneavoastră mai sus este viziunea maghiară despre un evenimet istoric la nivel de mental colectiv. Lor atunci li s-a prăbușit ceru-n cap așa că redau prin intermediul cinematografiei un șcenariu idealizat, subiectiv și denaturat dar care reflecă modul lor de percepere al acestuia. Tot dreptul lor să facă asta dacă noi îi punem lui Mihai în gură o frază (” pohta ce-am pohtit ” ) pe care de fapt nu a spus-o niciodată în contextul prezentat în film și are cu totul alt sens în limba română de secol 16. Cat despre ce se întâmplă cu filmele astea e penibil. Rasismul este o boală care trebuie tratată, însă nu tratezi o boală tot cu o boală, una mai nouă și anume ” corectitudinea politică „. Se ajunge la absurd.

    • @Alex
      Nu sustin corectitudinea politica, doar CORECTITUDINEA.
      Stii care e prejudecata principala a albului sudist? Ca negrii erau tratati destul de corect, ca de fapt le faceau un favor oferindu-le masa si casa, si ca majoritatea erau fericiti. Iar daca un negru iesea de sub „influenta protectoare” a albului, din statusul de servitor, se dovedea ca e prea prost, sau infractor ca sa se descurce de unul singur, ca devenea o povara pentru societate.
      Daca as fi un negru poate ca m-ar revolta fazele din film care prezinta negrii doar in postura de servitori fericiti care isi privesc stapanii cu dragoste in ochi.
      Cliseele astea cinematografice promovate in filme de mare circulatie formeaza prejudecati. Si prejudecatile tin oamenii in loc, fortandu-i sa dovedeasca permanent ca nu sunt asa.
      Sfatul meu e ca daca vezi o manipulare (voita sau nu), primul pas e sa realizezi ca esti manipulat. Daca esti imun, felicitari. Majoritatea „baga botu”. Asa ca pasul 2 ar fi sa reactionezi cand vezi o manipulare. Sau un fake news. Sa iti aduci o contributie la bunul mers al societatii.

    • Tibi:
      o creatie culturala nu inseamna o fotografiere a realitatii ! Pana si asupra unei fotografii se mai lucreaza la lumini, la umbre, la contururi…

      PS. De ce nu… daca scenariul e bine scris daca interpretarea este buna, fundalul de ce te-ar deranja ?

    • @Tiberius
      De acord cu ce ați spus în ultimul alineat. Însă asta e o problemă de educare a maselor. Un om educat trebuie să știe că atunci când vrea să se informeze asupra unei chestiuni se informează din cărți de istorie, din tratate, din enciclopedii sau documentare științifice nu din reprezentări artistice ale unor viziuni subiective cum sunt piesele de teatru, serialele sau filmele. E de datoria unui om educat ca atunci când are o discuție să spună ” am citit în cartea cutare faptul că …” și nu ” în filmul respectiv era prezentată asta deci sigur așa a fost „. E bine să contextualizezi o operă, să explici oamenilor că orice reprezentare cinematografică ancorată într-o perioadă istorică este o expunere vizuală romanțătă și nu realitatea efectivă dar personal cred că în secolul 21 trebuie să avem pretenția de la populație să facă diferența între filme și realitate. Nu mă deranjează în mod special chestiunea cu ” Gone with the wind ” dar mă deranjează mișcarea în ansamblu care tot din cauza lipsei de educație morală, civică elementară a maselor se îndepărtează pe zi ce trece de la ideea de început și alunecă tot mai mult spre penibil. Nu cred că Martin Luther King (nume predestinat reformatorilor aparent) ar fi mândru de ce se întâmplă azi în SUA sincer.

  4. daca nu ar fi trist ar fi amuzant.
    little britain era un serial de parodie care a avut succes in urma cu +10 ani pe BBC. faceau misto de xenofobi, rasism, exagerarea miscarilor pro-gay, de politicieni, de obezitate, de incultura americanilor etc. unul din cei doi realizatori era gay, nu era strain de subiectul parodiilor. cautati pe youtube pana nu vor fi sterse, unele erau parodii erau foarte bune, mai ales cele cu politicieni sau xenofobi+rasisti englezi.

    disney si-a cenzurat propriile animatiile vechi pe disney+ ca sa corespunda cu politica actuala. charlize theron isi creste baiatul de 5 ani ca pe o fetita pentru ca ea stie ca de fapt e gay si toata lumea din sua o aplauda.

    • Exact! Little Britain era atât de bun. Mi se pare o porcărie faptul că a fost retras. La fel și cu GwtW. Ce facem acum, rămânem cu niște filme serbede care să nu transmită nimic și să nu ofenseze pe nimeni? Stupid.

    • cum adica „rămânem cu niște filme serbede care să nu transmită nimic”?
      mai e vreun film facut de netflix in care sa nu apara 2 homosexuali care se pupa?
      au mesaj, stai linistit, propaganda neomarxista la greu

  5. Actrița de culoare, afroamericană, pardon, Hattie McDaniel a luat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar!!!!!

    • Cred ca este in lumea dreptilor demult, normal ar fi ca mostenitorii ei sa refuze premiul si sa-l returneze, poate si banii castigati cu acest rol ,cu dobanda la zi ,nu ?

  6. A inceput in forta epurarea elementelor culturale dusmanoase din spatiul public.
    Se ocupa domnii democrati, domnu Bill, domnu’ Zucky, marii maestri de la hollywood, in fine, toata intelighenția progresistă, să înființeze un minister al adevarului care sa ne controleze pornirile alea de „unconscious bias”…. sau rasism structural…

    Va fi ca in Fahrenheit-451, vor arde cartile pe rug.
    Un conservator american a fost cenzurat pe youtube pentru ca a vorbit despre decalog, iar in decalog apare cuvantul de „hate-speech” murder. „thy shall not murder”.

    In fine, prostia e pana la cer, daca nu isi revine lumea occidentala din beția asta si ura de sine pe care o vedem la tot pasul, am belit-o. Copiii nostri vor trai intr-o inchisoare.

    Deci cum vine asta ?
    protestatarii anti-rasism au vandalizat statuia lui Lincoln, care a luptat impotriva sclaviei. Au vandalizat statuia lui Ghandi, care a luptat impotriva rasismului, si au vandalizat statuia lui Churchill, care a luptat impotriva nazismului.

    Daca si voua va da cu virgula, inseamna ca inca mai ganditi cu capul vostru.

    • Între califatul Isis și ce fac lunaticii ăștia azi nu e nicio diferența. Dărâma statui, ard cărți, forțează oamenii sa îngenuncheze pentru niște tâlhari. Fix nicio diferența. Am luptat împotriva lor in Irak și Afganistan și ne-am trezit ca de fapt erau in curtea noastră.

  7. Pentru ca rescrierea istoriei si cenzura sunt cea mai buna solutie de rezolvare a problemelor. Incredibil

  8. Hm… daca ar citi cineva ceva despre roma antica ar fi aflat ca si acolo erau romani foarte atasati de sclavii lor si ii tratau cu respect. Sclavia era un produs al vremurilor respective, dar asta nu insemna ca erai neaparat inuman cu sclavii tai. Automat lumea se gandeste acum la maltratare, tortura etc. Erau oameni „liberi” care traiau intr-o saracie lucie si sclavi care o duceau mai bine. Jesus, mare prostia unora.

  9. Frumos. Foarte frumos.
    Frankly dear i don’t give a damn! – e considerata cea mai celebra replica de film.
    probabil s-au inspirat de la comunisti. pe vreme lui ceausescu anumite filme nu se mai difuzau din cauze neplacute regimului:
    „nemuritorii” – coloana sonora cu melodii Phoenix (emigrati)
    „nea marin miliardar” – personaj principal (samantha) jucat de o actrita fugita in vest (Brîndușa Manu)
    „fata morgana” – difuzata fara melodia de introducere („la fereastra” – cantata de Marin traian, fugit in RFG)
    „angela merge mai departe” – apareau imagini cu cartierul uranus demoalt pentru a face loc casei poporului.

    filmul este departe de a glorifica Sudul. ba mai mult, cartea este foarte critica fata de sudisti. intamplator am recitit-o saptamana trecuta, ca urmare a evenimentelor din SUA, si o recomand tuturor. e una din marile carti ale literaturii universale. poate sta langa „razboi si pace” a lui tolstoi (alt scriitor incorect politic). filmul este de asemenea un film foarte bun nu neaparat o capodopera insa a interzice o opera pe criterii strict politice si nu artistice e cenzura si nu prevesteste nimic bun

  10. Este incredibil cat de mult s-a tampit lumea asta! Rescriem istoria …..

  11. O mare prostie, ma rog, metoo reloaded, o isterizare in masa care nu prea are legatura cu realitatea, da, ce s-a intamplat a fost grav, dar se vorbeste de parca acel om mergea la biserica sa se roage, nu era un criminal cu multe antecedente violente (inclusiv jefuirea unei femei insarcinate tinand pistolul pe burta ei), iar acum folosind bani falsi sa isi cumpere tigari.

    Nu are nici o legatura filmul cu rasismul ci cu realitatea, in acea perioada in SUA asa era, am ajuns sa cenzuram istoria?

  12. Foarte tare….păcat că mulți tâmpiți de aici comentează aiurea….

  13. Prostul de mine nici nu realizase pana acum ca „Pe aripile vantului” e despre negri…

  14. Hitler ardea cartile evreilor si toti il condamnau, acum distrugem filmele in care negrii sunt prezentati intr o lumina nefavorabila si asta e bine? Deja negrii, musulmanii si homosexualii sunt promovati in defavoarea albilor. In perioade de criza creste extremismul, e demonstrat in istorie. Partidele extremiste din occident o sa castige teren si lumea o sa se bucure. Negrii isi fac rau singuri pe termen lung.

  15. Neomarxistii nostrii sunt mereu in strada, unii poarta geci rosii ,iar altii isi spun #rezist.

  16. Ce mai aveti de spus in apararea dumneavoastra, tovarase Putin?

  17. #Rezist (în piață) a fost o mișcare extrem de eterogenă, adunând tot spectrul, de la naționaliști agresivi până la sexo-marxisti. Singurul numitor comun a fost MUIE PSD. După arestarea lui Dragnea a dispărut și acel singur liant. Este adevărat că mediatic mai organizați au fost sexo-marxiștii, camuflati frumos, dar în realitate nu dețineau ei piața. Vorbesc evident de la firul ierbii, nu din presă. #Rezist a decedat anul trecut, la mitingul de pomenire din 10 august, dar era în moarte clinică deja de câteva luni.

  18. Viitorul omeniri va fi comunismul…acum e o sclabie moderna…deja 60% din americani susstin socialismul…

  19. Stie cineva cum pot sa-mi schimb pielea alba in una neagra? Imi este rusine ca sunt alba.

  20. Buna seara!NO,Tiberius !!Sa iti explic…fiecare cu cel doare!Adica,esti din Ardeal si dai exemplu cu filmul unguresc!!Daca toti am avea grija ta,am avea un singur scop in viata care,a devenit neinteresant!!!Deci,la acest moment globalizarea a reusit sa depaseasca granitele istorice!!!Fiecare isi prezinta părerea, ideal ar fi sa gasim puncte comune!!Ce ar insemna sa dezbatem Romeo si Julieta si,sa ajungem la concluzia ca asa a aparut mafia!!Cinematografia a fost intoxicata deja de LGBT !Ti-o imaginezi pe Scarlett(daca ai vazut filmul?) interpretata de unul sau una din ei???Desenele animate ar trebui sa aiba buline dar,se lupta unii sa introduca educatia sexuala in scoli fara sa tina cont ca pun buline pentru anumite filme care,nu educa sexual,nu prezinta violente dar,trebuie vazute doar daca ai peste 12 sau 15 sau 18 ani!!!Oare de ce daca,se vrea educatie sexuala de la clasa zero???Asa si cu filmele.Cine este îndreptățit să redea o altă viziune a filmului cu excepția scenaristului,regizorului și echipei de actori??Daca are buget să facă același film cu o altă viziune iar publicul va alege!!NO,s-om mere,e treaba multă în a dezbate subiectul!Tragem”line”(vorba unui „clasic”in „veata „!!!)

  21. Citind comentariile, chiar ma bucur ca mai exista oameni normali in tara noastra care gandesc impotriva a ceea ce ni se serveste ca adever de mass media. 👏

  22. Stalinismul corectitudinii politice! Stânga neo-marxistă face ravagii în societatea contemporană. Măsurile astea aberante nu fac decât să adâncească faliile și rasismul. Un rasism practicat de ambele părți.

  23. Sa le retraga iar eu n-am sa mai fac abonament la Netflix HBO max (la celelalte nu am)Asta este forma mea de protest.