G4Media.ro

Final de drum pentru a doua dintre legile Justiției: CCR a respins…

Final de drum pentru a doua dintre legile Justiției: CCR a respins ultima sesizare posibilă la legea CSM, președintele obligat să o promulge

Curtea Constituțională a respins marți, cu o majoritate de 7 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”, pe motive de netemeinicie, ultima sesizare făcută de președintele Klaus Iohannis referitoare la legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM, au declarat pentru G4Media.ro surse din CCR. A fost ultima sesizare posibilă împotriva acestei legi, care acum va trebui promulgată de șeful statului.

Legea 317 este a doua lege a Justiției modificată de PSD, ALDE și UDMR care va intra în vigoare, după ce în iulie Klaus Iohannis a promulgat și legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Pronunțarea referitoare la sesizarea împotriva legii 303/2004, privind statutul magistraților, ultima din pachetul celor trei legi ale Justiției aflată încă în procesul de contestare, a fost amânată pentru 25 septembrie.

Printre cele mai criticate modificări aduse legii privind funcționarea CSM se numără criteriile neclare pe baza cărora pot fi revocați membrii Consiliului. Măsura a fost dezaprobată inclusiv de Comisia de la Veneția în raportul referitor la modificările aduse legilor Justiției din România.

Modificările aduse legilor Justiției au fost practic desființate de Comisia de la Vaneția, într-un raport ad-hoc făcut public pe 13 iulie. Comisia a solicitat autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse celor trei acte normative, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general. Instituția a cerut ca în procedură să fie menținut rolul președintelui României și al CSM pentru a echilibra influența ministrului justiției.

Principalele solicitări ale Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile Justiției:

  • Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției
  • Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel
  • abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluțiile date de procurori care fac dosare
  • reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM
  • eliminarea restricțiilor propuse pentru limitarea libertății de expresie a judecătorilor și procurorilor
  • reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit
  • Completarea prevederilor privind răspunderea materială a magistraților prin statuarea expresă că, în absența relei credințe și/sau a gravei neglijențe, magistrații nu sunt răspunzători pentru pronunțarea unei solutii care a fost infirmata/modificată de instanța de control judiciar; amendarea mecanismului pentru acțiunea în regres de o asa maniera incat aceasta să aibă loc doar condiționat de prealabila stabilire a răspunderii magistratului in urma/în cadrul unei proceduri disciplinare

Reprezentanții PSD – ALDE au ignorat însă raportul Comisiei de la Veneția, susținând că instituția este un organism consultativ, iar recomandările sale nu sunt obligatorii.

https://www.g4media.ro/cum-i-a-persiflat-carmen-dan-pe-deputatii-din-comisia-pentru-drepturile-omului-nu-a-raspuns-la-nicio-intrebare-si-le-a-atras-atentia-parlamentarilor-ca-nu-isi-cunosc-competentele.html

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Nu cred ca vom mai avea alegeri libere de la anul. Furtul lor nu va mai putea fi oprit de nimeni. Romania va cadea in dictatura. Sunt ani negri in fata pt cei ce vor ramane in tara …

    • @Muncitorul,
      CSM nu avea nicio treaba cu alegerile libere !
      Altele sunt necazurile cu noua lege a CSM.

      PS. Ai rabdare sa fie detaliata stirea si vei vedea (bineinteles daca te intereseaza) ! 😉

    • Da , asupra Romaniei se va abate APOCALIPSA .
      Ce se pomeneste in Biblie despre Sodoma si Gomora , vor fi nesemnificative in comparatie cu ce se va petrece in biata Romanica .

    • PSD este terminat politic, nu au cum sa mai castige alegeri fie ele europene sau parlamentare. Daca vor exista observatori, si lumea se inscrie ca voluntari sa fie observatori, nu vor putea frauda alegerile masiv, si deci vor pierde puterea.

    • Corect

  2. Ce mai e nou. Ne vedem, incet-incet, de drum.

  3. Iar am înfrânt, va platim degeaba. Prietenii stiu de ce…

  4. Astept de la presedinte sa nu promulge legea atata timp cat Comisia de la Venetia considera legea un dezastru pentru sistemul judiciar. Dac Presedintele vrea poate gasii si alte cai, mai sunt si deciziile curtii de justitie a UE, tratatul de aderare etc.

  5. Aceasta guvernare PSD, ALDE si UDMR este atat de sinistra, incat cand vom scapa de ei, va trebui sa se reformezez statul cu totul. Va trebui schimbata complect constitutia, schimbat felul in care se organizeaza alegerile, schimbati toti sefii si sub-sefii tuturor institutiilor acaparate politic de PSD, ALDE si UDMR, vor trebui scoase partide ca PSD, ALDE si UDMR in afra legii. Pana atunci trebuie sa incercam sa limitam raul la maximum.

    • Subscriu !

  6. Da… securistii din tari libere… vezi punctul de vedere al Comisiei de la Venetia.
    Ei stiu cu ce se mananca democratia. Rusofilii din Parlament si CCR, nu.

  7. Si lui haraLabagiu trebuie sai dam fmmmm in toate formele lui larvare morjan asistat sau muistratat.

  8. Iohannis va iesi cu o motivare epica ca e obligat sa semneze din a doua, bla, bla, bla.
    Fals, EL e obligat sa apere statul de drept in primul rand. Restul sunt detalii.
    Daca nu e in stare sa ne apere de ciumati, atunci sa plece dreaqu acasa.