G4Media.ro

Financial Times: Analiștii nu înțeleg de ce Rusia irosește prețioasele rachete Kinjal

Sursa foto: Kremlin.ru via Wikimedia Commons

Financial Times: Analiștii nu înțeleg de ce Rusia irosește prețioasele rachete Kinjal

Experți intervievați de Financial Times nu înțeleg de ce a ales Rusia să folosească șase rachete hipersonice Kinjal în cadrul bombardamentului masiv care a lovit ieri noapte Ucraina, transmite BBC.

În noaptea de joi spre vineri, au fost lansate 25 de rachete balistice și de mare viteză. Niciuna dintre aceste tipuri de rachete nu a fost interceptată, în condițiile în care forțele armate ucrainene spun că nu dispun de mijloace de distrugere a unor astfel de rachete.

Financial Times notează că este deosebit de neobișnuit faptul că șase rachete hipersonice Kinjal au fost folosite deodată. Aceasta este o rachetă rară, concepută pentru a face față celor mai avansate sisteme de apărare aeriană, subliniază Justin Bronk, cercetător principal la Royal United Services Institute, într-un interviu acordat ziarului.

Înainte de începerea războiului, Rusia dispunea de aproximativ 50 de rachete Kinjal, potrivit unei surse anonime din cadrul serviciilor de informații militare ucrainene. Aproximativ 15 au fost folosite înainte de bombardamentele de ieri. De asemenea, Bronk consideră că numărul acestor rachete din Rusia nu depășește câteva zeci.

Această utilizare a unor rachete atât de valoroase îi nedumerește pe analiști, dar aceștia oferă trei posibile explicații.

  • În primul rând, poate că Rusia a vrut să depășească protecția unei ținte specifice, deși rachetele balistice Iskander M nu sunt deloc ușor de oprit.
  • În al doilea rând, este posibil ca însăși rachetele Iskander să se fi epuizat.
  • Și, în al treilea rând, Bronk notează că nu trebuie uitat că Rusia a ales de mai multe ori în mod ciudat armele pentru a lovi ținte din Ucraina, ceea ce se poate datora unui proces decizional prea centralizat.

De notat că Ucraina a primit unul dintre cele două sisteme Patriot promise de SUA, dar acesta nu a fost încă desfășurat.

Ce capacități militare au rachetele Kinjal?

  • Kh-47M2 Kinjal („pumnal”) este o rachetă aer-sol hipersonică balistică rusă cu capacitate nucleară. Are viteza Mach 10 și capacitatea de a efectua manevre evazive în fiecare etapă a zborului său.
  • Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare și poate fi lansată de la bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K.
  • Rachetele hipersonice pot zbura în atmosfera superioară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul
  • Pot fi înarmate cu explozivi mari şi pot să provoace daune semnificative prin simpla lovire a ţintei.
  • Sunt considerate mai manevrabile decât rachetele convenționale și sunt mai capabile să evite interceptările din partea apărării aeriene
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că racheta folosită pentru a viza depozitul de arme din Ucraina este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km
  • Anul trecut, Rusia a anunțat că a testat cu succes o rachetă hipersonică de pe o fregată din Marea Albă, în largul coastei sale de nord-vest.
  • Rusia a spus că urmărește să includă arma atunci când înarmează crucișătoarele și submarinele rusești
  • Alături de Rusia, China, SUA și cel puțin alte cinci țări din lume lucrează la tehnologia rachetelor hipersonice
  • Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept „super-arma” de care dispune Vladimir Putin.
  • Mai multe MiG-31 înarmate cu rachete Kinjal au fost trimise de la baza aeriană Solţi la baza aeriană navală Cerniahovsk, între Belarus şi Polonia, la începutul lunii februarie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Disperare mare la Kremlin.

  2. Fie rusii au mai mute „kinjale” decat „stie lumea” buna, fie au nevoie si de ceva „live testing” pentru ele.

  3. Mai e o posibilitate, frustrarea piticului crăcănat.

    • Si asta, sau vor doar sa arate lumii ce pot face rachetele Kinjal.

    • Efectiv nu am vazut rezultate notabile pentru Kinzhal. 6 decese si ceva raniti in tot raidul nu inseamna cine stie ce eficienta. Cum alimentarea cu energie a fost restabilita in cateva ore in Kiev, iar cea cu caldura urmeaza, rezultatul final nu cred ca a meritat costul de aprox 100 milioane USD pe bucata (estimare).
      Parerea mea e ca a fost doar o miscare de PR, o „carte de vizita” cu care vor sa urgenteze negocierile.

  4. reclama la rachete ? poate se pregatesc sa faca vreo vanzare catre iran sau alt popor prieten ?