G4Media.ro

Financial Times, analiză despre alegerile din Ungaria și Serbia: Alegerile se prefigurează…

Sursa Foto: Facebook/ Alexandar Vucic

Financial Times, analiză despre alegerile din Ungaria și Serbia: Alegerile se prefigurează ca niște competiții incorecte, într-o regiune zguduită de regresul democratic și probleme de securitate

Analiză a publicației britanice Financial Times, preluată de Rador:

Acum mai bine de trei decenii națiunile din Europa Centrală și de Est își celebrau mândre auto-eliberarea de sub regimurile comuniste totalitare. Acea realizare a ajuns acum să fie amenințată din două direcții.

Pe de o parte, presiunea Rusiei asupra Ucrainei și revendicarea ei privind reconfigurarea arhitecturii de securitate europene determină regiunea să se teamă pentru independența ei câștigată cu atâta dificultate. Pe de altă parte, unele state sunt desfigurate de regresul democratic, degradarea statului de drept, corupția profund înrădăcinată, crima organizată și de o varietate iritantă de naționalism postcomunist.

Pare probabil ca alegerile de pe 3 aprilie din Ungaria și Serbia să evidențieze faptul că, cel puțin în aceste două țări, tendințele interne maligne nu vor dispărea prea curând. Cele două țări au multe în comun, chiar dacă Ungaria aparține de UE și NATO, cele mai importante instituții ale Occidentului, iar Serbia nu.

În raportul ei „Libertatea în lume” pe 2021, Freedom House, organizație apolitică finanțată de guvernul SUA, clasifică cele două țări drept „parțial libere”. Viktor Orban al Ungariei și Aleksandar Vucic al Serbiei practică o formă de conducere autoritară impregnată de conservatorism cultural, prietenie cu Rusia și China și sprijin masiv pentru minoritățile naționale din alte state – anume ungurii din România, Slovacia și Ucraina, respectiv sârbii din Kosovo și Bosnia și Herțegovina.

Cultivarea relațiilor călduroase cu Rusia lui Vladimir Putin nu înseamnă totuși că Ungaria sau Serbia ar sprijini revizionismul Kremlinului în Ucraina ori Europa de Est în general. Ambele țări sunt dependente de energia rusească, iar Serbia apreciază în special sprijinul diplomatic al Moscovei în disputa cu Kosovo. Dar, cu toate acestea, atât Orban cât și Vucic au clarificat în ultimele zile că susțin independența națională a Ucrainei.

În ce privește chestiunile interne, similitudinile dintre Ungaria și Serbia sunt de-a dreptul uimitoare. Una dintre ele, care s-ar putea dovedi decisivă în aprilie, este aceea că Orban și Vucic și-au supus presa și justiția voinței lor și alocă resursele publice în numele partidelor lor de guvernare. Fără îndoială, ambii se bucură de un sprijin popular considerabil, dar, numai pentru a fi siguri, amândoi manipulează alegerile în favoarea lor, chiar înainte ca vreun ungur sau sârb să fi apucat să voteze.

Din aceste motive Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) intenționează să trimită observatori la alegerile generale din Ungaria. Ei vor verifica birocrația electorală, listele de alegători, posibile acte de intimidare ori mituire a alegătorilor, reflectarea alegerilor în presă, finanțarea campaniilor electorale și procedurile de contestare. O asemenea misiune într-un stat UE este, pentru a nu folosi un termen mai dur, neobișnuită.

Observatorii OSCE vor vizita și Serbia, care are alegeri generale și prezidențiale în aceeași zi. S-ar putea crede că ei vor fi mult mai ocupați decât la alegerile parlamentare din 2020, boicotate de opoziție într-un gest de protest inutil care i-a permis partidului lui Vucic să obțină peste 60% din voturi. Însă opoziția nu are nici acum vreo șansă de victorie, într-o competiție definită de controlul lui Vucic asupra presei și birocrației de stat și de patronajul asupra sectorului public.

Lui Vucic nu-i merge bine chiar totul, deși el concentrează puterea în mâinile sale încă din 2014, mai întâi ca premier, apoi ca președinte. Tocmai pentru că alegerile naționale sunt competiții măsluite, opoziția autentică a țării se manifestă nu în parlamentul de fațadă al Serbiei, ci în protestele de stradă, care uneori devin masive și furioase. Astfel de demonstrații au forțat luna trecută guvernul să renunțe la proiectul unei mine de litiu valorând miliarde de euro, plănuit împreună cu compania minieră Rio Tanto. Dacă va fi să fie vreo schimbare politică în Serbia, atunci protestele de stradă ar urma să fie principala ei sursă.

Opoziția Ungariei speră că acum, după ce a format o coaliție electorală de șase partide, îi va putea smulge puterea lui Orban, care o controlează din 2010. Orban a luat suficient de în serios această amenințare pentru a-i răsfăța pe alegători cu reduceri fiscale și pomeni electorale de peste 5 miliarde de euro. El poate conta și pe sprijinul masiv al minorităților maghiare din statele vecine, cărora guvernul său le-a acordat cetățenie, drept de vot și subvenții generoase.

Pentru UE este un moment frustrant. Vera Jourova, comisarul valorilor și transparenței, admite că UE nu poate face prea mult dacă alegerile din Ungaria nu se vor ridica la standardele așteptate de la un stat membru. Totuși, din unele puncte de vedere, UE nu se poate învinovăți decât pe sine.

UE îl menajează pe Vucic pentru că îi dorește cooperarea în disputele din Kosovo și Bosnia. Vreme îndelungată l-a menajat și pe Orban, întrucât partidul lui, Fidesz, făcea parte din principala familie politică de centru-dreapta a UE. Acum Fidesz nu mai este în acel club, însă Orban, ca și Vucic, este bine poziționat pentru a se menține la putere. Regimurile autoritare din Europa Centrală și de Est conferă o imagine proastă Uniunii, însă sfârșitul lor nu se întrevede deloc în viitorul previzibil.

Traducere Rador: Andrei Suba / Sursa Foto: Facebook/ Alexandar Vucic

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ar fi dorit si Dragnea o intrare in clubul asta exclusivist insa nu s-a putut.

  2. Unde nu iese candidatul occidentului, alegerile sunt incorecte… Halal democratie

  3. Freedom House – apolitica, cu nenea Chertoff si Abramowitz in frunte? putin probabil.

  4. Numai piticii abuzați sunt aleși „corect”, restul „fraude masive”.

  5. La ce se așteptau, credeau că dacă aduc democrația va curge lapte și miere? Țările care nu au acceptat toate aberațiile UE au parte de alegeri incorecte în opinia lor.

  6. Orban va castiga alegerile din 3 aprilie, momentan conduce cu 7% in fata coalitiei opozitiei unite(50% fata de 43%) si diferenta creste de la o saptamana la alta in favoarea lui Orban. Nesansa opozitiei este ca e formata dintr-un amalgam de partidulete, unele in dusmanie deschisa fata de altele. Este foarte greu sa mergi in alegeri cu un candidat unic la functia de premier, atunci cand din coalitia ad-hoc fac parte socialisti, comunisti, liberali, fascisti, verzi, progresiti si cand candidatul unic este de o rara prostie: cu fiecare aparitie in public al lui Peter Marki-Zay, alianta opozitiei mai pierde cate o zecime de procent.

    • Coaliția opoziției din Ungaria este într-adevăr ciudată, dare este rezultatul unor procese de eroziune, care au dus la dispariția unor partide, pe vremuri cu impact hotărâtor ( mdf – democrații maghiari, de centru dreapta, care au dat primul premier după 1989, szdsz – liberalii democrați, cu participare la trei guvernări împreună cu socialiștii ungari ). Chiar și socialiștii ( mszp) au suferit pierderi importante de suport politic. Spectrul politic ungar, după victoria masivă a fidesz din 2010, a constat dintr- o coaliție câștigătoare robustă : fidesz-kdnp ( creștin democrați – un apendice ) cu peste 2/3 din Parlament și alte trei partide ( socialiștii, extrema dreaptă Jobbik și LMP – poate fi altfel politica ). Astfel că da, în prezent toate partidele de opoziție ( 6 ) s-au coalizat, cu un candidat de premier care nici nu este membru în niciunul dintre partidele coaliției. Este un fel de Doamne ajută…. mai degrabă tragic. Alegerile din Ungaria sunt libere dar NU sunt corecte. Punct.

    • Fapte : Marki Zay are două diplome, PHD, a lucrat ani buni ”afară”, vorbește fluent engleza, germana și franceza, are 7 copii și NU este corupt. Nu știu dacă el și opoziția vor câștiga, probabil că nu. Dar hai să nu exagerăm fiindcă nu ne place de el.

    • pentru D-ul Brian, faptul ca are un PhD si a lucrat ca agent de vanzari de aspiratoare in Canada, respectiv a fost ani de zile in slujba Comunitatii Amish din SUA, nu inseamna ca este si capabil sa fie premier, MZP are zero experienta in politica mare, si este total dependent de cei 6 lideri ai partidelor care formeaza coalitia opozitiei. De altfel, daca va uitati, toti, dar absolut toti membri guvernului de la Budapesta au PhD, unii mai multe si vorbesc la perfectie mai multe limbi, unii cu experienta relevanta in Germania, Belgia, SUA, Franta, etc. Cel mai titrat membru al guvernului este Acad.prof.dr. doc.ing. Palkovics (cel mai tanar academician maghiar, cu doua PhD-uri si habilitat Doctor Academic) Comparati cariera si locurile de munca, functiile ocupate de Palkovics in Germania, SUA, Canada si in organisme internationale cu cele ale lui MZP. Iar in ce priveste ”talentul” de politician, aflat in campanie electorala, care si vrea sa castige alegerile generale, cititi, audiati, cateva din afirmatiile facute public, absolut halucinante ale lui MZP si puneti-va intrebarea, daca prin aceasta retorica, uneori de tipul celora de la usa cortului, se poate castiga o alegere in fata unui monolit cum este fidesz-kdnp si care dispune de o experienta de peste 32 de ani pe esichierul politicii interne si internationale.

  7. Am postat de două ori niste fapte, cu privire la modul în care pot vota ungurii cu dublă cetățenie din țările vecine cu Ungaria, spre deosebire de cei peste 1/2 milioane unguri care lucrează de ani buni peste hotare. Cele două moduri diferă ca de la cer la pământ și pot decide rezultatul final, evident în favoarea lui Orban. Este unul dintre motivele pentru care regimul Orban este foarte, foarte greu de schimbat. Restul motivelor sunt înșirate în FT.

    Biden :
    Dacă g4 nu publică opiniile ( care sunt libere !! ) cum vreau eu să publice fapte ?

  8. Au încercat tot felul de intoxicări cu opoziția din Ungaria .Care cetățean din Ungaria nu l Votează pe Orbán având in vedere ce a făcut pentru țara .Orbán este exemplu de prim ministru ce și iubește țara și națiunea ,spre deosebire de conducătorii nostrii care sunt ca ghioceii.

  9. Succes Domnule Orban, a-ți arătat unei Europe adormite, că aveți sânge în instalație, și sunteți devotat poporului dumneavoastră!

  10. Succes Domnule Orban, sunteți o sumă de voievozi, trup și suflet pentru țara dumneavoastră nu ca lingăii noștri!