G4Media.ro

Financial Times: Antony Blinken se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing…

sursa foto: GREG BAKER / AFP

Financial Times: Antony Blinken se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing / Este prima vizită în China a unui secretar de stat american din administrația Biden 

Antony Blinken este așteptat să se întâlnească cu Xi Jinping la Beijing, devenind astfel primul secretar de stat american care se întâlnește cu liderul chinez în aproape șase ani și primul dintre secretarii de cabinet ai președintelui Joe Biden care vizitează China, relatează Financial Times.

Mai multe persoane familiarizate cu planificarea acestei întâlniri au declarat că diplomatul american de rang înalt se va întâlni cu Xi în timpul vizitei sale de două zile care începe duminică. Blinken vizitează China după ce Biden și Xi au convenit în noiembrie, la Bali, că ar trebui să găsească modalități de stabilizare a relațiilor turbulente dintre SUA și China.

Vizita sa marchează o nouă fază de intensificare a angajamentului dintre cele două țări, după o perioadă foarte dificilă care a fost complicată și mai mult de pandemia Covid-19. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va vizita China în cursul acestui an. Yellen s-a întâlnit luna trecută la Zurich cu Liu He, cel mai înalt oficial economic chinez.

„Dacă președintele Xi Jinping va decide să se întâlnească cu secretarul Blinken, va fi un alt semnal dintr-o serie de semnale recente ale liderului chinez privind dorința de a schimba tonul, dacă nu și substanța relațiilor dintre SUA și China”, a declarat Dennis Wilder, care a fost consilier principal pentru Asia la Casa Albă al lui George W Bush.

„Președintele Xi, de la sfârșitul dezastruoasei sale politici «zero-Covid», se află în mod clar într-o ofensivă de farmec menită, în parte, să convingă companiile americane să nu-și mute lanțurile de aprovizionare din China”, a spus Wilder.

Dar călătoria lui Blinken la Beijing are loc în condițiile în care relațiile dintre cele două puteri rămân în cea mai proastă stare de când SUA și China au stabilit relații diplomatice în 1979. Tensiunile au crescut în august, când China a organizat exerciții militare pe scară largă ca răspuns la vizita președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Subliniind tensiunile, un general de rang înalt din cadrul Forțelor Aeriene a declarat recent că SUA și China vor intra probabil în război din cauza Taiwanului în 2025, într-o notă scursă pe care Pentagonul a respins-o rapid ca nereflectând punctul de vedere al administrației Biden. Memorandumul a evidențiat îngrijorarea tot mai mare de la Washington cu privire la China. Camera Reprezentanților, condusă de republicani, a creat recent o nouă comisie care se va concentra exclusiv pe China.

De asemenea, este de așteptat ca Blinken să se întâlnească cu Wang Yi, cel mai înalt oficial chinez de politică externă care l-a înlocuit recent pe Yang Jiechi. De asemenea, el se va întâlni cu Qin Gang, fostul ambasador chinez în SUA și acum ministru de externe.

Călătoria are loc la aproape doi ani după ce Blinken și Yang au avut o ceartă publică la începutul unei întâlniri în Alaska, care a fost primul angajament la nivel înalt între cele două țări după ce Biden a devenit președinte.

Blinken ar fi primul secretar de stat care se întâlnește cu Xi în China de la vizita lui Rex Tillerson în 2017, primul an al administrației Trump. Când Mike Pompeo, care i-a succedat lui Tillerson, a mers în China anul următor, nu a avut o întâlnire cu Xi.

Vizita lui Blinken are loc în contextul în care cele două țări sunt în continuare în dezacord cu privire la o serie de probleme, inclusiv activitatea militară agresivă a Chinei în jurul Taiwanului, refuzul său de a condamna invazia Rusiei în Ucraina și extinderea rapidă a arsenalului său nuclear.

China este frustrată de demersurile lui Biden de a-și restricționa capacitatea de a obține tehnologie americană avansată, inclusiv semiconductori. SUA, Japonia și Olanda au ajuns recent la un acord menit să restricționeze vânzarea de instrumente de fabricare a cipurilor către China, în timp ce Washingtonul și New Delhi au lansat săptămâna aceasta mai multe inițiative tehnologice ambițioase pentru a contracara China.

Este de așteptat ca miniștrii chinezi să înceapă să viziteze SUA în cursul acestui an, înainte de o reuniune a forumului Apec, care va avea loc la San Francisco în noiembrie. Acest eveniment are loc la două luni după un summit G20 din India, la care Biden și Xi sunt așteptați să participe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu știm cum va decurge și cu ce rezultate se va lăsa vizita secretarului de stat american în China, la Președintele Xi, dar ceea ce știm e că China nu va ceda, cu Taiwan.

    De altă parte, știm că Rusia – punând în calcul „cele 3 zile”, care nu i-au mers – s-a aruncat nu doar dramatic și cu forță în luptă ci și calculând greșit costurile (unii spun, oficial, prostește).
    Costuri masive. – Din sancțiuni, apoi: moartea atâtor oameni, cu cheltuială de armament, costuri economice propriu-zise, diplomatice, interne/sociale, de imagine, etc.
    În urma cărora – vedem, citim, auzim – Rusia acuză tot mai vehement SUA ca fiind autorul din culise ale acestor demersuri (cu Ucraina).

    În paralel, vedem că și China are „o socoteală” cu SUA: chestiunea Taiwan -;afară de cea a bazelor militare etc -:”o râcă” (amplificându-se) cu statul american.
    (Referitor la intențiile Chinei în privința SUA – asta cel puțin din ce vedem sau cât avem acces la date publice).

    Acum, deși China nu ar face (cu SUA) cum a făcut Rusia (cu Ucraina) – care Rusia credem/suspectăm că a conștientizat faptul că intră într-un război proxy și deci a anticipat implicarea într-un război de uzură & cu costuri – totuși, când vine vorba despre SUA, China s-ar implica, ar face-o nu de una singură, ci împreună cu Rusia: superputere nucleară, mai nou deținând supremația în rachete hipersonice. (Iar aici, vizita anunțată a Președintelui chinez la Moscova ar trebui să spună multe).

    Să ne aducem aminte că China le-au distrus nu de mult, americanilor, un satelit – știre anemic apărută pe surse oficiale, nu tabloide – demers în urma căruia America „doar a rămas cu gura căscată… și atât”.

    China – devenită a doua superputere a Lumii dacă nu prima de anu’ trecut – acum odată cu atitudinea determinată a SUA, cu Taiwan, când „America și-a dat arama pe față” s-ar implica direct asupra SUA, însă ar face acest lucru nu singură, ci împreună cu Rusia. Iar aici, întrevederea Putin-Xi la Olimpiadă (ignorată de mulți) – ambele superputeri nucleare – iarăși spune multe.

    Iar odată conflictul – două superputeri, contra uneia (cu stătulețe-satelit în jur) – e clar că nu ar putea fi dus un război de uzură – SUA superputere de top, nucleară, cu tradiții istorice în ambiții geopolitice iar China nefiind dispusă să plătească costuri ca în cazul Rusiei – ambele, unite… doar să fii orb, ca să nu vezi, că încet dar sigur se pune la cale un atac de proporții, asupra SUA, care nu poate fi decât de un tip: fulgerător, neanunțat și mai ales total. Nuclear. (E limpede că nu poate fi un atac convențional, când ai de-a face cu o superputere de talia SUA!)

    Cât de mare va fi atunci uluirea specialiștilor în arme strategice/atacuri nucleare tactice & strategice, care susțin fără echivoc „că un atac nuclear va implica automat o ripostă nucleară pe măsură! – Că este imposibil” – zic ei – ca un atac nuclear să aibă loc „fără o retaliere din partea lovită” automat declanșându-se răspunsul, aceștia asigurându-ne că în cazul unui atac nuclear ar urma o anihilare totală [de ambele părți sau a tuturor părților implicate]. Ei uite că nu va fi așa; va fi un atac nuclear – o lovitură concertată și rapidă dar mai ales neașteptată, asupra SUA, din partea Rusiei și a Chinei – fără ca SUA să mai apuce să mai dea o retaliere.

    Sunt profeții – afară de cele scrise în Biblie – date în primul rând americanilor/creștinilor practicanți de acolo, că țara lor, SUA va fi distrusă nuclear de Rusia și China, fără ca statul american să mai apuce să mai dea o ripostă semnificativă. (De asemenea – un minut de lectură – de citit și pasajul din Apocalipsa cap. 18 NT/Biblia)

  2. China îi trage un șut în tur lui Putin cu întâlnirea asta.

    • Ba eu cred ca ai gresit adresantul, Blinken o sa-si ia suturile, poate mai rau ca acum vreo 2 ani in Canada…

  3. Îmi plac postacii care formulează cu „știm, facem, suntem, etc.”. Prietene ești un insignifiant cu o tastatură. La cine te referi când zici „știm”? Tu și prietenul tău imaginar?