G4Media.ro

Financial Times: Bruxelles-ul propune achiziții colective de arme pentru statele membre UE

Foto: Rheinmetall

Financial Times: Bruxelles-ul propune achiziții colective de arme pentru statele membre UE

Bruxelles-ul a propus achiziționarea colectivă de arme în numele statelor membre ale Uniunii Europene, în ceea ce ar fi o schimbare majoră ca răspuns la perturbarea politicii externe a SUA de către președintele Donald Trump.

Într-un proiect de document privind apărarea văzut de Financial Times și care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, Comisia Europeană a declarat că „achizițiile în colaborare” reprezintă „cea mai rentabilă cale de a construi apărarea europeană” după o scădere a cheltuielilor în urma războiului rece.

Comisia a adăugat că, la cererea guvernelor UE, ea însăși ar putea „acționa ca un organism central de achiziții [de arme] în numele acestora”. Statele membre vor decide în continuare ce arme să achiziționeze și în ce cantități.

Bruxelles-ul se confruntă cu dificila sarcină de a reînarma rapid Europa, stimulând în același timp industria de apărare a continentului pentru o nouă eră în care nu se mai poate baza pe sprijinul SUA.

Trump a speriat capitalele UE amenințând că va opri protecția de securitate acordată de SUA membrilor europeni ai NATO, suspendând temporar ajutorul militar acordat Ucrainei și reluând relațiile cu Rusia.

În prezent, cheltuielile pentru apărare intră în sfera de competență a guvernelor UE, ceea ce înseamnă că statele membre și-au favorizat de obicei propriii producători naționali.

Ca urmare, piața europeană a apărării este fragmentată, cu mai multe produse concurente și prețuri relativ ridicate. SUA, în schimb, are un număr mult mai mic de producători și de produse.

Comisia a sugerat să se acorde prioritate produselor de apărare europene în cadrul achizițiilor publice și, în cazul în care nu se găsesc produse adecvate, să se ia în considerare achiziționarea de la „întreprinderi similare din țări terțe, care solicită control deplin”.

În timpul pandemiei Covid-19, Comisia a intervenit pentru a achiziționa vaccinuri în mod colectiv în numele statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a reduce prețurile și a asigura aprovizionarea pe fondul concurenței mondiale acerbe.

„Comisia se inspiră în mare măsură din manualul său privind vaccinurile”, a declarat Mujtaba Rahman, director pentru Europa la firma de analiză a riscurilor politice Eurasia Group.

„Acest lucru va fi uriaș dacă va reuși”, a adăugat el.

Unele state membre au făcut presiuni private pentru ca Bruxelles-ul să aplice același principiu și apărării, solicitând investiții „colective” în domeniul securității în domenii precum apărarea antiaeriană și antirachetă comună și consolidarea frontierei estice.

Proiectul, care ar putea suferi modificări înainte de a fi publicat oficial înaintea summitului Uniunii Europene din 20 martie, conține, de asemenea, mai multe detalii privind opțiunile de finanțare prezentate săptămâna trecută de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Printre acestea se numără împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro către capitale și o relaxare a normelor UE privind deficitul pentru cheltuielile de apărare.

Documentul consultat de FT nu conține o propunere privind o nouă datorie colectivă a statelor membre UE pentru apărare, o idee promovată de multe capitale, dar respinsă de Germania și Țările de Jos.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Datoriile sa inflorească daca UE are are lideri politici incompetenti si redusi la minte!😵