G4Media.ro

Financial Times: Europa răsuflă ușurată pentru viitorul relațiilor cu SUA. Biden reînvie…

Financial Times: Europa răsuflă ușurată pentru viitorul relațiilor cu SUA. Biden reînvie speranțele într-o anume multilateralitate, dar rămân o serie de temeri legate de politica Washingtonului în Asia

Europa a răsuflat ușurată după victoria lui Joe Biden, ea sperând ca evenimentul să deschidă o nouă eră în prietenia transatlantică, o eră a bunăvoinței și a cooperării, după tulburările și tensiunile din timpul epocii Trump.

“Acum există șansa unei adevărate reînvieri a multilateralității“, a declarat pentru Financial Times Olaf Scholz, ministrul german de finanțe, totodată cancelar adjunct. “Ne confruntăm cu atâtea probleme, dar le vom putea depăși cu un mai mare succes împreună cu președintele Biden“.

Înfrângerea lui Donald Trump îndepărtează de la putere un lider care a declanșat războaie comerciale împotriva aliaților, a subminat instituțiile internaționale și a pus NATO sub semnul întrebării, descurajând Europa și destabilizând relațiile transatlantice. Există speranța ca relațiile Europei cu SUA să revină acum la situația de dinaintea lui Trump.

“Fără îndoială că relațiile noastre vor deveni mult mai raționale“, a declarat un înalt oficial european. “Ne vom reîntâlni din nou pe baza unui bun simț”, a subliniat Norbert Röttgen, șeful comisiei pentru afaceri externe din Bundestag.

Alți înalți oficiali din UE i-au transmis aproape simultan felicitări lui Biden, din dorința de a evita declarații cu mesaj dubios și căutând totodată să pareze astfel orice ripostă venită din partea adminsitrației pe punct de plecare.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a vorbit despre un “parteneriat reînnoit“ între SUA și UE, ea subliniind că relațiile transatlantice reprezintă un “pilon de stabilitate, securitate și prosperitate” pe ambele maluri ale oceanului.

Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței militare NATO, a spus că salută cu căldură alegerea lui Biden, pe care l-a descris drept un “ferm susținător al NATO și al relațiilor transatlantice”.

Dar s-ar putea ca unii dintre cei care se așteaptă la o reluare deplină a vechii alianțe americano-europene să se arate dezamăgiți. Unii au avertizat că și în eventualitatea unei președinții a lui Biden, s-ar putea ca Europa să nu mai poată ocupa niciodată locul avut în inimile americanilor pe vremea Războiului Rece, având în vedere că Washingtonul își dezvoltă relațiile cu Asia, întețindu-și totodată eforturile de a opri ascensiunea Chinei.

“Să nu fim naivi”, a declarat Roland Lescure, un parlamentar din partea partidului lui Emmanuel Macron, Republica în Marș. “Pentru SUA, centrul de gravitate s-a mutat din Europa în Asia încă de pe vremea lui Barack Obama, iar asta nu se va schimba“.

Europa speră ca Biden să-și respecte promisiunea făcută în campania electorală, când a spus că SUA vor reveni în tratatul de la Paris pe tema schimbării climei și în acordul nuclear cu Iranul. Dar există totodată temeri potrivit cărora el va fi blocat de un senat dominat de republicani, ei continuând să dorească să aibă un cuvânt de spus în politica externă.

“Biden va continua să guverneze o țară adânc divizată, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere politic… iar acolo unde duce lipsă de un larg sprijin politic, el va trebui să forțeze aplicarea politicilor sale“, a declarat Johann Wadephul, important europarlamentar din partea alianței lui Angela Merkel, CDU/CSU. “Asta va avea consecințe asupra capacității Americii de a interveni în toate sectoarele politicii externe”.

Germania ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma schimbării survenite la Casa Albă. Angela Merkel devenise ‘sacul de box’ preferat al lui Trump, ea fiind criticată pentru toate – de la actualul excedent bugetar până la cheltuielile reduse din domeniul apărării și la sprijinul acordat proiectului Nord Stream 2. Conducta va aduce gaze din Rusia în Europa prin Marea Baltică or, în opinia Statelor Unite, asta va spori dependența Europei de energia rusească. Președintele a stârnit consternare la Berlin în luna iulie, anunțând că va retrage 12.000 de oameni mobilizați în diverse baze militare din Germania.

Dar germanii încă nu sărbătoresc evenimentul. Incapacitatea Berlinului de a-și onora promisiunea vizând alocarea unui procent de 2% din PIB cheltuielilor pentru apărare înseamnă că țara rămâne vulnerabilă în fața presiunilor exercitate de SUA pe această temă. “Nu ne îndeplinim această obligație și nici nu se întrevede o posibilă respectare a promisiunii“, a declarat Wadephul. “Nu întrevăd nicio majoritate politică în stare să atingă prea curând acest obiectiv“.

Unul dintre punctele cele mai nevralgice în relațiile americano-germane – sancțiunile SUA pe tema gazoductului Nord Stream 2 – nu va putea nici el să fie eliminat. Măsurile, pe care Berlinul le consideră drept un amestec nepermis în politica internă, se bucură de un sprijin larg din partea ambelor partide din Congresul SUA.

Unul dintre punctele luminoase pentru eșichierul politic european este efectul pe care înfrângerea lui Trump l-a avut asupra unor populiști, precum italianul Matteo Salvini. Salvini, care rămâne unul dintre cei mai populari politicieni din Italia, a fost un vajnic susținător al lui Trump. Înfrângerea sa “reprezintă un pas înapoi pentru strategia politică populistă pe care Salvini voia să o întrupeze”, a declarat Gianluca Passarelli, profesor de științe politice la Universitatea Sapienza din Roma. “Pentru Salvini și pentru ceilalți populiști care s-au alăturat acestei politici păguboase tocmai în această fază de importanţă istorică, consecința cea mai imediată va fi o anume izolare”, a mai adăugat Passarelli.

După anunțarea rezultatelor, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a transmis pe Twitter următorul mesaj: “Înfrângerea lui Trump poate fi începutul sfârșitului și pentru populismul extremei drepte din Europa. Mulțumesc, Joe“.

Și totuși, alții s-au arătat mai puțin convinși de faptul că spectrul populismului va fi alungat pentru totdeauna din politica europeană și americană.

“Trump a fost învins, dar trumpismul îi supraviețuiește lui Trump“, a declarat un înalt oficial european. “Lecția importantă pe care ne-o oferă aceste alegeri e următoarea: acest gen de naționalism nu o să dispară“.

Sursa: Financial Times / Articol de Guy Chazan / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Si Iranul rasufla usurat, au spus-o deja. In curand…au sanse sa produca bombardeaua.
    Si rusii rasufla usurati, ca pe vremea lui Borac-Obama americanii le dadeau la ukrainieni cascuțe și lopețele, nu rachete anti-tanc javelin ca pe vremea monstrului Oranj.
    Si uite asa, incet incet, toate or sa se duca in cap (sau in aia ma-sii, cum preferati), si nimeni n-o sa inteleaga de ce.
    O sa reinvie Greta, aktivistii extinction rebellion, si in general toata menajeria marxista sub bagheta Cămilei si a lui AOC.

    • Da, cum indraznesc unii sa protesteze pentru stabilizarea climei si viitorul planetei? Ar trebui sa nu se gandeasca la viitor si sa arda benzina si gaz natural ca acum 50 de ani.

      De ce sa evoluam, cand putem sa fim inapoiati ca Tudor?

    • Greta este un copil, dar la modul in care a fost folosita de niste unii ascunsi, sigur ia antidepresive.

  2. O mizeria de propaganda rulanta. European Respiration is not your fuc*ing business, while yours co nationals are in deep shit starting from tomorrow, Tuesday, 10th November

    • De ce Ue ni i-a placut cu Trump, gasiti raspunsul in video de mai sus, dezvoltat .

  3. Foamea fara masura l-a impins la marsavii si dictatura…Rusii n-au mai putut interveni dupa ce l-au salvat odata de la faliment.

  4. What a load of crap!
    Politica SUA fata de Germania si UE nu au fost determinate de personalitatea lui Trump. Trump nu a facut decat sa spuna lucrurilor pe nume. Daca Biden va fi confirmat (dupa contestatii-procese adica), Trump ii va fi facut lui Biden o mare favoare fiind asa cum a fost si este. Politica gresita a Germaniei si politica moale a UE fata de Rusia nu sunt vina niciunui presedinte American ci doar vina Germaniei si UE, respectiv.
    Mai departe, Congresul ramane dominat de Republicani, etc.
    Acesti jurnalisti caviar pur si simplu denatureaza realitatea. La fel majoritatea politicienilor Democrati – un fel de alienare colectiva in idei bizare dar tentante si mai ales comode.
    Daca Trump nu ramane presedinte acum, va castiga cu siguranta peste 4 ani! Atentie EU, atentia Germania, este timpul sa acceptati realitatea!
    (Zic eu vorbind in vant — nu ma astept ca UE si Germania sa accepte realitatea foarte repede).

    PS. In plus, UE nu inseamna numai Germania si Franta, m-am saturat pana peste cap de ideile astea de doi lei pentru mintile facile ale jurnalistilor „de elita” (de fapt, repet, „jurnalisti caviar” care picteaza realitatea din fotolii comode).

    • greu sa accepti adevarul

    • Credibilitatea UE este zero in acest moment, cel putin pentru mine ca roman. Nu consider ca UE imi mai garanteaza ceva. Roland Lescure are dreptate cand afirma ca SUA nu mai este intersata de Europa, decat intr-o mica masura. UE este astazi un proiect esuat, datorita unui Brexit care o va zgudui serios si datoria diferentelor est-vest. Credibilitatea UE se diminueaza pe zi ce trece pentru statele care o formeza, nemaivorbind de cea in plan extern, asa ca de ce ar dori SUA sa mai apere gratis Ioropa? De Acordul de la Paris profita parazitii europei, ONG-urile care fac afaceri dubioase prin Africa, tot felul de agentii si institutii care-si scalda angajatii in beneficii imorale, companii europene, totul fara un rezultat concret privind reducerea poluarii si totul pe spinarea SUA care cotizeaza cel mai mult. Iranul jubileaza. China va deveni si mai puternica si va cumpara Europa pe bucati. Vom vedea ce va fi in Romania si cum va sta treaba cu TSI si investitiile americane promise. Comunismul/progresismul reloaded!

    • Viseaza in continuare !

    • @Jay,
      Să nu vă pună Dracu’ Răsăritean să acceptați cec-uri completate cu litere chirilice, că odată ajunși la bancă o să vi se ceară traducere legalizată !

  5. Jay si Ioan, trumpisti si conspiraționisti. Dc nu faceți un 69 undeva prin Rusia?