
Financial Times: Europa se teme că Trump se pregătește să renunțe la negocierile de pace cu Ucraina și Rusia
Oficialii europeni și ucraineni se tem că Donald Trump este pe punctul de a se retrage din negocierile de pace cu Kievul și Moscova, putând folosi progresele minore din cadrul discuțiilor ca o „scuză” pentru a spune că și-a încheiat misiunea, potrivit unor persoane informate cu privire la discuții, scrie Financial Times.
Președintele american a fost ales cu promisiunea de a pune capăt războiului în „24 de ore”, însă demersurile sale către Vladimir Putin și încercările de a forța conducerea ucraineană nu au reușit să obțină sprijin pentru propunerea sa inițială de încetare a focului pentru 30 de zile, cu atât mai puțin pentru un armistițiu de durată.
În urma discuțiilor cu partea americană din ultimele zile, oficialii europeni și ucraineni sunt convinși că Trump este gata să profite de orice fel de progres în această săptămână, care marchează primele sale 100 de zile în funcție – chiar dacă nu este vorba de o soluție pe termen lung, au declarat patru oficiali pentru Financial Times.
Un oficial european a declarat că Trump „creează o situație în care își oferă scuze să plece și să lase Ucraina și pe noi, Europa, să rezolvăm”.
Aceștia au adăugat că refuzul lui Putin de a accepta cererile-cheie ale SUA și Ucrainei, cum ar fi menținerea unei forțe militare ucrainene postbelice, și complexitatea conflictului l-au făcut pe Trump să își reevalueze angajamentul față de un acord de pace.
Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a numit duminică aceasta o săptămână „critică” pentru discuții și a semnalat că Washingtonul nu dorește să fie târât într-o negociere prelungită.
Luni, președintele rus a oferit o încetare a focului de trei zile în perioada 8-10 mai, când Rusia sărbătorește victoria sovietică în cel de-al doilea război mondial – dar nu și-a respectat promisiunile anterioare de a întrerupe ostilitățile în perioada Paștelui și cu privire la infrastructura energetică ucraineană.
Oficialii americani erau „îngrijorați că nu se întorc cu nimic din discuțiile cu Rusia” și au început să prezinte idei pentru o înțelegere care s-ar putea încadra în calendarul rapid al lui Trump, a declarat o persoană informată cu privire la discuții.
Însă presiunea lui Trump pentru o încheiere rapidă a războiului s-a lovit de intransigența lui Putin de a accepta termeni care nu corespund cerințelor sale maximaliste, cum ar fi „denazificarea” Ucrainei.
„Există oameni care cred că rușii ar putea fi de acord” cu propunerea lui Trump, a spus persoana respectivă, adăugând că problema este că nu există «nimic în loc pentru a face ca acest lucru să funcționeze». „Unele dintre elemente sunt de fapt bune, dar problema este nerăbdarea de a o face acum”.
În weekend, Trump l-a lăudat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a întâlnit sâmbătă la Vatican, unde au participat la funeraliile Papei Francisc. De asemenea, el l-a criticat pe Putin, declarându-se „surprins și dezamăgit” de atacurile cu rachete rusești asupra orașelor ucrainene.
Cu toate acestea, unii oficiali ucraineni au declarat pentru FT că se tem de retragerea președintelui american, un oficial de rang înalt afirmând că o consideră o „posibilitate serioasă”.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tykhyi, a declarat că întâlnirea dintre președinți a fost „constructivă și bună”.
În urma unei dispute publice între Trump și Zelenski în Biroul Oval, în februarie, oficialii ucraineni au declarat că au experimentat o senzație plăcută după întâlniri pozitive, doar pentru ca această senzație să fie spulberată atunci când omologii lor americani se întorc la Washington.
Kievul a fost inițial încurajat de o postare a lui Trump pe platforma sa socială Truth la scurt timp după întâlnirea de la Vatican, în care amenința Rusia cu noi sancțiuni pentru a o aduce la masa negocierilor.
Dar o zi mai târziu, secretarul de stat al lui Trump, Rubio, a nuanțat ideea de noi restricții comerciale, despre care a spus că ar prelungi războiul.
„Săptămâna aceasta va fi o săptămână foarte importantă în care trebuie să determinăm dacă acesta este un efort în care dorim să continuăm să fim implicați”, a declarat Rubio pentru NBC.
Tykhyi a respins aceste comentarii, spunând că Kievul le vede „ca parte a strategiei de comunicare”. „Evident, Statele Unite în acest moment, în calitate de mediator, încearcă să împingă părțile [Ucraina și Rusia] înainte pentru a obține pacea și acesta este modul în care citim aceste aceste declarații”, a spus el.
Luni, Rusia și-a înăsprit și mai mult condițiile, ministrul de externe Serghei Lavrov declarând că Moscova consideră „recunoașterea internațională” a anexării sale a cinci regiuni ucrainene drept un „imperativ” pentru orice acord.
Toate aceste evoluții au determinat unele capitale europene să își regândească eforturile de „a-l menține pe [Trump] implicat”, a declarat primul oficial, și să facă în schimb „ceea ce trebuie și nu ceea ce vrea Trump”.
Kievul a început în liniște să se pregătească să meargă singur în anticiparea unei retrageri a SUA, prin creșterea producției interne de arme și intensificarea discuțiilor cu aliații europeni cu privire la asistența viitoare.
Nu era clar dacă SUA ar opri sprijinul militar și de informații pentru Ucraina – așa cum a făcut Trump temporar în martie – în cazul în care Casa Albă s-ar retrage din eforturile diplomatice, au declarat oficialii.
„Există temeri serioase în Ucraina că Trump ar putea renunța la negocierile de încetare a focului”, a declarat pentru FT Oleksandr Merezhko, deputat în partidul de guvernământ al lui Zelenski și șef al comisiei pentru afaceri externe a parlamentului.
„Cel mai rău lucru care se poate întâmpla în relațiile SUA-Ucraina este atunci când Trump își va pierde orice interes pentru Ucraina”, a spus el, adăugând că «ar putea fi perceput de Putin ca o permisiune tacită din partea SUA de a escalada războiul».
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.