Financial Times publică o investigație făcută în zece luni despre Trump Tower din Toronto: Banii rusești din spatele unui turn construit de Donald Trump
The Financial Times publică o anchetă despre o investiție imobiliară a președintelui american, Donald Trump, inaugurată la Toronto în octombrie 2007, având în stânga lui un partener de afaceri rus-canadian, un miliardar ”a cărui avere își are originea în coliziunea comunismului cu capitalismul și KGB-ul la căderea imperiului sovietic”.
The Financial Times notează că a investigat sursa banilor din spatele clădirii Trump Toronto timp de 10 luni. ”Documente, declarații semnate și două duzini de interviuri cu persoane având cunoștințe despre acest proiect și despre banii investiți arată că afacerea îl leagă pe președintele american de umbrele lumii post-sovietice, în care prosperitatea personală și politica se amestecă.
Unele fluxuri financiare identificate de Financial Times ridică semne de întrebare în ce privește vulnerabilitatea lui Trump. Financial Times susține că sunt probe că partenerul miliardar a lui Trump în proiectul din Toronto a autorizat o plată secretă în valoare de 100 de milioane de dolari către un om de afaceri stabilit la Moscova, reprezentând un grup de investitori sprijiniți de Kremlin.
Plata a reprezentat o parte dintr-o serie de tranzacții care au generat milioane pentru susținătorii afacerii din Toronto, un proiect care a produs milioane pentru viitorul președinte. La o lună după începerea construcției din 2007, Trump a transmis o scrisoare către The Wall Street Journal susținând că finanțarea pentru proiectul Toronto Trump este o dovadă a ”forței numelui și brandului Tramp în comunitatea financiară”.
Financial Times susține că a transmis întrebări organizației Trump la documentarea articolului său, dar că aceasta a refuzat să ofere răspunsuri, afirmând următoarele: ”Organizația Trump nu a fost proprietar, dezvoltator sau vânzător al Hotelului Internațional Trump Toronto Tower. În consecință, nu are nici o implicare în finanțarea proiectului. Rolul companiei s-a limitat la licențierea brandului și la managementul hotelului, până în 2017 când contractul s-a încheiat”.
Partenerul lui Trump în construcția hotelului din Toronto este Alex Shnaider, despre care Financial Times scrie că ar fi aprobat un comision de 100 de milioane de dolari către intermediari care reprezentau interesele Kremlinului. Plata a fost făcută pentru a facilita vânzarea acțiunilor deținute de acesta la o fabrică de oțel din Ucraina, vândută în final cu 850 de milioane. The Wall Street Journal a scris în 2017 că vânzarea fabricii a fost finanțată de Vnesheconombank (VEB),o bancă de stat al cărei președinte la vremea respectivă a fost Vladimir Putin. Dar comisionul de 100 de milioane de dolari nu a fost raportat și nici nu apare în alte documente, ceea ce indică posibilitatea ca o parte din bani să fi ajuns la oficiali guvernamentali din Rusia.
Financial Times mai scrie, citând foști bancheri, că dacă acel comision de 100 de milioane de dolari se va dovedi că reprezintă o mită către oficialii ruși, atunci banii investiți de Shnaider în Toronto Trump sunt suspecți la rândul lor că provin din acțiuni ilegale și spălați. Experți în finanțe citați de Financial Times susțin că Trump este vulnerabil în această afacere în funcție de cât cunoștea personal sau managerii săi despre sursa banilor investiți de partenerul său de afaceri. Prezentat drept unul dintre cei mai bogați oameni din Canada, Alex Shnaider este fiul lui Boris Birshtein, despre care FT scrie că ar fi avut legături cu KGB-ul în anii 80.
Citește aici integral investigația realizată de Financial Times
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii