Financial Times: Putin se ferește să adopte decizii dure în privința coronavirusului, dar consilierii continuă să ia măsuri. Președintele rus le permite locotenenților săi să lupte pentru influență
În privința coronavirusului, Kremlinul are un plan solid: președintele Rusiei, Vladimir Putin, le promite tuturor o vacanță de o lună; guvernatorii regionali au propus niște restricții dure pentru a-i ține pe oameni la domiciliu.
“Am hotărât să prelungesc perioada de repaus până la sfârșitul lunii“, a precizat dl Putin într-o alocuțiune rostită joi. “Permiteți-mi să precizez că salariile vor fi păstrate. Șefii regionali… vor trebui să propună măsurile preventive care se potrivesc cel mai bine regiunilor lor“.
Deși s-ar putea spune că pandemia coronavirusului reprezintă cea mai mare problemă cu care s-a confruntat Putin în cei 20 de ani ai săi de guvernare, președintele, care era de obicei omniprezent, s-a remarcat acum prin absență. În timp ce dl Putin se delimitează de măsurile de izolare care riscă să arunce țara într-o gravă recesiune, guvernatorii regionali și oficialitățile locale s-au trezit într-un vid de putere.
Mai ales primarul Moscovei, Serghei Sobianin, care a devenit personajul principal în inițiativele Rusiei de combatere a virusului COVID-19, a fost cel care a pus în umbră alți oficiali, zguduind sistemul de guvernare al țării altminteri solid încetățenit. În timpul unei teleconferințe de săptămâna trecută, dl Sobianin l-a avertizat pe dl Putin că cifrele prezentate de guvern, care indică un număr redus de contaminări, minimalizează adevărata amploare a pandemiei. Și tot săptămâna trecută, el a anunțat că Moscova intră în carantină parțială. Aceste măsuri au făcut ca și alte structuri ale puterii din Rusia să încerce să urmeze exemplul primarului.
“Pentru guvernul rus e vorba despre o situație ciudată pentru că, de fapt, trebuie să adopte măsurile lui Sobianin, ceea ce duce la niște situații neplăcute”, a declarat Tatiana Stanovaia, fondatoarea R. Politik, un birou de analize politice concentrate asupra Rusiei. Rezultatul a fost o situație în care unele compartimente ale guvernului au luat niște măsuri extreme, în timp ce altele nu au făcut mai nimic.
Ramzan Kadîrov, durul conducător al Ceceniei, a izolat regiunea de restul Rusiei, amenințând public că persoanele care nu vor respecta carantina vor fi anihilate. La puțin timp după ce dl Putin și-a încheiat alocuțiunea de joi, trei guvernatori regionali și-au înaintat demisiile.
Săptămâna aceasta, parlamentul rus va trebui să adopte în grabă o lege prin care măsurile de izolare ale dlui Sobianin să fie în cele din urmă legalizate. Premierul Mihail Mișustin a declarat că sprijină măsurile, dar a evitat să le impună la nivel național, oferindu-le astfel guvernatorilor din cele 84 de provincii ale Rusiei să la aplice fiecare individual.
Kremlinul a dat în grabă o declarație în care afirmă că sprijină măsurile primarului moscovit, respingând astfel afirmațiile potrivit cărora numai guvernul central poate impune restricții în privința liberei circulații a populației pe plan intern.
“Sobianin răspunde numai de Moscova, dar pare să acționeze într-o realitate paralelă față de guvernul federal”, a declarat dna Stanovaia. “Pe de-o parte, Sobianin este adjunctul șefului comitetului de coordonare al premierului Mișustin, dar, pe de altă parte, el dispune de autonomie și răspunde direct în fața lui Putin, având relații directe cu președintele”.
Rolul său ca persoană publică principală, care îl lasă în umbră pe dl Mișustin, instalat în funcție de-abia de 11 săptămâni, prezintă un pericol deloc lipsit de importanță. Deși bilanțul Rusiei, de 4.149 de cazuri de coronavirus și 34 decese, este departe de bilanțul altor țări importante europene, experții sunt de părere că înmulțirea contaminărilor ar putea depăși capacitatea de susținere a sistemului medical din țară, aflat într-o mare lipsă de fonduri.
Analiștii estimează că, pe de altă parte, decizia de a-i sili pe patroni să-și închidă afacerile și să-și plătească totodată angajații timp de cinci săptămâni va provoca un faliment în masă.
Retragerea dlui Putin din prim-pan se datorează faptului că el nu dorește să își asume responsabilitatea pentru niște măsuri nepopulare. Declarația aparține unui fost înalt oficial al Kremlinului, care a mai precizat că, inițial, președintele a vrut să-l însărcineze pe dl Mișustin cu asemenea atribuții.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că guvernul dlui Mișustin are autoritatea de a putea declara starea de urgență – în mod normal, o prerogativă prezidențială – din cauză că el rămâne la cârma luptei de combatere a pandemiei. “Există o comisie de coordonare însărcinată să ia deciziile pe care le consideră necesare… prezidată de dl Mișustin, șeful guvernului”, a declarat dl Peskov în cursul zilei de vineri.
Același fost oficial a mai spus că, totuși, în ceea ce îl privește, dl Mișustin s-a temut anterior să adopte măsuri mai stricte, ceea ce a făcut ca dl Putin să acționeze prin intermediul dlui Sobianin.
“Deja de mai multă vreme, cei mai mulți voiau o carantină mai strictă, dar dl Mișustin dorește ca guvernatorii să își asume întreaga responsabilitate. Astfel încât situația a devenit în mod clar neplăcută, iar ei au trebuit să facă ceva. Așa că dl Putin a trebuit să intervină în felul acesta. Nici el nu vrea să facă asta, dar va trebui să o facă”, a mai observat fostul oficial.
Dl Sobianin era de multă vreme unul dintre principalii locotenenți ai președintelui. Fost oficial regional, ale cărui relații cu un magnat al petrolului l-au adus în atenția dlui Putin, dl Sobianin a fost numit, în anul 2005, șeful de cabinet al președintelui, devenind primar al Moscovei în anul 2010.
Însărcinat cu întinerirea orașului și cu promovarea capitalei în timpul Cupei Mondiale de Fotbal din 2018, dl Sobianin fusese considerat anterior drept unul dintre cei mai influenți politicieni din Rusia.
Dar stângăcia manifestată în tentativa de a-i împiedica pe candidații opoziției să se înscrie în alegerile locale, precum și dura sa ripostă la protestele care au urmat au dus la o scădere a popularității sale și la o oarecare absență a sa din relatările presei.
Pandemia i-a oferit șansa de a schimba situația. La Moscova se înregistrează 70% din cazurile de Covid-19 la nivel național. După ce dl Sobianin a impus unilateral în capitală niște restricții mai dure decât cele impuse de guvernul țării, dl Putin a calificat aceste măsuri drept “justificate și esențiale”.
Și totuși, puțini sunt cei care cred că primarul acționează autonom, fiind convinși că aparenta sa promovare se înscrie în metoda preferată a dlui Putin de guvernare în vremuri grele.
“Cele mai multe dintre măsuri au fost propuse de el, dar au fost cu siguranță aprobate de Putin”, spune dna Stanovaia. “Sobianin nu va mișca un deget fără consimțământul lui Putin”.
Sursa: Financial Times / Articol de Henry Foy – Moscova și Max Seddon – New York / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu