Financial Times: Războiul din Ucraina necesită o producție de muniție fără precedent
Războiul dintre Ucraina și Rusia este însoțit de un consum de muniție fără precedent, scrie cotidianul britanic Financial Times, citat de BBC.
În fiecare zi, forțele armate ale Ucrainei trag peste 5.000 de cartușe de artilerie, ceea ce este aproximativ egal cu comanda anuală a unei țări europene mici pe timp de pace.
Trecerea la economia de război generează o criză de aprovizionare în Europa, deoarece producătorii din domeniul apărării se luptă să accelereze producția pentru a reface stocurile naționale și pentru a menține aprovizionarea Ucrainei.
La aproape un an de la invazia rusă, ritmul cererii de muniții și explozibili se transformă într-un test al capacității de producție în domeniul apărării.
„Acesta este un război al capacității industriale”, a declarat Morten Brandtzeg, directorul executiv al companiei norvegiene de muniții și arme de foc Nammo, citat de ziar.
Potrivit lui Brandtzeg, unele componente sunt atât de solicitate încât timpii de livrare au crescut de la luni la ani.
Majoritatea companiilor și-au mărit capacitatea de producție în anticiparea comenzilor așteptate de la guvernele naționale și angajează noi lucrători.
Rheinmetall, cel mai mare producător din domeniul apărării din Germania, a anunțat în ianuarie că va construi o nouă fabrică de explozibili în Ungaria, în cadrul unui joint-venture cu guvernul.
Mick Ord, directorul executiv al Chemring, o companie britanică care furnizează explozibili și combustibili contractorilor din domeniul apărării, a declarat că unii clienți au întrebat dacă este posibil să crească producția anumitor produse cu 100% până la 200%.
Potrivit lui Ord, creșterea volumelor de producție a necesitat timp și investiții semnificative în noi fabrici.
„Acestea sunt proiecte destul de mari consumatoare de capital care necesită mai mulți ani pentru a fi construite, puse în funcțiune și lansate. Acesta nu este un lanț de aprovizionare în care poți să apeși pur și simplu pe un comutator”, a declarat Mick Ord pentru Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii