G4Media.ro

Financial Times: Rușii și ucrainenii antrenează aceeași tabără în conflictul civil din…

sursa foto: Pixabay/ Jaroslav Smahel

Financial Times: Rușii și ucrainenii antrenează aceeași tabără în conflictul civil din Sudan

Luptătorii ruși și ucraineni, ale căror țări sunt blocate într-un război la scară largă, au ajutat la antrenarea aceleiași tabere în conflictul civil din Sudan, potrivit unor ofițeri superiori de informații militare din statul african, citați de Financial Times (FT).

Piloți pensionați din Ucraina și lunetiști din Rusia lucrează cu Forțele armate sudaneze ale președintelui de facto, generalul Abdel Fattah al-Burhan, adăugându-se la rețeaua complexă de actori externi implicați în războiul brutal de 17 luni.

Rivalii lor, Forțele de Sprijin Rapid ale dictatorului militar Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemeti, au fost la rândul lor acuzați de desfășurarea de „mercenari” din mai multe țări din regiune, precum Ciad, Republica Centrafricană și Libia.

În timp ce Rusia încearcă de mult timp să stabilească o prezență puternică în Sudan, participarea unor foști militari antrenați din Ucraina subliniază modul în care conflictul a atras profitori, mercenari și puteri străine, toate căutând să capitalizeze tulburările pentru câștiguri financiare sau avantaje geopolitice.

Dar, spre deosebire de războiul din Ucraina, considerat un conflict strategic cu aliniamente geopolitice clare, șirul de grupări proxy implicate în conflictul sudanez nu se aliniază perfect.

Țările concurează pentru aprovizionarea cu resurse – Sudanul este unul dintre cei mai mari producători de aur din Africa – și pentru accesul la o lungă porțiune de coastă a Mării Roșii, unde țări precum Iranul și Rusia sunt dornice să își stabilească un punct de sprijin.

„Totul este în joc în Sudan. Și situația va deveni din ce în ce mai urâtă și mai complexă”, a declarat un diplomat occidental de rang înalt implicat în Cornul Africii.

Purtătorul de cuvânt al armatei sudaneze, Nabil Abdallah, a negat anterior o „prezență ucraineană” oficială în Sudan. Dar un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev a confirmat că „civili” ucraineni care „au servit anterior în forțele aeriene” acționează ca „instructori” ai forțelor aeriene sudaneze.

Un diplomat străin de rang înalt care cunoaște Sudanul a declarat că lunetiștii ruși care sprijină forțele armate sudaneze sunt militari „cu adevărat ruși”.

În ultimii ani, Rusia și-a extins amprenta militară în Africa. Africa Corps – entitatea care a preluat conducerea pe continent de la grupul militar privat Wagner înființat de regretatul Evgheni Prigojin – are o prezență puternică în Republica Centrafricană, vecinul sud-vestic al Sudanului.

Alianțele Rusiei în Sudan au fost la început neclare din cauza legăturilor sale anterioare cu Hemeti, care a vizitat Moscova în ajunul invaziei Rusiei în Ucraina și a făcut afaceri cu mercenarii Wagner. Dar Moscova pare din ce în ce mai apropiată de Burhan și de armata sudaneză, în ceea ce diplomații occidentali de rang înalt consideră a fi un semn că Rusia ar putea să își protejeze pariurile cu privire la cine va câștiga în cele din urmă războiul.

Oficiali de rang înalt din Moscova și Portul Sudan, unde se află acum generalii de vârf ai armatei sudaneze după ce au părăsit capitala Khartoum anul trecut, au făcut schimb de vizite începând de anul trecut. Liderii militari sudanezi au vorbit despre relansarea planurilor de a permite construirea unei baze navale rusești în Marea Roșie.

În septembrie anul trecut, Burhan s-a întâlnit și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a discutat despre „activitățile grupurilor armate ilegale finanțate de Rusia”, referindu-se la mercenarii Wagner. Generalii sudanezi au afirmat că Wagner încă îl ajută pe Hemeti, ceea ce acesta a negat.

„Rușii au jucat în ambele tabere înainte, inclusiv Wagner sprijinind Forțele de sprijin rapid … dar acum cred că cel mai bun pariu pentru a obține portul este să sprijine Forțele armate sudaneze”, a declarat Andreas Heinemann-Grüder, cercetător principal la Centrul pentru studii avansate de securitate, strategie și integrare de la Universitatea din Bonn.

Este posibil ca armata sudaneză „să joace acum și jocul Rusiei – joacă de ambele părți, le pot spune rușilor: «Uite, avem nevoie de arme și îi avem aici și pe ucraineni»”, a adăugat el.

Rapoarte recente ale organizațiilor pentru drepturile omului au constatat că în Sudan proliferau arme produse de mai multe țări, inclusiv Iran, Rusia și Emiratele Arabe Unite. Miercuri, Consiliul de Securitate al ONU a prelungit sancțiunile împotriva Sudanului – inclusiv un embargo asupra armelor – pentru încă un an.

Un avion de marfă cu patru motoare Ilyushin Il-76TD, nemarcat în afară de un steag rusesc și numărul său de înmatriculare, a fost reperat recent pe pista din Port Sudan. Vehiculul vechi de 34 de ani a fost identificat ca având trei curse efectuate în luna august către capitala statului Mali, Bamako, unde Africa Corps are o bază.

Conform unor înregistrări recente, proprietarul aeronavei este Aviacon Zitotrans, o companie aeriană rusească de transport de marfă sancționată de SUA, care a efectuat transporturi militare în Africa pentru entități ruse sancționate. Conform site-ului web al companiei, Ministerul Transporturilor de la Moscova a inclus compania pe lista transportatorilor pentru transporturile legate de „cooperarea internațională militară și tehnologică a Rusiei”.

Generalul-locotenent Ibrahim Jaber, membru al Consiliului de suveranitate de tranziție al Sudanului și al doilea comandant al armatei, a declarat că „avem relații bune” cu mai multe țări, inclusiv Iranul și Rusia, care a confirmat că instruiește forțele sale, dar a spus că „problema” o reprezintă Emiratele Arabe Unite. Ofițerii armatei sudaneze acuză statul din Golf că sprijină RSF, afirmații pe care Abu Dhabi le-a negat în mod repetat.

Tom Perriello, trimisul special al SUA pentru Sudan, a avertizat că intervenția din umbră a diferiților sponsori ai războiului în această națiune a făcut ca rezolvarea conflictului să fie mai dificilă.

„Am făcut apel la toți actorii externi să nu mai alimenteze acest război, să nu mai înarmeze participanții”, a declarat el luna trecută. „Vedem un număr tot mai mare de actori externi, atât țări, cât și forțe negative, care toarnă combustibil pe focul din Sudan”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.