G4Media.ro

Finanţarea pentru reabilitarea Cetăţii Ineului din Arad aproape se dublează după descoperiri…

Sursa foto: Facebook / Cetatea Ineului

Finanţarea pentru reabilitarea Cetăţii Ineului din Arad aproape se dublează după descoperiri făcute în timpul lucrărilor / Lucrările suplimentare vor costa aproximativ 15 milioane de lei

Finanţarea pentru reabilitarea Cetăţii Ineului aproape se dublează, de la 19 milioane la 34 de milioane de lei, după ce în timpul lucrărilor începute în vara anului 2022 au fost descoperite elemente de construcţie valoroase care erau îngropate, astfel că şi acestea vor fi restaurate în următoarele luni, informează Agerpres.

Conform calendarului iniţial al lucrărilor, reabilitarea Cetăţii Ineului trebuia să se încheie în 2023, însă în prezent sunt efectuate 85% din lucrări.

Primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan, a declarat marţi, pentru Agerpres, că proiectul a fost întârziat atât de birocraţie, cât şi de descoperirile făcute pe şantier.

„Am aşteptat aproximativ doi ani pentru a obţine toate avizele necesare începerii lucrărilor, fiind un monument istoric, iar asta a dus la amânarea datei pentru finalizarea proiectului. Mai mult, în timpul săpăturilor au fost descoperite elemente de construcţie valoroase, precum arcade, care trebuie şi ele restaurate. Toate lucrările suplimentare necesare în urma descoperirilor făcute pe şantier implică noi costuri. Astfel, suntem în proceduri pentru licitarea lucrărilor suplimentare, care vor costa aproximativ 15 milioane de lei. Proiectul iniţial, cu o valoare de 18,9 milioane de lei, este la un stadiu de execuţie de 85%, dar dacă adăugăm lucrările suplimentare, probabil stadiul de execuţie scade undeva la 60%”, a explicat edilul.

Lucrările contractate iniţial ar urma să fie gata cel târziu în septembrie, conform angajamentului constructorului, în timp ce până la finele anului ar trebui ca întregul proiect să fie finalizat, iar cetatea să fie deschisă vizitatorilor.

„În primă fază vor fi deschise săli de conferinţe, biblioteca şi o parte din muzeu. Mobilarea celorlalte spaţii se va face în mai multe etape, până când tot complexul va putea fi deschis publicului”, a declarat primarul oraşului Ineu.

În iunie 2019, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Ineului. Termenul pentru executarea lucrărilor era de 24 de luni.

Conform proiectului iniţial, sunt refăcute acoperişul cetăţii, pereţii interiori şi exteriori, este consolidată structura de rezistenţă, sunt schimbate tâmplăria, instalaţiile şi este montat un sistem de iluminat arhitectural.

Clădirile originale ale Cetăţii Ineului au fost ridicate începând cu 1387, în timp ce clădirile actuale au fost ridicate între anii 1645-1652. Înainte de proiectul de reabilitare pe fonduri europene nerambursabile, ultimele lucrări de consolidare au avut loc în anii ’70, când fortificaţia a fost transformată de regimul comunist în şcoală specială pentru elevii cu deficienţe psihice şi fizice. După Revoluţia din 1989, clădirile nu au mai fost folosite, iar cetatea a revenit la administraţia locală în anul 2000, de când s-au căutat fonduri pentru reabilitare.

Cetatea suferise grave degradări în deceniile în care a stat abandonată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...