Finlanda a numărat adăposturile antiaeriene și spune că are 50.500 de asemenea spații/ Aproape toți locuitorii pot să fie protejați în caz de urgență sau de atac
Finlanda a finalizat inventarierea adăposturilor antiaeriene existente, în cadrul unui efort guvernamental determinat de invazia Rusiei vecine din Ucraina de anul trecut, și a constatat că are 50.500 de adăposturi, a anunțat ministerul său de interne, scrie Reuters.
Finlanda a aderat la alianța militară NATO în aprilie, într-o răsturnare istorică a politicii de securitate, dar a continuat să se pregătească pentru posibilitatea unui conflict cu Rusia timp de decenii, după ce a respins o tentativă de invazie a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Precaută, țara nordică a făcut obligatorie construirea de adăposturi de urgență sub blocurile de apartamente și clădirile de birouri încă din anii 1950, ceea ce explică numărul lor actual ridicat.
Recensământul guvernamental a concluzionat că națiunea nordică de 5,5 milioane de locuitori are aproximativ 50.500 de adăposturi antiaeriene în care pot încăpea 4,8 milioane de locuitori în caz de urgență sau de atac, a precizat ministerul.
De asemenea, s-a constatat că 91% dintre adăposturi sunt suficient de robuste pentru a susține un atac efectuat cu arme convenționale, în timp ce 83% sunt echipate pentru a oferi adăpost și în caz de emisii de gaze sau de urgențe nucleare.
„În același timp, trebuie precizat că într-un număr mic de adăposturi există defecțiuni care împiedică punerea în funcțiune a acestora în cele 72 de ore prevăzute de lege”, a declarat într-un comunicat managerul de proiect Ira Pasi, din cadrul Ministerului de Interne.
În timp de pace, unele dintre adăposturile subterane găzduiesc piscine, centre sportive sau – ca în nordul țării – un parc tematic al lui Moș Crăciun.
Adăposturile sunt întreținute de către proprietarii fiecărei clădiri, iar guvernul a cerut ca acestea să fie întreținute corespunzător.
„De-a lungul deceniilor, Finlanda a construit o infrastructură de protecție civilă în valoare de miliarde de euro, de care merită să avem grijă”, a declarat Pasi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank