G4Media.ro

Finlanda, afectată de un val de căldură marină neobişnuit. Temperatura apei mării…

Sursa foto: Twitter / Forsvaret (@forsvaretdk)

Finlanda, afectată de un val de căldură marină neobişnuit. Temperatura apei mării a crescut cu 5 grade

Finlanda se confruntă de două luni cu un val de căldură marină neobişnuit, cu temperaturi ale apei care ajung până la cinci grade peste medie în unele regiuni, a declarato expertă în domeniul marin citată de AFP, potrivit Agerpres.

Aceste temperaturi persistă de câteva săptămâni de-a lungul coastelor Mării Baltice, a explicat Veera Haapaniemi, specialist marin la Institutul meteorologic finlandez (FMI). „Asistăm la o perioadă excepţional de caldă în Marea Baltică”, a menţionat ea.

Potrivit institutului meteorologic, temperaturile înregistrate în Golful Finlandei, în sudul ţării, au depăşit cu 4° până la 5°C media temperaturilor în septembrie.

„Astăzi am măsurat 17°C în Golful Finlandei, în timp ce temperatura normală pentru aceasta perioadă a anului este de aproximativ 13°C”, a spus Haapaniemi.

Marea Baltică este înconjurată de Germania, Polonia, Rusia, Finlanda, Suedia şi ţările Baltice.

Se ştie că apele relativ puţin adânci ale mării sunt extrem de sensibile la schimbările de mediu şi climatice şi s-au încălzit deja de două ori mai repede decât oceanele în general.

Întreaga Mare Baltică a cunoscut valuri de căldură marină în această vară, a afirmat Veera Haapaniemi.

În Golful Finlandei, valul de căldură stagnează de 50 de zile, în timp ce temperaturile sunt neobişnuit de ridicate de mai bine de trei săptămâni, de-a lungul celorlalte zone de coastă ale ţării.

„Aceste tipuri de evenimente meteorologice extreme ar urma să devină mai frecvente şi mai puternice din cauza schimbărilor climatice”, a apreciat Haapaniemi, adăugând că un val de căldură care a durat aproximativ 20 de zile a avut loc şi la începutul verii.

„Temperaturile excepţionale au desigur un impact asupra ecosistemelor marine”, a adăugat ea.

Datele de referinţă ale Institutului meteorologic finlandez se bazează pe temperaturile mării înregistrate între 1991 şi 2020.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.