Finlanda afirmă că subvențiile de stat acordate de UE „au mers prea departe” / Ministrul finlandez al Economiei, Wille Rydman, afirmă că banii pentru criză subminează piața unică
Politicile Uniunii Europene care au permis guvernelor să pompeze bani în companii în timpul crizelor recente „au mers prea departe”, potrivit ministrului economiei din Finlanda.
Wille Rydman a declarat pentru Politico că normele care au ajutat guvernele să navigheze printre restricțiile impuse în timpul pandemiei de Covid-19 și șocurile energetice după invazia Rusiei în Ucraina riscă să aibă efecte negative, țările concurând între ele pentru a distribui bani, subminând piața unică.
În timp ce țările mari ale UE, cum ar fi Germania, Spania și Italia, doresc să extindă cadrele UE privind ajutoarele de stat, națiuni frugale, cum ar fi Finlanda și Suedia, doresc să pună capăt exploziei de subvenții.
„Este o situație oarecum nesănătoasă ca țările europene să concureze între ele prin plata de ajutoare de stat pentru investitori”, a declarat acesta. „Nu cred că piața unică se dezvoltă într-un mod optim în acest moment și de aceea cred, de asemenea, că este o chestiune de concurență și competitivitate să ieșim din acest tip de politică de ajutor de stat”.
„Există mai multe voci care promovează politici industriale mai active din partea publicului și din partea UE, ceea ce implică, desigur, acordarea unui ajutor de stat mai mare întreprinderilor”, a adăugat el. „Sper că vom găsi o cale prin care politica ajutoarelor de stat să rămână limitată”.
Ministrul suedez al comerțului exterior, Benjamin Dousa, a fost de acord cu Rydman, afirmând într-un comunicat că „trebuie să revenim la un regim strict al ajutoarelor de stat”, cu un control mai strict pentru a proteja condiții de concurență echitabile în întreaga UE.
Plângerea pe termen lung a apărătorilor pieței unice este că regimurile generoase de ajutoare de stat sunt inechitabile și oferă un avantaj țărilor mari cu buzunare adânci, care își pot finanța campionii locali în detrimentul rivalilor din țările mai sărace.
Finanțarea celor mari
Spre frustrarea frugalilor, unele guverne ale UE doresc să continue să subvenționeze companiile, așa cum permit normele temporare privind ajutoarele de stat, fiind un ecou al cerințelor președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a solicitat un nou cadru pentru a sprijini tranziția ecologică.
Guvernele au solicitat – și au primit – permisiunea UE de a fi pregătite să ofere ajutoare de stat în valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să facă față închiderii Covid-19 în 2020. Invazia șocantă a Rusiei în Ucraina în 2022 a declanșat o creștere bruscă a prețurilor la energie care a determinat guvernele UE să facă presiuni pentru modificarea normelor care le-ar putea permite să plătească costurile companiilor.
În prezent, Comisia elimină treptat cea mai mare parte a Cadrului temporar de criză și tranziție după ce a acordat mai mult timp guvernelor pentru a-i ajuta pe agricultori, ajutor care în prezent se va încheia la 31 decembrie. Măsurile de tranziție ecologice sunt în vigoare până la sfârșitul anului 2025.
Secretarul de stat maghiar Máté Lóga a declarat joi reporterilor că unele guverne au solicitat, în timpul Consiliului Competitivitate din acea zi, prelungirea unor părți ale cadrului temporar.
Alte guverne au solicitat ca aceste ajutoare să fie permanente, afirmând că „ar trebui să rămână în vigoare și să fie un instrument general de politică și în noile cadre privind ajutoarele de stat”.
Cele mai mari state ale UE și cele cu cea mai mare putere financiară au fost în primul rând printre țările care doresc o mai mare flexibilitate a ajutoarelor de stat. Germania dorește să extindă limitele mai ridicate ale ajutoarelor pentru energia regenerabilă și industriile critice, a declarat un oficial guvernamental sub rezerva anonimatului. Spania și Italia sunt, de asemenea, în căutarea unor prelungiri, a spus oficialul.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, încearcă să ofere ce este mai bun din ambele lumi, solicitând crearea unui nou fond UE pentru competitivitate, care ar ajuta la direcționarea banilor către companiile care lucrează în industrii strategice.
De asemenea, ea i-a spus candidatei sale la șefia Comisiei pentru concurență, Teresa Ribera, să vină cu un „nou cadru de ajutor de stat pentru a accelera lansarea energiei regenerabile”, a industriei decarbonizate și a creșterii producției de tehnologii curate.
În același timp, Ribera ar trebui să se asigure că controlul ajutoarelor de stat este puternic – ceea ce înseamnă că guvernele nu ar trebui să favorizeze în mod incorect o firmă în detrimentul altora – și că țările nu intră într-o cursă a subvențiilor în care una cheltuie mai mult decât celelalte.
Margrethe Vestager, actuala șefă a ajutoarelor de stat, a recunoscut acest echilibru dificil într-un discurs susținut în iunie în fața guvernelor UE, solicitând ca ajutoarele de stat „să își îndeplinească mandatul de a evita denaturările nejustificate ale concurenței”, răspunzând în același timp solicitărilor de a permite finanțarea inovării și a regiunilor mai sărace și de a contribui la finanțarea tranziției costisitoare către o economie mai ecologică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank