G4Media.ro

Finlanda anunță un guvern de coaliție între centru-dreapta și extrema dreaptă: „Ceea…

Foto: Facebook Petteri Orpo/Riika Purra

Finlanda anunță un guvern de coaliție între centru-dreapta și extrema dreaptă: „Ceea ce ne unește este că vrem să facem ordine în țară”

După aproape două luni de negocieri tumultoase, extrema dreaptă a revenit în Finlanda: liderul conservator a anunțat că va guverna țara alături de Partidul Finlandezilor, creând un nou pol anti-imigranți la nivelul puterii europene, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Petteri Orpo, liderul Coaliției Naționale de centru-dreapta, a format un guvern de coaliție cu Partidul Finlandezilor, formațiunea de extremă-dreapta care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile parlamentare, și cu alte două mici partide de dreapta.

Cele patru partide dețin 108 din cele 200 de locuri din Parlament.

„Sunt mândru de programul bun și de rezultatul negocierilor. S-a răspuns la toate întrebările”, a declarat el presei joi la Helsinki, în prezența liderilor celorlalte trei partide cu care va forma guvernul.

Negocierile de coaliție, care au început la 2 mai și durează de obicei în medie o lună, au durat mai mult din cauza divergențelor, în special în ceea ce privește politica climatică și imigrația, dar și ajutorul pentru dezvoltare.

„Am avut dezacorduri în anumite puncte, și sunt sigur că încă mai avem, dar ceea ce ne unește este că vrem să facem ordine în Finlanda”, a subliniat premierul desemnat.

Nu este pentru prima dată când se stabilește o astfel de alianță între aceste grupări politice.

Dreapta a guvernat deja cu Partidul Finlandezilor (fostul Adevărații Finlandezi) între 2015 și 2017, când o scindare în cadrul formațiunii eurosceptice a dus la o linie mai dură.

Membrii coalițiilor din Parlamentul finlandez moștenesc în mod tradițional posturile ministeriale, iar cel de-al doilea partid aflat la putere preia de obicei postul de ministru de finanțe.

„Imprevizibil”

Orpo, a cărui principală promisiune electorală a fost un plan de economii de șase miliarde de euro, a declarat că își va dezvălui programul vineri.

„Finlanda se află într-o situație foarte dificilă. A trebuit să căutăm economii peste tot”, a insistat el.

Dar guvernarea cu extrema dreaptă s-ar putea dovedi „imprevizibilă”, a declarat pentru AFP Mikko Majander, politolog la thinktank-ul Magma.

Mai ales că baza lor electorală nu vede cu ochi buni austeritatea promisă de premierul desemnat Petteri Orpo.

Potrivit lui Majander, celelalte dificultăți vor viza afacerile europene.

„Mai ales când vine vorba de datoria comună. Finlanda, în general, nu o dorește, dar Partidul Finlandezilor are o linie mai dură decât Coaliția Națională pro-UE”, a declarat el pentru AFP.

Aliat până acum în Parlamentul European cu Rassemblement National (RN) francez și Liga Italiană în cadrul grupului Identitate și Democrație, Partidul Finlandezilor a anunțat la începutul lunii aprilie că se alătură grupului eurosceptic al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care fac parte grupul naționalist polonez Lege și Justiție și Frații Italiei ai premierului italian Giorgia Meloni.

Partidul este activ în politica finlandeză de peste douăzeci de ani și este clasificat de politologi ca fiind undeva între dreapta suveranistă și extrema dreaptă. De asemenea, este sceptic în privința climei și dorește să amâne obiectivul Finlandei de a atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2035.

Un militant pe termen lung pentru un „Fixit” – ieșirea Finlandei din Uniunea Europeană – partidul a trecut în ultimii ani de la o poziție predominant eurosceptică la o poziție anti-imigrație.

Partidul de extremă dreapta a obținut un scor record de 20,1% din voturi la alegerile parlamentare din 2 aprilie.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Deci cucoana progresista de dinainte a produs dezastru, dezordine! Ha!

  2. Ironia maximă este că unii tot insistă cu eticheta „extremiștii” când xe fapt curentul politic devine generalizat la scara Europei…
    Când TOATE națiile Europei spun că nu vor „refugiați” de fapt extremiști sunt cei care insistă cu aducerea lor!

  3. Peste 90% dintre refugiatii din Europa au fost fortati sa plece din cauza sovieticilor pe care ii idolatrizezi tu.
    Cat despre curentul nationalist din Europa,el exista ,dar se manifest intr-un cadru antisovietic(cu exceptia celor finantati de la Moscova,cum sunt hauristii de pe la noi).