Finlanda cumpără 64 de avioane de luptă americane F-35 / Contractul are o valoare totală de aproape 10 miliarde de dolari
Finlanda a semnat vineri un acord de 9,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra avioane de luptă americane F-35, ajungând la o înțelegere pentru a aduce într-o țară non-NATO, care are graniță cu Rusia, 64 de avioane de război care pot ocoli radarul, într-un moment de tensiuni ridicate între Moscova și Occident din cauza trupelor ruse adunate în apropierea frontierei cu Ucrainei, relatează Reuters.
Cu toate acestea, vor trece câțiva ani până când avioanele vor intra în funcțiune. Finlanda a declarat anterior că avioanele vor începe să fie dislocate în 2027.
Pe lângă avioane, contractul cu guvernul american și producătorul de avioane Lockheed Martin include echipamente de întreținere, piese de schimb și servicii de instruire, au declarat vineri Forțele de Apărare finlandeze într-un comunicat, adăugând un acord de cumpărare de muniție ar urma să fie semnat în cursul anului 2022.
„Scopul este de a se asigura că sistemul F-35 al Finlandei are cea mai bună performanță posibilă până în anii 2030”, au spus Forțele de Apărare finlandeze.
Finlanda, care a fost neutră din punct de vedere istoric în timpul Războiului Rece, este membră a UE, dar nu a NATO. În ultimii ani, a consolidat cooperarea cu alianța militară occidentală, iar politica sa în materie de materiale a forțelor de apărare se bazează pe toate echipamentele noi compatibile cu NATO.
Guvernul finlandez a declarat că decizia de a cumpăra avioanele americane, anunțată în decembrie, face parte din planurile pe termen lung de consolidare a apărării țării, nu un răspuns la confruntarea actuală dintre Occident și Rusia asupra Ucrainei.
„Face parte din planificarea noastră pe termen lung și nu are nimic de-a face cu situația actuală ca atare”, a declarat ambasadorul Finlandei în Statele Unite, Mikko Hautala, într-un comunicat.
Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor sale cu Ucraina, iar țările occidentale se tem că plănuiește un atac. Moscova neagă planurile pentru o invazie, dar spune că ar putea lua măsuri „militare-tehnice” nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cerințele sale, inclusiv promisiunea de a nu admite noi țări în NATO și de a retrage forțele occidentale din Europa de Est.
Premierul finlandez Sanna Marin a declarat în ianuarie că țara nu intenționează în prezent să solicite aderarea la NATO, dar a adăugat că națiunea nordică își păstrează dreptul de a adera dacă dorește acest lucru.
Sursa foto: Wikipedia – U.S. Air Force / Staff Sgt. Alexander Cook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii