Finlanda intenţionează să se retragă din Tratatul de la Ottawa care interzice utilizarea minelor antipersonal
Finlanda ia în considerare să se retragă dintr-un acord internaţional ce interzice minele antipersonal, din cauza utilizării de către Rusia a unor astfel de arme în Ucraina, a declarat ministrul finalndez al apărării, Antti Hakkanen, relatează miercuri agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
Pentru retragerea ţării din Tratatul de la Ottawa din 1997, care interzice utilizarea, stocarea, producerea şi transferul de mine antipersonal, este nevoie de sprijinul majorităţii în Parlamentul finlandez.
Renunţarea la acest acord ar permite armatei Finlandei să înceapă din nou să stocheze astfel de mine pentru prima dată de când ţara nordică, care este în prezent atât stat membru al NATO, cât şi al Uniunii Europene, a semnat tratatul în 2012.
„Am comandat o evaluare pentru a stabili dacă utilizarea minelor antipersonal este un factor de consolidare pentru apărarea Finlandei şi dacă ar trebui să avem capacitatea de a le folosi. Şi asta este dintr-o premisă defensivă”, a declarat Hakkanen pentru Reuters într-un interviu telefonic.
Finlanda a distrus peste un milion de mine terestre după ce a devenit ultimul stat UE care a semnat tratatul, care a fost ratificat sau la care au aderat peste 160 de ţări, dar nu şi Rusia.
Finlanda, care are o graniţă comună de 1.300 km cu Rusia, s-a alăturat NATO anul trecut, într-o schimbare de politică declanşată de războiul din Ucraina, provocând reacţia Moscovei, care a ameninţat cu „contramăsuri”.
Minele antipersonal sunt concepute pentru a fi ascunse în pământ şi pentru a se detona automat atunci când cineva calcă pe ele sau în apropierea lor. Astfel de mine ucid sau mutilează combatanţi şi civili deopotrivă şi rămân adesea îngropate mult timp după încheierea conflictelor, reprezentând un pericol persistent pentru civili.
Hakkanen a afirmat că Rusia foloseşte în mod activ minele antipersonal în războiul său împotriva Ucrainei şi, prin urmare, Finlanda trebuie să reevalueze importanţa lor pentru apărarea sa.
„Am examinat foarte atent, prin intermediul serviciilor de informaţii, modul în care Rusia operează în Ucraina, în special utilizarea pe scară largă a infanteriei şi utilizarea în masă a minelor”, a spus Hakkanen. „Această problemă a infanteriei este un lucru care a argumentat faptul că merită să examinam utilizarea minelor antipersonal”, a mai spus el.
Rusia nu a avut deocamdată o reacţie la declaraţiile ministrului finalndez al apărării.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.