G4Media.ro

Finlanda, țară declarată model pentru “reforma” ARACIP, nu are niciun echivalent al…

Sursa foto Pixabay

Finlanda, țară declarată model pentru “reforma” ARACIP, nu are niciun echivalent al ARACIP. Ce se întâmplă cu evaluarea și autorizarea școlilor și grădinițelor în țara unde s-a format și Radu Szekely, consilierul ministrului Cîmpeanu

Modul de reorganizare al agenției care autorizează și evaluează școlile și grădinițele din România a ținut cont de practicile din state cu sisteme performante de educație, inclusiv Finlanda. Așa a susținut, miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, când a prezentat hotărârea de guvern privind reorganizarea ARACIP, adoptată în pofida criticilor intense venite din partea asociațiilor din domeniul educației. Or, în Finlanda sistemul nu doar că nu include o organizare precum cea aplicată acum agenției românești, ci este complet diferit în ansamblul său, multe dintre atribuțiile acestei agenții fiind, în țara nordică, asigurate de autoritățile locale, după cum reiese dintr-o prezentare făcută la solicitarea Edupedu.ro de către ambasada acestei țări la București.

“Modul de organizare propus astăzi al Agenției ține seama atât de practicile internaționale, de modele din state cu sisteme avansate de educație precum Marea Britanie, Olanda, Franța sau Finlanda și va mai ține seama, de asemenea, de obiectivele și concluziile proiectului România Educată”, a spus, miercuri, ministrul Cîmpeanu, afirmația fiind reluată și într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.

  • Joi, într-un interviu pentru DCNews.ro, ministrul Cîmpeanu a enumerat din nou aceleași țări, inclusiv Finlanda, unde, potrivit informațiilor oficiale detaliate mai jos, sistemul este puternic descentralizat. Demnitarul a arătat că în sistemele avansate de educație agențiile de tip ARACIP s-ar afla în coordonarea Ministerului Educației. Lucru care se întâmplă și în România, încă din 2005, a spus el, fără să facă trimitere la elemente care impuneau schimbările aplicate. Declarația ministrului: “În România, în UK, în Franța, în Finlanda, în Olanda, în state cu sisteme de educație avansată, aceste agenții de asigurare a calității în învățământul preuniversitar funcționează în coordonarea Ministerului Educației. Spre deosebire de ARACIS, care beneficiază de independența, autonomia precizată în Constituție, în domeniul universitar (…) ARACIS nu este în coordonarea Ministerului Educație, ARACIP este, în orice stat, în coordonarea Ministerului Educației. Așa a fost și până acum, din 2005, de la înființare.”

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ARACIP mai mananca si ea un ban cinstit ca e de la stat. Ce treaba are calitatea invatamantului cu ARACIP ? Plateste ARACIP profesorii, doteaza laboratoare, cere feedback de la parinti si copii in fiecare scoala, cere feedback de la industrie ? Ca doar in industrie mergem cand terminam scoala. Industria e multumita cu ce primeste din scoala, liceu, universitate ? In rest Bla bla romanesc. Facem reguli, evaluam si e foooarte bine.
    Plecati afara sa invatati, sa faceti scoala adevarata laboratoare, proiecte la fiecare materie, examene pe bune. Nu inveti pleci !.. De ce naiba pleaca 100 la scoala afara si vin doar 10 inapoi ?
    Stie ARACIP si rezolva ei.

  2. trebuia reformat ARACIP, nu desfiintat. asa oricine isi poate face o scoala privata exclusiv orientata catre profit. vezi ce se intampla cu facultatile private, no, asa o sa fie si cu preuniversitarul. nu trebuie privatizat si liberalizat totul, ca nu e piata asa desteapta sa descopere fraudele. tarile care o duc cel mai bine au spitale, scoli la stat bune.

  3. S-a vazut mai demult ca ministrul Câmpeanu (din pacate nu e singurul) face parte din categoria habarnisti, urechisti, aburitori ai publicului.