G4Media.ro

Finlanda va închide o parte a frontierei sale cu Rusia, în fața…

sursa foto: captura

Finlanda va închide o parte a frontierei sale cu Rusia, în fața unui aflux de migranți fără documente

Finlanda va închide în noaptea de vineri spre sâmbătă  jumătate din punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia, acuzând Moscova că încearcă să destabilizeze țara permițând migranților fără documente să treacă granița, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Finlanda, care împarte o frontieră de 1.340 km cu Rusia, a înregistrat de la sfârșitul lunii august un aflux de migranți fără vize din Orientul Mijlociu și Africa, în special din Irak, Somalia și Yemen, potrivit polițiștilor de frontieră.

„Guvernul a luat decizia de a închide punctele de trecere Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala”, a declarat joi ministrul de interne Mari Rantanen într-o conferință de presă.

Închiderea celor patru puncte de la frontiera de sud-est va intra în vigoare vineri seară la miezul nopții, patru puncte de trecere rămânând deschise mai la nord. Ea va dura până la 18 februarie 2024, iar examinarea cererilor de azil va fi concentrată în două centre.

Guvernul finlandez avertizase marți că ia în considerare închiderea acestei frontiere, suspectând Moscova că încearcă să destabilizeze țara, care a aderat la NATO în aprilie.

„Ne-am pregătit pentru diferite tipuri de acțiuni și acte malițioase din partea Rusiei, așa că situația nu este o surpriză”, a declarat premierul Petteri Orpo.

„Vrem ca acest fenomen să înceteze, vrem ca activitatea la frontieră să revină la normal”, a adăugat el. „Dacă situația se extinde la alte puncte de trecere și devine mai dificilă, vom lua măsurile necesare”.

Noi „fracturi”

„Această evoluție negativă va duce în mod natural la măsuri de retorsiune”, a reacționat Ministerul rus de Externe.

„Este vorba de apariția unor noi fracturi în Europa, care nu rezolvă nimic, ci ridică noi întrebări, întrebări problematice”, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, pentru agenția Tass.

Pentru Henri Vanhanen, cercetător la Institutul finlandez pentru afaceri internaționale, „Finlanda transmite mesajul că există voința politică de a lua măsuri suplimentare dacă este necesar (…) un mesaj important pentru Rusia”.

În aprilie, Kremlinul a promis că va lua „contramăsuri” după aderarea Finlandei la NATO, descriind extinderea alianței occidentale drept un „atac la adresa securității Rusiei”.

Gama acestor contramăsuri „este limitată doar de imaginație”, a declarat Vanhanen pentru AFP, citând campaniile de dezinformare, amenințările cu dezastre ecologice și restricțiile privind libertatea de circulație în Marea Baltică.

„Aceste tipuri de acțiuni malițioase, care rămân sub pragul războiului, sunt aplicate acolo unde funcționează”, potrivit expertului.

Aproximativ 280 de solicitanți de azil s-au prezentat la frontiera ruso-finlandeză din septembrie, potrivit pazei de coastă, dar „nu cifrele sunt problema”, a declarat ministrul de interne.

„Aceasta nu este o chestiune normală de politică de azil. Acesta este un caz în care avem indicii și informații că oamenii sunt manipulați pentru a intra în Finlanda”, a subliniat ea.

NATO, „cu ochii în patru”

Relațiile dintre cei doi vecini s-au deteriorat considerabil din februarie 2022, când a început ofensiva rusă în Ucraina, atac care a determinat Finlanda, îngrijorată de propria securitate, să adere la NATO.

Alianța „monitorizează îndeaproape situația” la frontieră, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Trebuie să facem schimb de informații” și apoi „să luăm măsurile necesare, dacă este cazul”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă cu președintele leton.

La sfârșitul anului 2022, Finlanda a dezvăluit planurile pentru un vast gard de 200 km de-a lungul frontierei sale.

Marți, Kremlinul a declarat că „regretă profund” planul Helsinki de a închide frontiera lor comună.

Norvegia vecină, care are un punct de trecere a frontierei cu Rusia în nordul îndepărtat, a declarat că este pregătită, prin intermediul ministrului său al justiției, Emilie Enger Mehl, să își închidă frontiera „dacă este necesar, în scurt timp”. „Nu observăm niciun trafic anormal”, a declarat ministrul pentru agenția norvegiană NTB.

În timpul crizei migrației din 2015, mii de migranți fără vize au traversat granița ruso-norvegiană cu bicicleta. Specialiștii au văzut în acest aflux o tentativă de destabilizare, în timp ce, de partea rusă, este dificil să intri în zona de frontieră fără autorizație, deoarece aceasta este atent păzită de FSB (Securitatea de stat rusă).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...