G4Media.ro

Firea, despre proiectul imobiliar de la Romexpo: Cedarea gratuită a terenului către…

Inquam Photos / Octav Ganea

Firea, despre proiectul imobiliar de la Romexpo: Cedarea gratuită a terenului către Camera de Comerț e neconstituțională și încalcă Codul Administrativ. Investitorii pot cumpăra terenul sau pot face parteneriat cu statul

Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, spune că proiectul de lege inițiat de parlamentari PMP, PSD și ALDE prin care terenul statului de la Romexpo ar fi cedat gratuit Camerei de Comerț și Industrie pentru un mega-proiect imobiliar dezvoltat împreună cu Iuliul Group este neconstituțional și încalcă și Codul Administrativ.

””Am fost ieri la audieri, la Comisia economică a Senatului în legatură cu Romexpo. Mihai Daraban, șeful Camerei de comerț, vrea sa i se transfere cu titlu gratuit terenul de la Romexpo, prin Legea Camerei de Comert. Proiectul este neconstituțional și încalcă Codul Administrativ, care prevede că bunurile proprietate privată a statului pot fi date în administrare, concesionare ori pot fi închiriate. Articolu 363 al Codului prevede și vânzarea, dar prin licitație publică. Deci terenul nu poate fi cedat gratuit”, a declarat pentru G4Media.ro Gabriela Firea.

”Dacă ar fi întrebat la Primăria Capitalei, ar fi aflat că există o Notificare în baza Legii 10 și proces pe rol, deci nu este sigur nici măcar că statul este proprietar. Nu poate fi transferat un imobil pe care statul nu e clar daca îl are sau nu în proprietate”, a mai spus Firea.

Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean, Iulian Dascălu, vor să construiască la Romexpo un complex uriaș, cu 14 turnuri (ajungând până la 42 de etaje). Proiectul ar urma să fie ridicat pe un teren care aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț.

Firea a mai spus că nu se opune propiectului în sine dacă respectă legislația și arată că Primăria București a aprobat deja un aviz de oportunitate pentru proiect. Ea arată că primăria voia să amenajeze la Romexpo, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, o sală polivalentă numită Nadia Comaneci, precum și alte facilitati de interes public.

”Dacă domnul Iulian Dascălu cumpără terenul de la statul român, poate construi orice dorește. Sau se poate face un parteneriat public – privat: statul pune terenul la dispoziție și dl Dascălu banii, dar atunci profitul unei eventuale investiții se împarte între stat și privat, așa cum este legal și moral”, a mai spus Firea.

Context. Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), potrivit HotNews.ro. Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari PMP, PSD și ALDE și prevede modificarea Legii camerelor de comerţ din România nr.335/2007. Una dintre principalele prevederi ale proiectului este transferul gratuit al terenului Romexpo București de la stat către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. O mie de vorbe un ban nu face!
    Întrebarea este:
    Cine de spaga?
    Cine ia spaga?

  2. „Iulian Dascălu cumpără terenul de la statul român…”

    Aha! Acum am înțeles: doamna Firea este împotriva proiectului pentru că domnia-sa avea o „combinație” cu terenul acela.

    Dl Iulian Dascălu nu-l poate cumpăra „pe persoană fizică”, ci probabil va fi un parteneriat între statul român și Camera de Comerț. Pentru că, da, transferul de proprietate asupra terenului trebuie să fie făcut legal și urmărind interesul public.

  3. Văd că ăștia de la PSD au o paletă largă de domenii de unde fură ca-n codru’, iar furtul de identitate practicat de @Scaraoțchi-fake/Bad@-fake reprezintă, probabil, doar un paravan pentru alte activități ilegale…
    Așa că” ATENȚIE LA BUZUNARE…!

  4. Lasa-neeeee, lasa-neeeee!
    Aveai tu o combinatie acolo ceva, sau vrei si tu un apartament sau un birou ceva si de asta latri?

    Apropo, ai rezolvat cu traficul in Bucuresti ? Ce ar fii daca intai faci ce ai promis.

  5. Deci vipera nu se opune zgarie-norilor, aglomeratiei si poluarii. Consecinta unui asemenea proiect: taxe de „combatere a poluarii” platite de cetatenii obisnuiti.

  6. In sfarsit vad si eu o luare de pozitie corecta a Gabrielei Vranceanu Firea. O suspectez ca din motive necunoscute i-a venit in sfarsit mintea la cap, dupa indelungi rataciri pe plaiurile marii coruptii si a imoprturilor de gunoi din UE pe fileiere mafiote care folosesc santajul si crima pentru a inchide gura autoritatilor. Altfel nu se explica de ce ar cumpara cineva gunoi toxic din UE pentru a-l arde la Bucuresti, provocand o poluare uriasa chiar in conditiile pandemiei cand circulatia a fost oprita si la felk orite si activitatile industriale.

  7. In sfarsit vad si eu o luare de pozitie relativ corecta a Gabrielei Vranceanu Firea. O suspectez ca din motive necunoscute i-a venit in sfarsit mintea la cap, dupa indelungi rataciri pe plaiurile marii coruptii si a importurilor de gunoi din UE pe fileiere mafiote care folosesc santajul si crima pentru a inchide gura autoritatilor. Altfel nu se explica de ce ea a cumparat gunoi toxic din UE pentru a-l arde la Bucuresti, provocand o poluare uriasa chiar in conditiile pandemiei cand circulatia a fost oprita si la fel oprite si activitatile industriale.