G4Media.ro

Firea nu se lasă: Spune că va uzita toate căile de atac…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Firea nu se lasă: Spune că va uzita toate căile de atac împotriva deciziei definitive a Curții de Apel care anulează hotărârile de înființare a companiilor municipale

Gabriela Firea anunţă că Primăria Municipiului Bucureşti va uzita toate căile de atac pentru a demonstra legalitatea înfiinţării societăţilor municipale şi îi asigură pe cei peste 3.000 de angajaţi ai acestor companii că nu-şi vor pierde locul de muncă „în prag de sărbători“, transmite Agerpres. Decizia Curții de Apel este definitivă și împotriva ei nu mai există căi de atac. Firea are la dispoziție însă așa numitele căi extraordinare de atac: contestația în anulare și revizuirea. Acestea pot fi utilizate doar pentru motive punctuale, extrem de restrictive. Până atunci însă, decizia Curții de Apel trebuie pusă în aplicare.

„USR nu face altceva decât să blocheze toate iniţiativele de dezvoltare ale Capitalei României! Până în prezent, noi am câştigat zeci de procese pe care ni le-au intentat, pentru că, de când au venit în Consiliul General, nu au făcut altceva decât plângeri penale. USR foloseşte această decizie ca o pe o armă politică, însă aceasta, deşi este îndreptată împotriva mea, afectează direct viaţa bucureştenilor. Această decizie a instanţei nu constituie un motiv întemeiat şi legal pentru suspendarea primarului general, aşa cum cere USR, invocarea suspendării fiind doar un gest ridicol, care demonstrează de fapt că toate aceste procese nu au ca scop apărarea legii, ci discreditarea primarului Capitalei”, a precizat Gabriela Firea, conform unui comunicat PMB citat de Agerpres.

Ea a adăugat că, din punct de vedere juridic, societăţile „sunt legale, funcţionează şi vor funcţiona în continuare, nu pot fi radiate prin decizia Curţii de Apel“, pentru că au fost înfiinţate conform Legii 31/1990.

„În decizia Curţii de Apel nu se afirmă că societăţile municipale sunt ilegale, ci se face referire la faptul că deciziile administrative de înfiinţare, şi anume hotărârile de consiliu, ar fi trebuit să fie adoptate cu două treimi din majoritatea consilierilor, şi nu cu jumătate plus unu. Însă nu este cazul aici, pentru că prin aceste hotărâri doar s-au înfiinţat companiile, nu s-a transferat şi patrimoniul – caz în care, într-adevăr, ar fi fost nevoie de un vot de două treimi. Subliniez că bugetul alocat societăţilor nu este parte a patrimoniului! Patrimoniul este unul singur, intangibil, aparţine Municipiului Bucureşti şi bucureştenilor, poate fi dat doar în administrare unei regii, administraţii sau unei societăţi în vederea realizării unor lucrări de interes public. Eu am mare încredere în justiţie, dar consider că, în acest caz, judecătorii au fost induşi în eroare şi nu au primit toate informaţiile necesare“, a spus ea.

Primarul a adăugat că „în acest moment se lucrează intens în Capitală“ prin intermediul acestor companii. Astfel, Compania Energetică „modernizează conductele reţelei de termoficare“, iar Compania Municipală Consolidări lucrează la 42 de clădiri şi sunt aproape de finalizare documentaţiile tehnice pentru alte 56 de imobile, a precizat aceeaşi sursă.

„O improbabilă măsură de desfiinţare a acestei companii ar duce la blocarea întregii activităţi de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Compania Dezvoltare Durabilă realizează în acest moment zeci de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pentru toate marile lucrări de infrastructură şi de investiţii din Capitală. De asemenea, Compania Municipală Parking Bucureşti S.A. achiziţionează terenuri şi va construi patru parcări tip park&ride la intrările în oraş, cu un număr total de aproximativ 2.000 de locuri, va moderniza parcările publice de suprafaţă administrate de PMB. Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA îşi propune să investească în achiziţionarea şi amenajarea a şase clădiri pentru cămine seniori şi o sută de apartamente, destinate cazurilor sociale din Bucureşti“, a arătat Firea.

În comunicatul PMB este citat şi punctul de vedere al prof. univ. dr. Marian Nicolae, titular al disciplinelor „Drept civil. Teoria generală”, „Drept civil. Persoanele”, „Prescripţia extinctivă” şi „Publicitatea imobiliară” din cadrul Departamentului de Drept Privat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, membru al Comisiilor de elaborare a Noului Cod civil şi a Noului Cod de procedură civilă.

„Hotărârile CGMB a căror anulare se solicită privesc înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni, având ca acţionar Municipiul Bucureşti, cu un procent de 99,9% şi o altă persoană juridică ce o participaţie de 0,1% şi constituie o formă de «asociere sau cooperare cu persoane juridice» în accepţiunea Legii nr. 215/ 2001 a administraţiei publice locale, iar nu simple hotărâri privind patrimoniul municipal. Pentru aprobarea înfiinţării societăţilor pe acţiuni este necesară şi suficientă majoritatea cerută de art. 45 alin. (2) din Legea nr. 215/2001, republicată (majoritatea consilierilor locali în funcţie, n.r.). (…) CGMB are delegată competenţa de a înfiinţa societăţi pe acţiuni, iar înfiinţarea celor 20 de companii municipale nu s-a făcut cu exces de putere“, a precizat el.

Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, a anunţat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.

„Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei”, a precizat sursa citată.

Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat însă că decizia Curţii de Apel Bucureşti privind anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale nu creează niciun efect, iar pentru radierea acestor societăţi ar fi necesar un nou proces.

FOTO: Gabriela Firea (Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Așa deci, deci „datorita” Companiei Energetică care „modernizează conductele reţelei de termoficare” nu am căldură de când s-a dat drumul și am fost nevoit să cumpăr iarna asta 2 radiatoare iar la curent mă aștept să plătesc 300 de lei pe lună la curent.

  2. HA HA HA HA HA ! HA HA HA HA HA !
    ASTA E romania centenara: UN TELEORMAN MAI MARE!
    statul DE DREPTI AL LUI DRAGNEA. UNDE ISI TRAGE IEL CE COMPLECT DE JUDECATA VREA.
    II TINE TIRA SINISTRUL JUSTITIEI, CU PUITORUL SAU, SINISTRUL TERICEANU.
    INFRACTORII AU IMPARTIT POPULTATIA romaniei IN DOUA: PRIVILEGIATII, NOMENKLATURA, SALARII UIRASE, PENSII SPECIALE, HOTiE FARA PEDEAPSA, DOMENII, CASTELE SI PROSTII CARE LE PLATESC, CETATENII DE MANA A DOUA A romaniei centenare.

  3. Bine ti-a facut Dragnea ca te-a dat afara!Ceva bun pentru bucuresteni faci si tu pana pleci de tot?O parcare ai facut si tu macar?

  4. Deci: desfiintezi completul de judecata. Dar ce sa mai explic eu te duci cu un porc la fmmdragnea si te invata el.

  5. duamna primar …. se lasa greu ,,,…,,,
    fiind singurul site de presa independenta: 4 litere, p$d

  6. Pt duamna Gabi: https://dexonline.ro/definitie/definitiv

    Cu placere!

  7. Cei 3000 de angajati sunt de astazi in vacanta prelungita. Nu-i rau deloc!

  8. Desigur ca dna Firea nu se lasa…. nu se lasa pentru ca risca ploaia de injuraturi si de reactii negative a celor carora le-a promis postul caldut si de durata intr-o „companie” municipala. Ea a avut geniala idee sa faca biznisul asta, i-a implicat pe foarte multi in asta, iar acum trebuie sa gaseasca o solutie care sa o scota din „rahat”. „Primareasa” are ocazia de a cadea in picioare si de a-si crea o imagine, punctand politic, pentru ca o data „le-a dat de munca” (poporul zice „ne-a dat o paine”), iar acum „lupta sa-i salveze” („nu pot sa-si piarda locul de munca in prag de sarbatori”)… Va dati seama cat de mizerabila este politica facuta de asemenea ipochimeni?

    Trebuie precizat din capul locului ca primaria sau municipalitatea sub semnatura dnei primar nu mai poate aloca nimic acestor „companii” … daca va face asta risca raspunderea penala; de fiecarea data cand va face risca raspunderea penala pentru fapte distincte… in plus, in acest moment Curtea de Conturi e foarte atenta pe fiecare miscare patrimoniala care implica bugetul municipalitatii.

    Ce face pentru inceput dna Firea? Apasa pedala „empatiei” (a prostirii in fata pe baza de mila) … mai exact vantura chestia ca nu e posibil sa ramana fara locuri de munca „in prag de sarbatori” bietii amarati cu salarii de bastani din de acum defunctele „companii” municipale. Apoi „primareasa” zice cat de utile si cat de multe lucruri minunate fac „companiile” …
    Prin urmare e o crima sa gandeasca cineva ca biznisurile denumite „companii municipale” sa dispara.

    De ce face asta „primareasa”? Pentru ca poate si pentru ca stie ca ea personal nu risca nimic. Pana la urma ea doar a facut o propunere care a fost insa asumata de altii, care au votat (in comentarii anterioare am aratat clar ca Firea nu poate raspunde legal pentru ce au facut altii … nici macar nu i-a instigat, fiind suficient ca niste consilieri cu ganduri meschine sa se gandeasca la profitul pe care ei personal l-ar trage din asemenea idee).

    PS
    Cred ca Pandele se gandeste in ce l-a bagat sotia … daca si la el s-a decis la fel ca la Bucuresti, atunci nu-i pica bine deloc situatia nevestei… macar daca ar fi convins-o sa nu faca 22, sa faca 1-2 … asa cum 22 impactul e devastator; cu 1-2 se dilua repede scandalul.
    Probabil ca 22 au fost necesare ca sa intre toti (rudele, prietenii, cunostintele, apropiatii etc) … in Voluntari e clar ca nu-ncapeau…

  9. O idee…

    Municipalitatea poate legal (si chiar ar trebui sa se gandeasca) sa fie actionar la orice companie doreste. Ceea ce este esential e ca aceasta participare sa fie benefica, adica sa aduca venituri suplimentare municipalitatii.
    De asemenea, cu respectarea cvorumului legal, municipalitatea poate face biznisuri (societati comerciale, speculatii financiare, constituire de fonduri de investitii etc)… conditia este sa nu fie „afaceri de familie” si „pe prietenii”, iar biznisurile sa fie facute profesionist.
    Deci municipalitatea, daca voteaza 2/3 din consilieri, iar votul nu are la baza altceva decat o idee argumentata serios si cu adevarat in folos public, poate face „companii municipale”… daca le face altfel, justitia a fost clara: sunt ilegale!

  10. Era sa uit…
    Dna Firea tot innebuneste lumea cu afirmatia ca hotararea Curtii nu spune ca ar fi ilegale companiile municipale, ci ca s-au anulat hotararile de infiintare a lor pentru ca au fost luate fara cvorumul legal…
    Pentru oricine intelege sensul cuvintelor in limba romana, nerespectarea cvorumului prevazut de lege inseamna in esenta nerespectarea legii … adica daca se face ceva fara respectarea legii nu poate fi decat nelegal!!!
    Companiile sunt nelegale pentru ca s-au constituit nelegal; s-au constituit nelegal pentru ca nu s-a respectat cvorumul prevazut de lege. Restul e prosteala pe fata.

  11. Dacă judecătorii au fost induși în eroare de ce nu le-ai dat tu (firea) informațiile necesare? Fiindcă minți și vrei să ne induci în eroare.

  12. Firmele cu participare 99,99% CMB au achiziționat de terenuri, astea nu sunt intrări în patrimoniu? Le-a luat CMB prin cei 99,99% din fiecare firma! Deci înființarea firmelor se refera la activități cu patrimoniu si trebuie votate cu 2/3.

  13. La CEDO nu încearcă?
    Ce nu înțelege tuta? Actul de înființare fiind nelegal, absolut tot ce se bazează pe acel act e nul.
    E hotărâre definitivă și irevocabilă. Având în vedere că hotărârea nu încalcă principiul priorității dreptului comunitar, nu există motiv de revizuire.
    Dar deh, a învățat de la gurul ei varanul felix.
    Madam, pregătește-te să dai banii înapoi din buzunarul propriu, tu împreună cu ăia 50%+1 din membrii psd-alde din CGMB care ți-au votat dorințele de preamărire.

  14. Normal că doar e vorba de parale multe în joc. Păi de unde mai vine parandărătu’?