G4Media.ro

Firma care sortează deşeurile din Bihor, amendată cu 500 de mii de…

Sursa foto: Bihoreanul

Firma care sortează deşeurile din Bihor, amendată cu 500 de mii de lei după ce a întrerupt activitatea /  Societatea pretinde mai mulți bani, iar județul riscă să rămână cu activitatea de colectare a deșeurilor blocată

Girexim Universal, firma responsabilă cu tratarea deşeurilor reziduale din judeţ, a închis brusc porţile şi n-a mai permis accesul autospecialelor care au colectat deşeurile bihorenilor, motiv pentru care a încasat o amendă de 500.000 lei de la Garda de Mediu, anunță Bihoreanul.

„Le-am solicitat să reia activitatea. Dacă nu o vor face, reziliem unilateral contractul”, spune preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Mircea Mălan. Tratarea deşeurilor este obligatorie, aşa că, până când se clarifică situaţia, s-au luat măsuri de avarie.

Bihorul a fost printre primele judeţe din ţară care a construit o staţie TMB cu bani europeni, finalizată în 2016, dar a cărei administrare a fost scoasă la licitaţie abia în 2020. Abia după încă 2 ani de licitaţii repetate a fost pusă în funcţiune de ADI Ecolect Group, entitatea care gestionează salubritatea bihoreană.

Câştigătoarea licitaţiei a fost Girexim Universal, o firmă din Argeş patronată de un controversat baron local, Gheorghe Vasâi, care anul trecut a fost eliberat condiţionat din închisoare, unde a ajuns în 2023, condamnat la 4 ani într-un dosar în care i-a fost coleg de detenţie şi fostul primar PSD din Piteşti, Tudor Pendiuc.

Eco Bihor, firma care administrează halda din Oradea şi a concurat şi ea pentru TMB, a acuzat Girexim, inclusiv într-o plângere la DNA, că a depus acte măsluite la licitaţie.

Pentru că n-a primit banii pretinşi, Girexim a anunţat ADI Ecolect că renunţă la contract. Discuţiile despre închiderea socotelilor n-au apucat să avanseze, însă, că firma a şi închis porţile staţiei TMB.

De lunea trecută, autospecialele de salubritate n-au mai avut acces în staţie, iar situaţia putea degenera uşor într-o criză a deşeurilor. Dacă n-au unde să ducă deşeurile, operatorii de salubritate nu pot nici să le colecteze.

Gunoaiele n-au rămas pe străzi numai pentru că depozitul judeţean de deşeuri are la rându-i o staţie de tratare a deşeurilor, de o capacitate şi performanţă mult mai mici, dar bună într-o situaţie de avarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...