Firma din Iași care importă din Coreea de Sud kituri de diagnosticare a coronavirusului: ”Echipamentele au fost achiziționate până acum doar de ONG-uri pentru a fi donate spitalelor / Spitalele și DSP-urile au primit oferta noastră, însă probabil încă nu s-au decis”
Cristina Hristodorescu, administratorul companiei ieșene Praxis Medica SRL, care a semnat un contract cu un producător sud-coreean pentru a importa echipamente și kituri de testare pentru coronavirus, a declarat pentru G4Media.ro că a acestea au fost cumpărate pana in acest moment doar de catre ONGuri pentru a fi donate spitalelor.
”Spitalele si DSP-urile au primit oferta noastra, insa probabil inca nu s-au decis”, a arătat Cristina Hristodorescu într-o declarație pentru G4Media.ro, adăugând că ”încă de la începutul raspandirii virusului in Europa am rugat compania Bioneer (din Coreea de Sud – n.red.) sa rezerve 30 de echipamente pentru Romania si cat mai multe kituri de testare. Dar pentru ca in Europa si cu precadere in Italia situatia este foarte grava, productia lor a crescut si livrarea se face dupa regula primul venit, primul servit. Asa ca am vrut sa securizez aceste echipamente cu un contract ferm pentru Romania”.
Întrebată dacă autoritățile medicale și spitalele au cerut aceste kituri, Cristina Hristodorescu a spus că ”am fost contactati telefonic ieri (vineri – n.red.) de catre o persoana din Ministerul Sanatatii pentru o posibila achizitii de 45.000 de teste cu fonduri de la Banca Mondiala, dar doar atat. Spitalele si DSP-urile au primit oferta noastra, insa probabil inca nu s-au decis. Sincer, mi-as dori ca spitalele din Romania sa achizitioneze aceste echipamente, cu atat mai mult cu cat cererea din partea Europei este foarte mare si stocurile de reactivi se rezerva cu banii in avans la producatori. Dupa ce vor incepe testarile in numar mai mare vor fi mult mai multe cazuri declarate”.
Care este prețul acestor echipamente și kituri? ”In comparatie cu preturile din piata, care la acest moment nu fac exceptie de la speculatiile oportuniste, noi livram echipamentele la pretul producatorului, ne asumam transportul foarte scump, ne asumam livrarea, instalarea si instruirea personalului din laboratoare. De asemenea, pretul pentru o testare, doar reactivii necesari, ajunge pana in 100 lei cu TVA, ceea ce il face foarte accesibil pietii romanesti. Pentru a putea fi lucrate aceste teste mai sunt necesare si cateva materiale, cum ar fi kitul de recoltare nazo-faringiana, consumabile de laborator si nu in ultimul rand, echipament de protective pentru persoana care lucreaza”, a spus administratorul firmei pentru G4Media.ro.
”In ciuda a ceea ce se intampla nu vom renunta la unicul scop ce merita atentia si eforturile in acest moment: diagnosticarea cat mai rapida si eficienta a cator mai multi romani. Numarul mic de cazuri confirmate este din cauza insuficientei testari”, a mai spus Cristina Hristodorescu.
Răspunsul complet al companiei Praxis Medica:
Inca de la inceputul raspandirii virusului in Europa am rugat compania Bioneer sa reserve 30 de echipamente pentru Romania si cat mai multe kituri de testare. Dar pentru ca in Europa si cu precadere in Italia situatia este foarte grava, productia lor a crescut si livrarea se face dupa regula “primul venit, primul servit”. Asa ca am vrut sa securizez aceste echipamente cu un contract ferm pentru Romania.
Kiturile au un regim special de transport si pastrare, fiind livrate pe gheata carbonica. Va detaliez putin acest aspect pentru a intelege cat de urgent este sa scoatem aceste kituri din vama imediat ce va ajunge primul transport saptamana viitoare.
Echipamentele si kiturile au fost achizitionate pana in acest moment doar de catre ONGuri pentru a fi donate spitalelor. Nu am niciun contract semnat cu vreun spital pana in acest moment!
De asemenea, daca vor fi suficiente, se vor lucra si in laboratorul central din Iasi. Important este ca acestea sa ajunga la spitale.
Cu ajutorul colegilor incercam sa implementam echipamentele si aceasta metoda complexa chiar in spitalele in care nu s-a lucrat vreodata.
Am fost contactati telefonic ieri de catre o persoana din Ministerul Sanatatii pentru o posibila achizitii de 45.000 de teste cu fonduri de la Banca Mondiala, dar doar atat.
Spitalele si DSP-urile au primit oferta noastra, insa probabil inca nu s-au decis. Dupa ce vor incepe testarile in numar mai mare vor fi mult mai multe cazuri declarate.
In comparatie cu preturile din piata, care la acest moment nu fac exceptie de la speculatiile oportuniste, noi livram echipamentele la pretul producatorului, ne asumam transportul foarte scump, ne asumam livrarea, instalarea si instruirea personalului din laboratoare.
De asemenea, pretul pentru o testare, doar reactivii necesari, ajunge pana in 100 lei cu TVA, ceea ce il face foarte accesibil pietii romanesti.
Pentru a putea fi lucrate aceste teste mai sunt necesare si cateva materiale, cum ar fi kitul de recoltare nazo-faringiana, consumabile de laborator si nu in ultimul rand, echipament de protective pentru persoana care lucreaza.
Sincer mi-as dori ca spitalele din Romania sa achizitioneze aceste echipamente, cu atat mai mult cu cat cererea din partea Europei este foarte mare si stocurile de reactivi se rezerva cu banii in avans la producatori.
Deoarece presa nationala si locala preia stirea Dvs si da curs interpretarilor proprii, foarte tendentioase uneori, poate ca ar trebui subliniat ca exista multi oameni de bine si firme de credinta care chiar vor sa faca ceva pentru tara noastra.
Specialitatea mea este chimie medicala radiatii nucleare si lucrez de mai bine de 20 de ani in domeniul laboratorului clinic. Coordonez aceste firme si incerc sa aduc noutatile tehnologice si calitatea in domeniu din 2002, iar comoditatea nu ma caracterizeaza.
Sper ca rautatile din partea celor care doar stau in fata calculatoarelor si scriu neadevaruri sa se cenzureze in aceste zile de mare foc pentru domeniul sanatatii. Diagnosticul pleaca totusi din laborator si acesti specialisti, medici, biologi, biochimisti si chimisti sunt foarte expusi, in egala masura ca si cei ce ingrijesc bolnavii infectati. Se stie ca nu doar saliva este vehicul contaminant, ci si urina si materiile fecale. Deci, independent de testele de COVID19 se efectueaza in laboratoare si restul analizelor, la persoane teoretic sanatoase, dar posibil purtatoare.
Foto: Teste pentru coronavirus / Bioneer
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii