G4Media.ro

Firma unei inculpate DNA, condamnată în primă instanță pentru fraudare de fonduri…

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Firma unei inculpate DNA, condamnată în primă instanță pentru fraudare de fonduri europene, oferă consultanță Administrației Spitalelor București pentru gestionarea proiectelor de digitalizare prin PNRR

O societate înființată în luna mai 2022 și deținută de o inculpată DNA oferă unor spitale administrate de Primăria Generală a Municipiului București consultanță în vederea obținerii de finanțări PNRR pentru digitalizarea serviciilor medicale. Firma se numește Holobiont SRL și a fost fondată la cinci luni după ce patroana Anca Elena Ștefan a fost condamnată, în primă instanță, la 9 luni de închisoare, cu suspendare, într-un dosar de fraude cu fonduri europene în derularea unui proiect POSDRU intitulat ”Anotimpuri la borcan”. La momentul trimiterii în judecată, Ștefan ocupa postul de manager al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie ”Ana Aslan”.

În lunile septembrie 2022 și martie 2023, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a atribuit direct firmei Holobiont SRL, cu sediul tot în Capitală, două contracte de câte 45.000 de lei pentru ”Servicii de consultanță privind gestionarea proiectelor de digitalizare în domeniul medical”.

În contul acestor bani, Holobiont SRL, societate înființată în mai 2022, trebuie să presteze mai multe servicii, printre care consultanță pentru conceperea unor proiecte cu impact major în îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților deserviți, consultanță privind realizarea caietului de sarcini pentru diverse proiecte ce implică tehnologie medicală, punerea la dispoziție a unui expert cooptat în cadrul procesului de evaluare a ofertelor în cadrul proceselor de licitație publică, consultanță pe tot parcursul procesului de evaluare a ofertelor, consultanță pe tot parcursul de implementare a proiectelor și management de proiect.

Sursa foto: epochtimes-romania.com

Odată obținute finanțările, scopul acestor proiecte va fi implementarea unor sisteme de colectare și procesare de date medicale din șase spitale aflate în administrarea ASSMB (Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, Spitalul Clinic ”Colentina”, Spitalul Clinic ”Prof. Dr. Th. Burghele”, Spitalul Clinic ”Colțea”, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Panait Sîrbu”, Spitalul de Boli Cronice ”Sf. Luca”), precum și a unui sistem de monitorizare și control indicatori calitate și acces servicii medicale oferite în rețeaua Administrației.

”Pentru finanțare, vor fi accesate, atunci când vor fi disponibile, fonduri PNRR, dar și prin alte linii de finanțare”, a declarat, pentru G4Media.ro Anca Elena Ștefan, unic asociat la Holobiont SRL.

ASSMB este serviciu public organizat ca instituție publică de interes local, finanţată din bugetul Municipiului București și are în administrare 19 spitale și 598 cabinete școlare de medicină generală și stomatologie, din grădinițe, școli gimnaziale, licee și universități.

Între 2017 și 2021, Anca Elena Ștefan a fost managerul uneia dintre cele mai cunoscute unități medicale din București – Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie ”Ana Aslan”. Ea a părăsit postul în iunie 2021, la șase luni după ce DNA a trimis-o în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Procurorii au acuzat-o că, în calitate de președintă a unei asociații care a derulat un proiect european POSDRU numit „Anotimpuri la borcan”, cu o valoare totală de 6,2 milioane lei, a deturnat o parte din bani.

Mai precis, ”în perioada martie – decembrie 2016, deși a știut că are obligația să returneze către Autoritatea de Management banii necheltuiți de către entitățile create (în total 430.052 lei), inculpata ar fi schimbat destinația acestor sume de bani folosindu-le în alt scop, cea mai mare parte fiind transferată în conturile sale și ale fostului său concubin.” Obiectivul general al proiectului l-a constituit dezvoltarea și promovarea economiei sociale prin înființarea și dezvoltarea a 12 structuri de economie socială în cadrul cărora urmau să fie create și menținute 60 de locuri de muncă sustenabile pentru persoane vulnerabile.

În acest dosar, în decembrie 2021, Ștefan a fost condamnată de Tribunalul București, pe fond, la 9 luni închisoare, cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 2 ani, perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile în cadrul Primăriei Sectorului sau la Arhiepiscopia Bucureştilor. Procesul se află acum în faza de apel, pronunțarea fiind așteptată pe data de 5 mai 2023. ”Sunt pe altă zonă, cele două nu au legătură”, a declarat Anca Elena Ștefan legat de contractele cu ASSMB și dosarul penal.

Până la ora editării acestui articol, Biroul de presă al ASSMB nu a răspuns unei solicitări pe tema contractelor cu Holobiont SRL.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai da, esti infractor „pe zone” :)) Daca esti infractor dovedit pe o anumita zona, sa zicem medicala, te poti reorienta catre o alta zona, poate educatie, unde intri ca om cinstit, integru, nepatat. Va dati seama ce minte au aia de i-au incredintat proiectele