Firmele de pompe funebre din Bergamo nu mai rezistă să lucreze 24 de ore din 24 fără niciun fel de protecţie / Crematoriul funcționează non-stop, dar perioada de așteptare pentru o incinerare este de trei săptămâni
Lucrează non-stop de aproape o lună, fără mănuși și fără măști. Niciunul dintre ei nu a fost supus vreunui test, în ciuda faptului că au întâlnit zeci de membri ai familiilor și prieteni ai persoanelor care au murit din cauza Covid-19. Proprietarii și angajații agențiilor funerare din provincia Bergamo sunt epuizați și amenință să se oprească dacă nu se iau măsuri adecvate pentru protejarea siguranței publice.
În provincie activează aproximativ 80 de firme. Una dintre cele mai mari dă de lucru la aproximativ patruzeci de persoane: înainte de coronavirus erau, în medie aproximativ 115 înmormântări pe lună, însă de la începutul lunii martie şi până în prezent, s-au înregistrat deja peste 800.
Imaginile camioanelor armatei care transportă sicriele victimelor coronavirusului din Bergamo au devenit deja simbolul dramei pe care îl trăiește orașul. Crematoriul funcționează de săptămâni întregi 24 de ore pe zi, însă nu poate face față solicitărilor. În momentul de față, perioada de așteptare pentru incinerare este de trei săptămâni.
Bergamo este una dintre zonele cu cel mai mare număr de cazuri din Italia, aproape 6.500 conform datelor Protecției Civile. Antonio Ricciardi, președintele diviziei de pompe funebre a LIA, o asociație a întreprinderilor mici și mijlocii din zona Bergamo, vorbeşte despre o situație nesustenabilă.
„Este absolut iresponsabil să continuăm să funcționăm în condițiile actuale” – a spus Ricciardi – ”intrând și ieșind din unitățile sanitare și din casele oamenilor fără niciun control al sănătății”.
Angajaţii firmelor de pombe funebre sunt nemulţumiţi de faptul că autoritaţile medicale subestimează riscul, în special în etapele inițiale ale infecției. „În primele zile” – declară pentru Euronews Pietro Bonaldi, directorul LIA – ”era permisă transportarea sicriului cu capacul deschis. Acesta era dus în casele membrilor familiei și în biserici pentru a permite rudelor și prietenilor să dea un ultim salut persoanei decedate. Numai că în acest fel se încuraja reunirea mai multor persoane într-un spațiu limitat, favorizând răspândirea virusului. Noi am fost cei care au sesizat acest aspect autorităților”.
În plus, în afară de rude și prieteni, şi angajații firmelor de pompe funebre ar fi putut contribui la creșterea exponențială a cazurilor din provincie.
Pe măsură ce contagiunea a progresat, au fost stabilite reguli mai stricte. Corpurile nu mai sunt dezbrăcate şi îmbrăcate frumos pentru ultimul drum, ci sunt învelite pur și simplu într-un cearceaf umed, îmbăiat în soluție dezinfectantă, iar sicriul este sigilat imediat.
De asemenea, au fost interzise şi ceremoniile funerare, cu scopul de a evita adunările. Înmormântarea a fost redusă la simplul transport al sicriului sigilat la cimitir sau la crematoriu. Incinerarea persoanelor care au murit din cauza Covid-19 nu este obligatorie.
De aproape o lună, angajaţii firmelor de pompe funebre din provincia Bergamo au intrat în structurile sanitare Bergamo fără nicio protecție. Lipsa de măști, de mănuși și soluții dezinfectante este un lucru cunoscut, mass-media italiană a tot vorbit despre acest aspect, iar în urmă cu câteva zile, regiunea Lombardia a lansat un nou apel către companiile care le pot produce. În mod firesc, prioritatea este acordată operatorilor din sănătate, dar, aşa cum subliniază Bonaldi, şi angajaţii pompelor funebre riscă mult atunci când sunt chemați să aibă grijă de cei decedați.
Subiectul testării pentru SARS -COV-2 este mai complex. Niciunul dintre lucrătorii companiilor funerare, a confirmat Bonaldi pentru Euronews, nu a fost supus vreunui test. Potrivit celei mai recente circulare a Ministerului Sănătății, numai persoanele care prezintă simptome ale virusului trebuie supuse testului. Cu toate acestea, regiunile acționează în mod aleatoriu, fără a respecta prevederile ministerului.
Regiunea Veneto, de exemplu, a ales să efectueze foarte multe teste: până în prezent au fost făcute peste 61 de mii, cu doar 12 mii mai puțin decât Lombardia, care are însă un număr de cazuri de șase ori mai mare (aproape 29 de mii față de cele aproximativ 5 mii din Veneto). Lombardia, pe de altă parte, s-a dovedit mai loială directivelor ministeriale. Rezultatul fiind că sute de lucrători funerari continuă să își facă treaba fără niciun fel de control care să le protejeze atât sănătatea lor, cât şi pe cea a comunității.
Sursa: Euronews
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii