G4Media.ro

Firmele IT locale din Iași se asociază într-o asociație care să le…

Sursa foto: Pexels

Firmele IT locale din Iași se asociază într-o asociație care să le apere drepturile în fața multinaționalelor /  „Conducerea mare de la Amazon nici nu ştie probabil că există oraşul Iaşi. Dar nu au scrupule în încercarea de a ne recruta oamenii

În dorinţa de a câştiga reprezentativitate în faţa autorităţilor, dar şi de a face trecerea de la statutul lor de furnizori de servicii IT, la cel de creatori de produse, mai multe firme ieşene din domeniul tehnologiei informaţiilor au decis să se unească într-o asociaţie, numită „Made in Iaşi”, scrie Ziarul de Iași. Astfel, vor putea dezvolta proiecte comune, vor face schimb de informaţii şi, mai ales, vor putea propune autorităţilor proiecte de dezvoltate locală.

„Conducerea mare de la Amazon nici nu ştie probabil că există oraşul Iaşi. Dacă aici are loc un eveniment care nu este despre recrutare, oamenii de aici ai multinaţionalelor spun clar, «nu avem bani de investit în comunitatea locală». Au mâinile legate. Dar nu au scrupule în încercarea de a ne recruta oamenii. Nu e ca şi cum vreuna dintre multinaţionalele din Iaşi, vai, protejează într-un fel mediul de business, nu”, spune Andrei Dănilă, fondatorul companiei IT din Iaşi Code 932.

În schimb, cred antreprenorii din IT-ul local, dacă ar fi la nivel de autorităţi un plan prin care ar obliga multinaţionalele să aloce un buget pentru susţinerea unor proiecte locale, probabil că s-ar obţine rezultate. Iar acest rol i-ar putea reveni asociaţiei „Made in Iaşi”.

Ideea asociaţiei a pornit de la modelul ţărilor occidentale, în care fondatorii de firme se grupează în asociaţii, pe zone geografice şi pe industrii, pentru a putea să facă schimb de cunoştinţe, să lucreze la proiecte comune, să conceapă planuri comune de dezvoltare atât a afacerilor, cât şi de dezvoltare a zonei în care se află, şi să poată să fie reprezentaţi în faţa unor instituţii publice.

“Pentru că nu putem noi, firmele de IT din Iaşi să mergem individual la Primărie. Cine? Ne adunăm 60 de oameni şi mergem la Primărie? Plus că trebuie să aliniezi păreri, trebuie să aliniezi priorităţi”, explică fondatorul.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Dacă vă pleacă oamenii, problema e la voi

  2. Poate ca AWS investeste in comunitatea locala tocmai prin salariile pe care le plateste angajatilor si prin nivelul impozitelor.
    Oferiti salarii competitive, joburi bune si medii de lucru sanatoase si nu vor mai pleca oamenii din firmele voastre.

    Dc vrea sa se planga sa discute cu administratia locala, sa intrebe ce se intampla cu taxele platite si sa nu mai voteze psd si pnl data viitoare.

    Vesnica problema in romania: altii sunt de vina

  3. Atenție la înțelegerile pe sub masa din cadrul ancestor asociații patronale!
    Ceea ce vor face este sa tina salariile jos prin înțelegerea ilegala de a nus-si oferta intre ele angajații.

  4. Deci problema firmelor locale de IT este ca AWS si alte multinationale le recruteaza oamenii. Pai imi pare rau, dar daca aia vin cu 25% in plus la angajare, asa in primul an si dupa minim 10% + inca ceva sustinut in fiecare an, cum sa nu plece omul.

    Am lucrat si eu de-a lungul anilor la firme locale de IT si pot spune ca jumatate din timp stau in discutii cu avocatii ca sa nu ii prinda statul roman la facut artificii legate de bani.

    Referitor la bugetul local, se pare ca nu va duce capul deloc: Banii care sunt platiti la salarii recircula in economia locala. Chiriile platite sunt in piata locala, alte servicii sunt din piata locala.

    Mai stiu eu discutii de genul asta cu multinationalele legate de magazinele de colt de strada, patronate de romani, vs Kaufland, LIDL, Carrefour samd. Aia cand au intrat pe piata au dublat salariile, pe alocuri chiar triplat prin beneficii pe langa salarii. Bineinteles ca au inceput sa tipa patronachii romani ca vin strainii sa ne fure oamenii.

    Bai dar oamenii aia nu trebuie sa traiasca si ei decent?

    Apropo: Sustinerea proiectelor locale se face de catre autoritatea statului, mergeti la USL 2.0 la Chirica si la prietenul lui Alexe sa va dea bani de proiete locale. Nu mai gafaiti atat dupa banii castigati cinstit de catre privat.

  5. Articolul are titlu dar nu are inteles.

    • Oamenii au pus-o de un patronat local in IT sa stopeze creșterea necontrolata a salariilor.
      Prin metode neconcurențiale, probabil semi-ilegal

  6. Mult text pentru ce trebuia sa fie: nu putem sa salarii ca Amazon, vrem sa ramana mici…

  7. „Nu vrem sa dam salarii ca la Amazon pentru ca nu ne mai putem opri 80% din cat incasam de la cei pentru care lucram. Si avem leasing scump la Porche/BMW/Tesla.”

  8. „în încercarea de a ne recruta oamenii …”; ce exprimare frate, dar de cand oamenii aia sunt ai vostri? ca sa fie ai vostri trebuie sa le castigati respectul si sa-i rasplatiti corect pentru efortul depus.