G4Media.ro

Fișa medicală a lui Moș Crăciun: obezitate, diabet, hipertensiune și jet-lag /…

Sursa foto: Pexels

Fișa medicală a lui Moș Crăciun: obezitate, diabet, hipertensiune și jet-lag / Consumă 54 de milioane de calorii în 36 de ore, însă primește 9,9 miliarde de calorii doar în SUA

În noaptea de 25 decembrie traversează 24 de fusuri orare în 36 de ore continue. Și jumătate din omenire pune la îndoială însăși existența lui. Moș Crăciun este un domn de o anumită vârstă (să spunem peste 70 de ani), robust, cu o față veselă și colorată. Dar care are, dacă-I urmărim faptele, serioase probleme de sănătate.

Corriere della Sera i-a făcut fișa medicală lui Moș Crăciun, iar aceasta nu arată deloc bine.

Un star mondial născut în principal unor reclame celebre, cum ar fi cea pentru Coca Cola în 1930, astăzi, el are o serie de probleme, începând cu faptul că o „burtă” este orice, mai puțin sinonimă cu sănătatea.

Obezitatea este un factor de risc pentru boli grave, precum cancer, diabet, tulburări cardiovasculare. O talie care depășește 80-90 de centimetri crește probabilitatea de probleme cardiace sau alte probleme. Pe scurt, Moș Crăciun – având în vedere și vârsta sa – chiar ar trebui să țină o dietă.

Cu siguranță iubitul bătrân nu este un campion al sănătății. În noaptea de Crăciun, intră în casele tuturor copiilor din lume (cei sub 18 ani sunt aproximativ 2,4 miliarde, potrivit Unicef) și, în consecință, primește de la fiecare ”un dulce” însoțit de lapte (sau lichior, pentru a face față frigului). E mai bine pentru reni, care mănâncă doar morcovi. Conform unor estimări, Moș Crăciun ar arde 54 de milioane de calorii în jurul globului (calculând o înălțime medie a coșului de fum de 4 metri și că sacul cu cadouri cântărește 160 kg). Destule, dar nu suficiente.

Numai în Statele Unite, de fapt, gustările oferite de gospodării i-ar aduce bunului moș un bun 9,9 miliarde de calorii. Estimarea este făcută pe baza unui pahar de lapte (135 de calorii) și a unei farfurii de biscuiți (140 de calorii) și imaginându-ne că Moș Crăciun are doi metri înălțime și cântărește 110 kilograme.

Este clar că o alimentație de o asemenea amploare are un impact puternic asupra glicemiei: putem presupune că Moș Crăciun are valorile un pic deplasate (așa-numitul „prediabet”) sau că este diabet deschis. În acest caz, în noaptea de Crăciun trebuie să își aducă singur doze masive de insulină (creând astfel probleme majore de aprovizionare pentru restul omenirii).

Dar ce face Moș Crăciun când nu este Crăciun? Probabil aproape nimic, deoarece munca sa „activă” este concentrată toată într-o singură noapte. În rest – putem presupune – pe lângă citirea a 2,4 miliarde de scrisori, el supraveghează producția de jucării în fabrica de elfi. Care nu ar trebui să fie foarte departe de casa lui. Sedentarismul, obezitatea și tensiunea arterială ridicată sunt legate: cei care sunt supraponderali sunt mai predispuși să sufere de hipertensiune. Moș Crăciun are nevoie și de un cardiolog bun.

Kilogramele în plus pot însoți și o altă tulburare: colesterol înalt (colesterolul „rău” LDL), un factor de risc pentru infarct și infarct. Pentru a contracara acest lucru se recomandă o dietă săracă în grăsimi și activitate fizică. În ceea ce privește dieta – în afară de dulciurile Mamei Crăciun – ne putem imagina că Moșul urmează tradițiile din țara sa natală, Laponia, Finlanda (orașul în care locuiește este Rovaniemi). Bineînțeles, masa este dominată de ren, urmată de somon. Regimul alimentar din țările reci nu este, cu siguranță, lipsit de grăsimi. Cum rămâne cu sportul? Este greu să ni-l imaginăm pe Moș Crăciun alergând în fiecare zi sau făcând 40 de ture în piscină.

Nu putem să nu menționăm ceea ce este, probabil, problema numărul unu: un jet lag foarte lung, deoarece în noaptea de 24 spre 25 decembrie Moșul trebuie să străbată globul în lung și-n lat, traversând 24 de fusuri orare în 36 de ore continue de muncă.

Jet lag este o condiție temporară care apare atunci când o persoană călătorește rapid între fusuri orare diferite, afectând ritmul circadian al organismului. Aceasta poate provoca o serie de simptome, inclusiv: Oboseală: Sentiment de epuizare din cauza perturbării somnului. Insomnie: Dificultăți în a adormi sau a menține somnul. Dureri de cap: Disconfort sau durere în zona capului. Iritabilitate: Stare de nervozitate sau iritabilitate. Dificultăți de concentrare: Probleme de atenție și claritate mentală.

În concluzie, scriu italienii, medicul generalist, cardiologul, nutriționistul, neurologul (pentru jet lag), psihiatrul, oncologul se pot ocupa de Moș Crăciun în tot timpul anului. E important ca în noaptea de 25 decembrie să facă pur și simplu ce-I place.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.