G4Media.ro

FIT-Finanțe pe Înțelesul Tuturor, un proiect Banca Transilvania: Cum luăm un credit?…

FIT-Finanțe pe Înțelesul Tuturor, un proiect Banca Transilvania: Cum luăm un credit? „Important e un echilibru. Să nu te întinzi mai mult decât te ține plapuma”

Creditul este un instrument care care te poate ajuta să faci lucrurile pe care ți le dorești mult mai rapid, însă atunci când luăm un credit este important să știm să nu ne întindem mai mult decât ne ține plapuma.

Ce este un credit, pe înțelesul tuturor, ce este dobânda, care este momentul potrivit pentru a lua un credit, ce tip alegem și la ce trebuie să fim atenți? Răspund, într-un nou episod al emisiunii FIT-Finanțe pe Înțelesul Tuturor, un proiect Banca Transilvania, Silviu Istrate (Faiăr), content creator, Dan Badea, stand-up comedian, Laura Giurcanu, content creator, și Speak, muzician, content creator.

Ce este un credit și de unde au băncile bani?

Cum ți-ai explica ție la 16-17 ani noțiunea de credit? „Sunt niște oameni care au foarte mulți bani, ai dacă te duci la ei să le ceri bani, trebuie să le dai înapoi mai mulți”, explică, pe un ton amuzant, Speak, muzician și content creator. El spune că primul credit și l-a luat la 27 de ani, pentru a-și cumpăra un apartament.

Dan Badea, stand-up comedian, consider că ar trebui să existe cineva care să ne explice în școală, în facultate, ce înseamnă un credit, ce înseamnă dobânzile – ROBOR, IRCC.

Potrivit lui, un credit este o promisiune din partea părților, care te pregătește pentru viață. „Tu dă-mi tu niște bani acum, că eu îți promit că îi dau înapoi. Asta înseamnă că o să stau în școală, că o să merg la muncă”, explică el.

Ideea e împrumut nu e ceva nou, dar nu e ceva rău. Te poate ajuta să faci lucrurile pe care ți le dorești mult mai rapid, mult mai eficient, neavând resurse, dar având dorințe. Să nu privești banca și creditele și o linie de credit ca pe ceva negativ”, explică Laura Giurcanu, content creator.

De unde au băncile bani să dea credite? „De la ceilalți oameni care își țin banii în bancă. Dacă îți ții bani în bancă mai mult timp și tu primești dobândă. De la aceștia pot să primească și restul și se rulează așa în continuare”, spune ea.

La ce să fim atenți când luăm un credit și la ce se uită banca?

Laura Giurcanu spune că a încercat să ia un credit în urmă cu patru ani, dar multe bănci au refuzat-o până să găsească una care să îi acorde împrumuturi. Potrivit ei, motivul a fost că era plătită cu drepturi de autor, adică un tip de formă de muncă mai puțin stabil decât un contract de muncă. Băncile acceptă mai greu să acorde credite de acest tip, pentru că riscul ca ele să nu își primească banii înapoi este prea mare.

Potrivit ei, banca se va uita dacă ai siguranța unui loc de muncă, dacă ai anumite venituri, dacă locul de muncă de ceva timp, pentru ca riscul să fie mai mic.

Cred că trebuie să fim responsabili și conștienți de resursele pe care le avem ca să înapoiem creditul. Adică să nu ne întindem mai mult decât am putea și cumva să ne păstrăm o relație confortabilă cu banca, în care să nu devină așa un sacrificiu atât de mare să înapoiez creditul. Cred că e bine să fii conștient și să fii foarte calculat, să fii conștient de sumele pe care le ai, de care depinzi în fiecare lună, ce venituri îți vin”, spune Laura.

Dan Badea, stand-up comedian, spune că oamenilor de ce le e frică de faptuș că nu o să poată să plătească și că o să rămână pe străzi. „Important e un echilibru. Să nu te întinzi mai mult decât te ține plapuma. Să îți faci un calcul bun și să nu te arunci. Întinsul cât te ține plapuma nu e să nu-ți iei credit, ci să-ți iei unul exact cât crezi că ai nevoie”, spune el.

Iar atunci când observi că nu mai poți face față ratelor, poți să faci o refinanțare a creditului, spune Laura Giurescu.

În plus, e important de ținut mine că în fiecare an, la un credit pentru locuință, trebuie să reînnoiești polița de asigurare a locuinței, iar aceasta este destul de costisitoare, explică Speak, muzician și content creator.

Ce este dobânda?

Există două tipuri de dobânzi, explică Dan Badea, stand-up comedian. Pe de o parte, există dobânda băncii, care nu variază și care la unii este mai mică, iar la alții mai mare. Pe de altă parte, există dobânda „ROBOR”, care variază. „Este o variabilă stabilită de Banca Națională în funcție de ce se întâmplă prin lume. De exemplu, eu am schimbat pe IRCC (alt tip de dobândă, n.r.). ROBOR se dusese în slăvi și crescuse foarte mult rata. Și IRCC era încă mai bine. Dar și acesta o să crească cândva. Nu știu când, dar e posibil asta”, spune Dan Badea.

Card de credit sau credit de nevoi personale?

Cardul de credit este cel mai bun dacă vrei să faci o investiție care îți depășește bugetul actual, consideră Silviu Istrate, content creator. „În momentul acela este mai avantajos să iei un frigider cu un card de credit, unde ai niște rate fără dobândă – doar dacă le plătești la timp! Și astfel să poți să rambursezi frigiderul în trei luni, șase luni, 12 luni pe cât ți-ai făcut rată”, spune el. Cardul de credit arată dacă ești sau nu un bun platnic pentru un credit viitor, mai spune Faiăr.

La creditul de nevoi personale, în schimb, banca îți dă toată suma și tu faci ce vrei cu ea, explică Speak, muzician și content creator.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.