G4Media.ro

FIT-Finanțe pe Înțelesul Tuturor, un proiect Banca Transilvania. Cum vorbești despre bani…

FIT-Finanțe pe Înțelesul Tuturor, un proiect Banca Transilvania. Cum vorbești despre bani cu copiii? „Cu cât implementezi mai devreme sistemul de a avea banii proprii, cu atât mai sănătos”

Discuția despre bani cu copiii trebuie să înceapă devreme și trebuie să se întâmple în familie, în special prin puterea exemplului. Copiii trebuie să înțeleagă că munca este cea care produce bani, iar a-ți cumpăra ceva din banii obținuți de tine aduce o mare satisfacție. În plus, părinții trebuie să îi învețe pe copii că vor avea o și mai mare satisfacție atunci când vor câștiga bani din ceva ce le place să facă.

Acestea sunt sfaturile pe care le oferă părinților Vladimir Drăghia, content creator, Alessandra Stoicescu, jurnalist, și Adela Popescu, actriță, într-un nou episod al emisiunii FIT-Finanțe pe Înțelesul Tuturor, un proiect Banca Transilvania.

Prima discuție despre bani cu copiii

Vladimir Drăghia, content creator, spune că, acum că fiica sa are 6-7 ani, a început recent să vorbească cu ea despre bani, să îi explice ce sunt, cum au apărut, de ce avem nevoie de ei și cum ne putem folosi de ei. „Am explicat prima dată ce este trocul, de ce s-au inventat banii, pentru că la un moment dat lumea nu a mai putut funcționa pe cuvânt sau pe schimb pe schimb. Și că, în momentul în care ai bani, poți să-ți iei ce vrei cu ei. Dar pentru a avea bani trebuie să știi să faci ceva. Și i-am zis: scopul meu în creșterea ta, unul dintre ele, este să te ajut să găsești ce îți place să faci, astfel încât să faci din plăcere. Și dacă reușești să faci bani din plăcere, atunci o să ai o viață fericită”, povestește el.

Adela Popescu, actriță, Adela crede în puterea exemplului familiei și în învățare prin joc. „Dacă în familie sunt persoane chibzuite, copiii vor înțelege că relația cu banii trebuie să fie asta. Dacă membrii familiei, părinții în speță, sunt generoși, cred că copiii învață să fie generoși”, consideră ea.

Alessandra Stoicescu, jurnalist, spune că a introdus povestea cu munca în ecuație. „În mall, fiica mea s-a îndrăgostit de niște figurine care erau destul de scumpe. I-am spus că trebuie să facem comandă și că nu luăm decât una, pentru că nu avem bani, trebuie să mai muncim”.

Ea spune că un alt lucru pe care l-a făcut este să își convingă copilul să dea jucăriile cu care nu se mai joacă și altui copil, în loc să le arunce, pentru că ele sunt prețioase.

Discuția despre muncă și bani

Atât Vladimir Drăghia, cât și Alessandra Stoicescu afirmă că le explică copiilor constant faptul că merg la muncă și că trebuie să facă asta pentru a câștiga bani, cu care să își permită să cumpere lucruri, care costă bani.

Astfel, Alessandra Stoicescu spune că a convins-o pe fata ei să muncească, momentan să vândă limonadă ca să-și strângă bani pentru ceva ce-și dorește. „Nu îi oferi ce își dorește efectiv, ci îi spui că, dacă reușește să strângă bani, atunci mama îl cumpără”, afirmă ea.

Vladimir Drăghia, content creator, spune că încearcă să îi inducă copilului bucuria de a obține un lucru cu bani proprii, după ce a lucrat ceva care să îi placă. „Cu cât implementezi mai devreme acest sistem de a avea banii proprii, cu atât mai sănătos este pentru tine ca părinte, pentru că scapi de lupta în care copilul se roagă de tine să îi iei ceva din banii tăi”, explică el.

Vladimir Drăghia mai spune că o luptă pe care o duce este să îi explice copilului săi cumpătarea în a cumpăra lucruri. „În societatea de consum este foarte greu să nu-ți mai cumperi lucruri. Doar că copiii n-au cum să ducă lupta asta cu ei, tot tu trebuie s-o duci. După ce îți spui ție că chiar nu ai nevoie să îți cumperi un alt scaun, că nu-ți mai place cel pe care îl ai, trebuie să le explici și copiilor de ce nu trebuie să facă asta, pe limba lor”, spune el.

Siguranța online, explicată copiilor

Siguranța online a copiilor este extrem de delicată, mai ales în această epocă în care internetul și AI-ul evoluează foarte rapid.

Vladimir Drăghia, content creator, spune că trebuie să înveți și să îți dedici timp ca să îi faci copilului un program educativ, care să fie și distractive.

Alessandra Stoicescu spune că i-a dat fetei sale o tabletă pe care i-a descărcat filme. Iar atunci când îi folosește telefonul, o face cu Youtube Kids, cu un control al conținutului adecvat minorilor. Ea spune că o mare greșeală este să îi lași copilului acces la internet doar pentru a-l face să tacă. „Asta nu trebuie să existe, pentru că apoi ai tu foarte mult de pierdut”, afirmă ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.